ZBLIŽILI SE U ĆELIJI

Otkrili smo tko je pritvorenik kojem Dinamov savjetnik u remetinečki zatvor šalje 2000 kuna

Navodno se na poznanstvu Zdravka Mamića i Aleksandra Tasića, koji je bio član skupine koja je pripremala pljačku u Sigetu i uhićena je 2. lipnja 2015., temelje informacije o pripremi ubojstva glavnog državnog odvjetnik
Mamić se u ćeliji zbližio i s opasnim članom skupine Pink Panther Aleksandrom Tasićem (na fotografiji u bijelo-crvenoj majici)
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Kriminalac iz Srbije s kojim se Zdravko Mamić zbližio tijekom svog boravka u Remetincu i kojemu je nedavno u Zagrebu ugostio obitelj kada su ga došli iz Srbije posjetiti u zatvoru pripadnik je Pink Panthera, Aleksandar Tasić zvani Aca (46), kojega je policija s još nekoliko “panthera” uhitila u tajnoj zasjedi u Zagrebu 2. lipnja prošle godine zbog optužbi da su planirali izvršiti pljačku dostavnog vozila Fine.

Navodno se upravo na ovome poznanstvu Mamića i Pink Panthera bazira informacija kako se sprema likvidacija glavnoga državnog odvjetnika Dinka Cvitana, iza koje po toj informaciji stoji Mamić. Ovaj podatak o razlogu zbog kojega je neformalno osumnjičen za naručivanje Cvitanova ubojstva iznio je na konferenciji za novinare u Sheratonu dan ranije sam Mamić rekavši kako mu se pokušava napakirati da s jednom osobom s kojom je dijelio ćeliju stvara neku organizaciju koja pokušava izvršiti atentat.

NOVACV ZA KANTINU - U zatvoru sam u sobi bio s jednim Srbinom, jednim Kameruncem i jednim Albancem. Kada sam izašao iz pritvora, rekao sam da ću im slati po 2000 kuna za kantinu dok su god u Remetincu. Vrlo brzo nakon mene je otišao taj Kamerunac, ostala su dvojica i ja sam tome Srbinu i tome Albancu slao po 2000 kuna za kantinu. U međuvremenu je Albanac negdje otišao na izdržavanje pa sam izgubio kontakt s njime, Srbin je još uvijek u Remetincu i ja mu i dalje šaljem po 2000 kuna za kantinu. Evo, prekjučer sam mu poslao 2000 kuna jer se uplaćuje 21. u mjesecu. U međuvremenu, kada sam izašao iz pritvora, stupio sam u kontakt sa suprugom i jednog i drugoga zatvorenika.

DOVOĐENI U LANCIMA Između ostaloga sam ugostio suprugu i sina zatvorenika iz Beograda, bili su moji gosti, ja sam ih smjestio, ja sam ih dočekao i platio njihov boravak, igrao se s tim maličkim. Sada je stvorena podloga i konstrukcija nekih prljavih mozgova koji hoće napraviti priču kako ja na slobodi s nekim ljudima koji su u Remetincu stvaram nekakvu mrežu i spremam atentat na gospodina Cvitana i njegovu obitelj - rekao je Mamić na konferenciji za novinare ne imenujući tko je ta osoba iz Srbije s kojom je bio u ćeliji.

Međutim, uspjeli smo doznati kako je ćeliju s Mamićem dijelio upravo Tasić te da je njegova supruga sa sinom dolazila u Zagreb u posjete, kao i da Mamić Tasiću uplaćuje novac u kantinu. Tasić je prošle godine uhićen u Zagrebu s grupom kriminalaca iz Srbije, BiH i Crne Gore, u spektakularnoj akciji, a nakon jednogodišnjeg postupka nedavno je na osnovi Uskokove optužnice nepravomoćno na zagrebačkome Županijskom sudu osuđen na tri godine i tri mjeseca zatvora. Čitavu šesteročlanu skupinu koju je predvodio Dejan Kostić (47) hrvatska policija je po svemu sudeći imala pod nadzorom čim su ušli u zemlju, a zatim im je u televizor podmetnuta kamera koja ih je čitavo vrijeme snimala dok su oni planirali pljačku. Kada je akcija finalizirana, Kostića, Tasića, Tasićeva kuma Milosava Veskovića, Pavla Stevića, Vladu Tomanića te Sašu Antonića uhićivali su pripadnici specijalne policije, jer je zaključeno kako je riječ o opasnim osobama. U pretrazi njihovih stanova pronađena je automatska puška i nekoliko pištolja, lažne uniforme specijalne policije, mobiteli, velika količina streljiva, što je sve trebalo biti korišteno u pljački. Također, tijekom suđenja sva su šestorica u sudnicu dovođena s lancima na rukama i nogama budući da se radilo o osobama za koje je policija procijenila da bi mogle pokušati bijeg. Kako smo neslužbeno doznali, Tasićeva supruga, koju je Mamić prema vlastitim riječima ugostio, u posjet mužu dolazila je prosječno jedanput mjesečno već posljednjih pola godine. Također zanimljivo, uvijek kada bi u zatvoru posjetila supruga, posjećivala bi i svojega kuma, odnosno kuma svojega supruga, šestookrivljenoga Milosava Veskovića (38). Vesković je pak u istome postupku osuđen na četiri godine zatvora. Premda su u Zagrebu uhićeni prije planiranog napada, i Tasić i Vesković su osobe koje imaju prilično debele policijske i sudske dosjee pa je policija, ako ih je smatrala potencijalnom opasnošću za život glavnoga državnog odvjetnika, za to imala solidne osnove.

POZNATI U REGIJI Naime, obojica su, ali i druga uhićena četvorica, već ranije ili osuđivana ili se protiv njih vode postupci u nizu slučajava, uglavnom u regiji. Najčešće se radi o djelima kakvo su vjerojatno pripremali u Zagrebu, dakle o oružanim pljačkama ili novčarskih institucija ili kombija za prijevoz novca u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, te su prije dolaska u Zagreb neki od njih služili i zatvorske kazne. Također Vesković je u BiH bio osumnjičen kao pripadnik skupine kriminalaca iz istočnoga Sarajeva predvođene Darkom Elezom, a sumnjiče ih i za pet likvidacija. Veskovića se unutar te skupine teretilo za nekoliko pljački. Neke od članova te skupine povezuje se sa spektakularnom pljačkom pošte u Splitu 2008. kada je ukradeno 15 milijuna kuna. Dakle, riječ je o ljudima koji, premda se nalaze iza rešetaka, sasvim sigurno imaju veze u kriminalnom miljeu u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:57