ISTRAGA

OTKRIVAMO TKO SU POLICAJCI KOJI SU OPRAŠTALI KAZNE PIJANIM VOZAČIMA Pripadnici Kobri pijanstvo za volanom oprostili su i kolegi

Ilustracija
 Nikola Vilić / CROPIX

Protiv četvorice policijskih službenika PU varaždinske u dobi od 28, 46, 47 i 53 godine USKOK je pokrenuo istragu zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem.

Rješenje o provođenje istrage protiv varaždinskih policajaca USKOK je donio na temelju kaznene prijave koju je protiv njih podnijela Policijska uprava varaždinska. Identitet osumnjičenih nije objavljen, no kako neslužbeno doznajemo, riječ je o pripadnicima Kobri, odnosno mobilne jedinice prometne policije M. Č., J. P., E. G. i još jednom policijskom službeniku.

Zloporaba ovlasti

USKOK ističe kako se osnovano sumnja da su pripadnici mobilnog tima prometne policije u dobi od 28 i 47 godina krajem srpnja prošle godine, nakon što su u kontroli prometa zaustavili osobni automobil kojim je pod utjecajem alkohola upravljao jedan njihov poznanik, postupili suprotno zakonskim odredbama. Umjesto da vozaču izreknu zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od najmanje tri mjeseca te novčanu kaznu u iznosu od 3000 kuna, što su po zakonu bili dužni učiniti, poznanika koji je vozio pod utjecajem alkohola zbog počinjenog su prekršaja samo usmeno upozorili.

Sumnja se također da su ta dvojica policijskih službenika sredinom rujna tijekom kontrole prometa zaustavili automobil kojim je pod utjecajem alkohola upravljao njihov kolega, policijski službenik u dobi od 53 godine.

Udaljeni iz službe

On je, nakon što su ga zaustavili i utvrdili da upravlja automobilom pod utjecajem alkohola, za pomoć zamolio svog prijatelja, policijskog službenika (46) za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, koji je zatim, koristeći svoj položaj i utjecaj višepozicioniranog policijskog službenika, telefonski kontaktirao jednog od pripadnika Kobri i od njega zatražio da obustavi daljnje postupanje prema policijskom službeniku za kojega je utvrđeno da je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola.

Spomenuta dvojica policijskih službenika su, postupajući protivno zakonskim odredbama, to i učinili te su policijskog službenika koji je upravljao pod utjecajem alkohola kaznili samo mandatnom kaznom u iznosu od 250 kuna. Kako smo neslužbeno doznali, sva kaznena djela dogodila su se na području PU Varaždinske.

Obzirom da su policijski djelatnici MUP će donijeti odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv svojih djelatnika, a rješenjem će se i udaljiti i službene. Obzirom da svi oni duže i službeno naoružanje i opremu, i nju će morati vratiti dok traje postupak. Obzirom na mali iznos svote nije zatraženo njihovo pritvaranje od suca istrage županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:33