LOPOV S RUŽOM

ON JE JEDAN OD NAJOPASNIJIH RAZBOJNIKA KOJI OPERIRAJU U HRVATSKOJ Izveo je milijunsku pljačku u Eurotoweru, a sad ga sumnjiče i za dramu u City Centru

 

Zagrebački istražitelji ozbiljno sumnjaju da je u 3,5 milijuna teškoj pljački trgovine skupocjenih satova Krona u sklopu City Centra One na Jankomiru od 27. listopada ove godine sudjelovao nedavno uhićeni slovenski naoružani pljačkaš s ružom Roman Stunković (40) u ožujku ove godine odradio i milijunsko razbojništvo u tvrtku Moro & Kunst u zgradi Eurotowera.

Slovenac, koji je prema sumnjama kriminalista u osam mjeseci u Zagrebu pljačkama “zaradio” najmanje 5,4 milijuna kuna, uhićen je 2. studenoga na slovenskoj adresi stanovanja na temelju europskog uhidbenog naloga. Tamošnji sud Stunkoviću je oduzeo slobodu smjestivši ga u kućni pritvor s narukvicom. Dok čeka odluku o izručenju hrvatskim organima gonjenja pred kriminalistima je velik izazov jer, kako je PU zagrebačka nedavno naznačila, provjerava se njegovo sudjelovanje i u drugim zločinima.

Divljački prepad

Za razliku od Eurotowera, gdje je u glavnoj ulozi bio samo jedan pljačkaš koji je nakon 10 minuta odšetao u nepoznato s plijenom od 1,8 milijuna kuna, oružana pljačka u City Centru u trgovini Kroma, “teška” oko 3,6 milijuna kuna, pretvorila se u pravi trominutni divljački ispad dvočlane bande maskirane šalovima koja se dovezla na motoru!

Naime, jedan od lopova je tog 27. listopada oko 8.15 sati ujutro, pred otvaranje, uperio djelatnici Krome cijev pištolja u glavu dok je usisavala, a drugi je razbojnik istovremeno s čekićem u ruci razbijao police na kojima su bili najskuplji satovi. Iako je djelatnica odmah počela zapomagati, jedan od dvojice lopova ju je udario i odgurnuo pa je pala na pod, odakle ih je pokušavala dalje omesti, ali nije uspjela jer su joj zaprijetili. Nakon što su satove utrpali u torbu, lopovi su krenuli prema van, a nije ih uspio zaustaviti ni zaštitar jer su i njega srušili na pod. Među ukradenim satovima bilo je i onih marke Hublot čija vrijednost premašuje po komadu 200 tisuća kuna.

Ostavio DNK

Inače, pomno planirana pljačka Moro & Kunsta, za koju mnogi vjeruju da iza nje ne stoji samo jedna osoba, možda nikada ni ne bi bila riješena da kojim slučajem profinjeni pljačkaš u jednom trenutku nije postao pohlepniji. Kako doznajemo, nakon što je djelatnici zaprijetio pištoljem te zatražio da iz sefa izvadi sve što ima, odlučio joj je zavezati vezicama ruke i noge, ali i nagurati joj krpu u usta. No u jednom trenutku u vitrini je ugledao još zlata koje ga je mamilo pa je, neslužbeno doznajemo, prerezao vezice kako bi mu zaposlenica otvorila tu vitrinu, nakon čega ju je vezao novim vezicama. Međutim, na prethodno prerezanoj vezici ostao je njegov DNK za koji se tijekom istrage pokazalo da se podudara s onim iz slovenske pljačke otprije deset godina u Termama Čatež, a za koju je Stunković bio osuđen na osam godina zatvora.

Lažni identitet

Podsjetimo, Stunković je s lijevom rukom u gipsu te s ružom i pištoljem u torbici došao 8. ožujka ove godine oko 13 sati, četvrti put do tada, u zgradu Eurotowera kako bi na 11. katu prodao zlato tvrtki Moro & Kunst. Do tada im je već, kao Ivan Ć. u tri navrata prodao zlatne poluge od kojih je svaka težila po pet grama. Tako da zaposlenici ni na Dan žena nije bio sumnjiv, ponajmanje jer joj je prethodno, naslonjen na pult, osim krivotvorene osobne iskaznice uručio i ružu da bi joj potom pokazao i pištolj te ležerno odnio pravo bogatstvo.

Osuđivani razbojnik sa zatvorskim stažem

Prije točno 10 godina na krškom sudu osuđen je na osam godina zatvora zbog pljačke iz travnja te iste 2007 godine u Čateškim toplicama, i to dok mu je tekao rok kušnje za prijašnju dosuđenu kaznu. Osim što mu je sud naložio da ukradenih 71.000 eura mora vratiti, Stunković se morao i liječiti od ovisnosti, s obzirom na to da je tu pljačku počinio pod utjecajem opijata. Zanimljivo je da unatoč kratkom proteku vremena od razbojništva do uhićenja slovenska policija nikad nije pronašla ukradeni novac jer je Roman Stunković tvrdio da je pljačku organizirao drugi muškarac koji je novac ujedno kasnije i uzeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:32