HOBOTNICA

OTKRIVAMO: TKO JE NA ČELU ZAGREBAČKOG KLANA RAZOTKRIVENOG U NJEMAČKOJ Centrala bande je u ovoj vili: 'Ne rade ništa, a imaju sve!'

 CROPIX

Svaku petu provalu u stanove i vile po Njemačkoj odradili su provalnici iz Hrvatske - ustvrdila je to njemačka policija koja je bračni par iz Hrvatske prokazala kao vođama bande iz čije se vile u Sesvetskom Kraljevcu “upravljalo”.

Rade Vranješ (47), trgovac rođen u talijanskoj Pontidi, te žena Jovanka (49) iz Bjelovara, još su 11. svibnja uhićeni temeljem europskog uhidbenog naloga i odvedeni u remetinečki pritvor gdje čekaju izručenje Njemačkoj. Tereti ih se da su organizirali skupinu koja je u najmanje 13 provalničkih krađa počinila višemilijunsku štetu.

Sve poriču

Rade Vranješ odbacuje sve optužbe tvrdeći da nikada nije bio u gradovima gdje se kralo. Voditelj Odjela za borbu protiv međunarodnih provalničkih bandi Reinhold Bergmann rekao je da su, osim Vranješovih, do sada uhitili 20 provalnica te se za još dvoje vođa bande traga.

Susjedi uhićenog para nisu šokirani uhićenjem te tvrde da je bilo “samo pitanje vremena da im policija bane u dom jer ne rade ništa a imaju sve”. U Sesvetski Kraljevec doselili su se prije nekih pet, šest godina.

- Kupili su nedovršenu kuću od susjeda koji nije imao novca da je završi. Brzo je kuća dobila formu, fasadu, uređeno dvorište. Stepenice na ulazu su od mramora, velika nakinđurena ograda niknula je čim je kuća završena. Imaju sedmero odrasle djece i puno unučadi. Okupljaju se kad imaju povod pa se u dvorištu vrti roštilj i pušta romska glazba. No, nisu oni klasični Romi, već imaju fine manire, pogotovo Rade koji je uglađen. Prvih godina kuća im je bila upečatljivije uređena s neusklađenim stvarima, ali je najednom postala ‘obična’ - kaže nam jedna od susjeda kojoj na dan uhićenja Vranješi nisu djelovali zabrinuto. Druga susjeda kaže da su Vranješi poligloti te da imaju više prezimena kojima se služe, a da je tome tako, potvrđuju i informacije Interpola koji Radu poznaju i pod prezimenima Jovanović i Spasić.

- Kad su završavali kuću, odmah su stavili nadzorne kamere. Ako je istina da su provalnička obitelj, onda itekako znaju kako je videonadzor bitan. Službeno ne rade ništa, imaju sve, a mi ostali smo budale koje crnče cijeli život i nemamo ni za ogradu kakvu oni imaju - ogorčena je druga susjeda.

Istražitelji su zaključili da je Vranješova banda bez regularnih prihoda i zaposlenja, ali da imaju hijerarhiju.

Vrh piramide

- Na vrhu su oni u inozemstvu koji upravljaju akcijama, ali i ukradenom robom. Ispod njih su osobe koje raspolažu stanovima u zemljama (Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Francuskoj i Španjolskoj) gdje se provaljuje. Još ispod su logističari koji se brinu za prijevoz, a na samom dnu je operativa, odnosno provalnici koji su u većini slučajeva maloljetnici koji se čak posuđuju za lopovske aktivnosti drugim krakovima hobotnice kojih je otprilike 20-ak i koji su, zapravo, svi međusobno u rodu - napomenuo je istražitelj Bergman i dodao kako su u dvije vile kraj Zagreba nađeni predmeti i novac “teški” više od 100.000 eura.

Hobotnica

Od Vranješa je oduzeto i puno starih mobitela, laptop... A klupko se počelo odmotavati u siječnju 2016. godine kada je žitelj Lehela zatekao u provali u stan dvije djevojke iz Vranješova klana. Iako su dale lažne identitete dok su u isto vrijeme skrivale ispod odjeće provalnički alat, prema otiscima prstiju povezane su s Vranješovim klanom odgovornim za provale u kojima se šteta broji u milijunima.

trenutak uhićenja s provalničkim alatom

Plijen su slale u Hrvatsku, a osim novca i nakita, krala se i numizmatika, umjetnine, dijamanti, ljekovito kamenje...

Upućeni u problematiku kažu da mnogi članovi bande ne znaju čitati ni pisati, ali itekako su izučili provalnički zanat tijekom kojeg imaju i svoje šifre za provale pa je tako “Mama i tata idu u šetnju” zapravo šifra da odlazak u provalu.

Cijela provalnička hobotnica za koju policija sumnja da ima 480 članova, još nije razbijena, a svi dosad uhićeni imaju nepresušnu podršku ostatka ekipe.

Žive u vili, a primaju socijalnu pomoć

I u Kraljevečkim Novakima, u jednoj od vila, žive sredovječna braća B. Z. D. i M. J. D., koji mjesečno sa svojom proširenom obitelji diljem EU uprihode i do 50.000 eura. Policija ih zna kao dio mnogobrojne obitelji koja prosi i šverca, i koji maloljetne rumunjske Rome prijavljuju kao svoju djecu, pa žive i od socijalne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:19