TROVANJE UGLJIČNIM MONOKSIDOM

OSIJEK: DJEČAK ZAVRŠIO U BOLNICI ZBOG NEISPRAVNOG BOJLERA Pozlilo mu u kupaonici, policija alarmira građane: 'Hitno provjerite bojlere i dimnjake!'

 Ilustracija / CROPIX

Maloljetnik je završio u Kliničkom bolničkom centru Osijek nakon otrovanja ugljičnim monoksidom, u nedjelju oko 9 sati, u kupaonici obiteljske kuće u Brijestu. Očevidom je utvrđeno da je uzrok otrovanja povišena koncentracija ugljičnog monoksida zbog neispravnog plinskog bojlera. “Mladiću je pružena pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo izvješće”, doznaje Glas Slavonije iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Svake godine u Osječko-baranjskoj županiji dogodi se nekoliko otrovanja ugljičnim monoksidom zbog neispravnih plinskih bojlera. Tako je u siječnju prošle godine umalo nastradala obitelj u osječkom Donjem gradu. Tada su se ugljičnim monoksidom otrovali 44-godišnja majka i njezino dvoje djece, u dobi od 14 i 21 godine. Nakon što su prevezeni u osječku bolnicu, 21-godišnjakinja i 14-godišnjak zadržani su na liječenju.

Iz policije upozoravaju građane da poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti da se ovakve nesreće spriječe, jer je u posljednjih desetak godina na širem osječkom području zbog otrovanja ugljičnim monoksidom više osoba preminulo.

- Plinska trošila i trošila na tekuća goriva, kao što su plamenici i protočni bojleri, obavezno treba servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva. Poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala, a pregled i čišćenje neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba. Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice – upozoravaju iz policije.

Obavezno treba provjeriti postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija, koja će spriječiti koncentraciju plina, koja zbog eventualnog propuštanja može biti uzrok otrovanja korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese, te prijaviti eventualnu rekonstrukciju ili dogradnju plinskih instalacija ovlaštenom distributeru plina i dimnjačaru. Svakako treba paziti i na to nalaze li se plinske boce u blizini izvora topline (peći na kruta goriva, radijatora), piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:50