ZABRANA PRILASKA

OPASNI UDARCI NISU POKUŠAJ UBOJSTVA Napadači na Peratovića pušteni da se brane sa slobode! Nakon što su ga brutalno premlatili

Ilegalni kupski pjeskari, otac i sin Čunko, i njihov radnik Z. G. kazneno su prijavljeni za pokušaj teškog ozljeđivanja
 Robert Fajt / CROPIX

Slučaj brutalnog premlaćivanja novinara Željka Peratovića, lanjskog dobitnika HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo, iz dana u dan šokira.

Napadači, inače ilegalni kupski pjeskari, kazneno su prijavljeni za pokušaj teškog ozlijeđivanja, narušavanje nepovredivosti doma te za oštećenje tuđe stvari, a sudac istrage karlovačkog suda, umjesto pritvora, osumnjičenima je izrekao tek mjere opreza - zabranu približavanja i zabranu uspostavljanja veze s Peratovićem uz obvezu redovitog javljanja policiji. Županijsko državno odvjetništvo najavilo je žalbu, a pretučeni novinar je u šoku dok pokušava posložiti mozaik incidenta i sasvim opravdano strahuje za vlastiti život. Ujedno, Peratović je poslao pritužbu institucijama jer smatra da je svoj trojci aktera brutalnog napada mjesto iza rešetaka, ali mu je, također, sporna i kvalifikacija djela. Naime, prema miš, Vlado Čunko (65) treba odgovarati za poticanje na pokušaj ubojstva ili za pokušaj nanošenja ozljeda. Čunkov sin, istoimenjak, trebao bi biti sankcioniran za pokušaj ubojstva, kao i radnik njihove tvrtke Z. G. koji ga, zahvaljujući Čunkovoj intervenciji, nije stigao zadaviti.

Nisu bili profesionalni

- Policija je neprofesionalno postupila od trenutka mog prijavljivanja djela u 19.06 sati. Očevid na mjestu događaja nije obavljen sve do dana poslije u 2.30 sati. Niti je policija tražila počinitelje do 22 sata, sve dok ja na svom Facebook profilu, i to nakon dojave jednog susjeda, nisam objavio da se počinitelji nalaze u kafiću Dijamant u Rečici. Moj odvjetnik kaže da je to pokušaj ubojstva jer sam namjerno napadnut oštrim metalnim predmetom u blizini sljepoočnice, uslijed čega je mogla uslijediti smrt. Davljen sam uz povike ‘Sad ću te zadaviti!’, što je prekinuto mojim pozivima upomoć. Počinitelje nikad prije nisam susreo. I dalje sumnjam da postoji naručitelj mog zastrašivanja - ogorčeno ističe slobodni novinar i bloger Peratović te napominje da mu je rješenje istražnog suca dodatno ulilo nesigurnost i da se još više boji za vlastiti život, kao i za živote članova svoje obitelji. Pričinjena materijalna šteta procijenjena je na 9000 kuna, no ona duševna nema cijenu.

Podsjetimo, 28. svibnja dvojica napadača zaustavila su se ispred kuće Peratovićeva susjeda. Jedan mu je rekao: “Ja sam Vlado Čunko. Vi ste o nama pjeskarima pisali. Vi ste nas sj...”

Vekericom po glavi

- Mislio sam da su neke budale kojima je nestalo goriva, nisam shvatio. Rekao sam da je to neka greška pa su krenuli na mene. Dohvatio sam vojnički ašov da se obranim. Čunkov pomagač bio je krezub i potrgao mi je majicu. Stigao je i treći napadač te rekao: “Ja ću mu pokazati”. Bili su sumanuti. Udarao sam ih nogama kako nikog ne bih ubio. Naganjali smo se. Onda su me svladali. Iscipelarili su me. Čunkov sin me vekericom udario u glavu. Dozivao sam upomoć, ali od susjeda ništa - opisao je proživljenu agoniju Peratović koji je 2010. podnio kaznenu prijavu protiv Grada Karlovca i Hrvatskih voda zbog klizišta na Kupi koje je prijetilo da mu odnese kuću. U prijavi je naveo ilegalno pjeskarenje pa smatra da je Čunka pet godina kasnije netko nahuškao na njega.

Priopćenje HND-a: Oštre kazne napadačima na novinare

U povodu napada na nagrađivanog novinara Željka Peratovića, ali i još nekoliko kolega te zbog prijetnji novinarima Hrvatsko novinarsko društvo traži da napadi na novinare i prijetnje u vezi s njihovim poslom postanu kazneno djelo

HND je u priopćenju najoštrije osudilo fizički napad na slobodnog novinara i blogera Željka Peratovića, dobitnika HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. HND očekuje da će, za razliku od mnogih prijašjih napada na novinare, ovaj put počinitelji i naručitelji biti otkriveni i adekvatno kažnjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:03