SUMANUTI MLADIĆ

NOŽEM NAPAO ŠESTORICU, NAJTEŽE OZLIJEĐENOM IZVAĐENA SLEZENA Napadač je strah i trepet Podravine: 'Policija s njim ima posla od njegove 11. godine'

 
 CROPIX

Maloljetni D. A. (17), koji je osumnjičen da je u noći sa subote na nedjelju u “narodnjačkom” noćnom baru Gambino u Slatini nožem napao i ozlijedio šestoricu mladića s područja Ćeralija i Slatine, priveden je pritvorskom nadzorniku, a njegov vršnjak A. P. iz Ćeralija, najteža žrtva ovog sumanutog napada, i dalje je u Općoj bolnici u Virovitici gdje je operiran. Stanje mu je stabilno i izvan životne je opasnosti. Mladiću je, prema riječima sumještana, izvađena slezena.

Izostao bojkot

Nakon što je nedjelja u Slatini protekla u napetoj atmosferi zbog ovog događaja, koji je pred policijsku postaju na prosvjed doveo 50-ak mještana Ćeralija, Voćina, Bokana i Macuta gdje uglavnom žive Hrvati koji su se ovamo doselili 1991. iz Letnice na Kosovu, ponedjeljak je protekao u mirnom ozračju. Izostao je i bojkot nastave učenika iz tih sela, što su bili najavili njihovi sumještani.

- Od 54 učenika iz tih mjesta, na nastavu nije došlo njih šestero i dobro je da nismo imali bojkot koji ne bi nikome koristio, rekao je Mladen Graovac, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole.

Tu je školu pohađao i osumnjičeni D. A. o kojemu ravnatelj s nama nije želio razgovarati. Samo nam je potvrdio da nema status redovnog učenika. Iz drugih izvora doznali smo da je iz škole isključen u listopadu 2016. zbog velikog broja neopravdanih sati, kao i godinu dana prije, ali zbog ponašanja. No, tada je na kraju položio razredbeni ispit i time stekao pravo povratka na nastavu.

Od jednog Slatinčanina upoznatog sa životom tog tinejdžera doznali smo da je riječ o problematičnom mladiću s kojim tamošnja policija i sustav imaju posla još otkad je imao 11, 12 godina. Često su morali intervenirati i zbog razbijanja u stanu u kojem živi s majkom i bakom, kao i zbog remećenja javnog reda i mira. U travnju ove godine došao je u školu usred nastave i u kabinetu gdje su bili učenici koji pohađaju konobarski smjer “papar” sprejem poprskao njih trojicu.

Gradonačelnik žali

Nakon toga mu je zabranjen pristup školi, a istraga je još u tijeku. Jedan od ozlijeđenih također je upisan u ovu školu, ali nema status redovnog učenika.

U Ćeralijama su i dalje uvjereni da je povod napada mržnja prema Hrvatima s Kosova. Jedan od ozlijeđenih ispričao je kako su oni bili za jednim stolom dok je D. A. bio malo dalje sa svojim društvom. Rekao je da ih je D. A. napao iz čista mira i počeo ubadati, na što ga je ovaj uspio jednom udariti, ali je potom zadobio ubod u slabine. Napad je trajao još kraće vrijeme nakon čega je napadač istrčao iz lokala.

Neki dečki su potrčali za njim, ali nisu ga sustigli jer je vlasnik u međuvremenu zaključao vrata. Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić izjavio je da je riječ “o izoliranom incidentu”.

- Žalim zbog toga što se dogodilo, ali Slatina nije grad slučaj. Nažalost, taj mladić je već nekoliko godina u tretmanu Centra za socijalnu skrb jer dolazi iz socijalno ugrožene obitelji pa žive u gradskom stanu. Kraće vrijeme bio je u domu na Malom Lošinju, a kad se vratio, sustanari su od nas tražili da ih se preseli drugdje zbog brojnih problema koje im je pravio - rekao je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:18