SVE JE SAD NA SUDU

ODVJETNIK MAJKE MALENOG CESAREA 'Upravo sam vidio kako dijete želi živjeti s majkom, sudu sam dostavio deset podnesaka'

"Upravo sam vidio kako dijete želi živjeti s majkom, ono sada ima osam godina i cijelo je vrijeme s majkom", rekao je odvjetnik Mišo Živaljić
Nina Kuluz s dvije godine starim sinom
 Obiteljski album / CROPIX

Odvjetnik Mišo Živaljić, koji je nedavno preuzeo slučaj Nine Kuluz i njezina malodobnog sina Cesarea, kojem je u utorak iz stana u splitskoj četvrti Pujankama odgođena ovrha po kojoj je trebao biti vraćen ocu u Italiju, izjavio je kako je sudu u Splitu dostavio desetak podnesaka za rješavanje tog slučaja.

"Sudu sam dostavio desetak različitih podnesaka, tako da ima sasvim dovoljno materijala razmisliti o našim zahtjevima", rekao je odvjetnik Živaljić novinarima nakon što je u utorak u splitskoj četvrti Pujankama nazočnima na mirnom skupu rečeno da se odgađa ovrha malodobnog Cesarea iz stana u kojemu živi s majkom.

Na pitanje što namjerava učiniti kako bi se riješio taj slučaj, Živaljić je odgovorio kako to ovisi o sudu.

"Ja sam svoje napravio", dodao je.

Podsjetio je kako je odvjetnički angažman za taj slučaj preuzeo prošlog petka te da je imao dovoljno vremena pregledati sudski spis.

"Iz tog spisa proizlazi kako je Cesareov otac imao dovoljno prilika da upozna sina koji, nakon rođenja u Italiji, s majkom živi u Splitu, kamo je s došao nakon njezinih poremećenih odnosa s ocem koji je ostao u Italiji. Otac nije iskoristio te prilike kako treba", ocijenio je odvjetnik Živaljić.

Prema odluci splitskoga Županijskog suda iz 2012., Cesare je trebao biti vraćen ocu u Italiju, gdje se i rodio 2009. Nina Kuluz na tu se odluku žalila Ustavnom sudu Republike Hrvatske, koji je četiri godine poslije, 2016. godine odbio njezinu žalbu i potvrdio presudu Županijskoga suda u Splitu. U rujnu 2016. odgođena je prvobitno najavljena ovrha Cesarea, kojom je trebao biti vraćen ocu u Italiju.

Nakon rođenja Cesarea Nina Kuluz prekinula je vezu s njegovim ocem te se s dječakom vratila u Hrvatsku. S Cesareom je bila otišla u Bosnu i Hercegovinu, te je u to vrijeme za njom bila raspisana tjeralica, a 2016. vratila se u Split.

Odluka Županijskoga suda iz 2012. kojom se Cesarea dodjeljuje ocu temelji se na Haaškoj konvenciji za međunarodnu otmicu djece koja regulira pravo da se malodobna djeca vrate u zemlju u kojoj su rođena.

Odvjetnik Živaljić ocijenio je tu odluku "nezgrapnom" jer u njoj, kako je rekao, "nema najnovijeg stanja djeteta".

"Upravo sam vidio kako dijete želi živjeti s majkom, ono sada ima osam godina i cijelo je vrijeme s majkom", rekao je.

Po njegovim riječima, djetetova majka Nina Kuluz nije "svojom voljom pobjegla iz Italije", a sada je neopravdano "u situaciji da je, uvjetno rečeno, kriminalac i mora se jedanput na mjesec javljati policiji u Splitu".

"Mi štitimo djetetov interes, a to znači kako se i njega treba pitati", istaknuo je odvjetnik Živaljić i dodao kako o tomu govori i Europska konvencija o pravima djeteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:20