STRAVA U ZAGREBU

OVO JE ČOVJEK KOJEG SU UHITILI ZBOG UBOJSTVA MLADIĆA U SLOBOŠTINI Merčepovca Kobru s Pakračke Poljane terete da je nožem likvidirao Antu Škembera

 CROPIX

Džemal Paloš Kobra (60), jedan od instruktora i osnivača rezervnog sastava MUP-a koji je, prema vlastitim riječima, jedno vrijeme bio zapovjednik postrojbe rezervnog sastava MUP-a u Pakračkoj Poljani, osoba je koju je policija osumnjičila za ubojstvo Ante Škembera (28).

Mladog Škembera, vatrenog navijača Dinama, pronašli su na Uskrs u poslijepodnevnim satima s ubodnom ranom u prsima na travnjaku nasuprot Kauflanda u Sloboštini, a nekoliko sati nakon pronalaska preminuo je u bolnici od zadobivene rane.

Negodovali putnici

Povod ubojstva je bizaran. Ante Škember je ušao na stanici na Aveniji Većeslava Holjevca 60 u autobus koji je s Glavnog kolodvora prometovao prema Velikoj Gorici. Nije želio platiti kartu i na traženje vozača autobusa odbijao je napustiti autobus. Vozač je, pak, odbijao nastaviti vožnju dok Škember ne izađe. Putnici su negodovali. Paloš, koji je bio putnik u autobusu, prvo se verbalno sukobio sa Škemberom. U jednom trenutku je izišao i uslijedio je njihov fizički sukob. Nitko nije vidio trenutak kad je Paloš izvadio nož “skakavac” i ubo Škembera u trbuh presjekavši mu aortu, ali je on ostao na nogama. Putnik koji ga je ubo nožem vratio se u autobus koji je nastavio vožnju, a smrtno ranjeni Škember pao je na livadu i u jednom trenutku ga je snimila i nadzorna kamera. Naišao je i drugi autobus i vozač mu je pokušao pomoći, ali kad je nakon poziva policije stigla Hitna pomoć, bio je na izdisaju. Preminuo je oko 21 sat u bolnici.

Policija je počela intenzivnu potragu, pregledavala sve nadzorne kamere i na jednoj zapazila svjetla autobusa. Rekonstruirajući događaj, ustanovili su da se u autobusu dogodio sukob između dvojice ljudi koji su se prvi put u životu vidjeli i nisu se poznavali.

Kad je pročitao u novinama da je u Sloboštini nožem uboden mladić, Paloš je sjeo na autobus i otputovao u Dalmaciju gdje je i uhićen. Policija je jučer pretraživala njegovu kuću u Velikom Polju gdje živi, a on im je prije pretrage dragovoljno predao nož. Uz to, policija je izuzela i njegovu odjeću. Uhićen je u srijedu navečer te je, uz kaznenu prijavu za ubojstvo, u četvrtak navečer priveden pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke. Danas će biti priveden na ispitivanje u tužiteljstvo u Velikoj Gorici. Policija je u istrazi ubojstva rekonstruirala kretanje Ante Škembera u nedjelju po Novom Zagrebu, obavila niz vještačenja po nalogu tužiteljstva i na kraju privela osumnjčenog Paloša.

Malo tragova

Džemal Paloš poznati je pripadnik braniteljske populacije. Osim po ratnim zaslugama i odlikovanjima, Paloš je hrvatskoj javnosti postao poznat i kao svjedok u postupku protiv Tomislava Merčepa. Svjedočeći u postupku Merčepu, Paloš je ispričao kako je on, a ne Merčep, jedno vrijeme bio zapovjednik postrojbe MUP-a u Pakračkoj Poljani te da mu Merčep nije bio nadređeni. Ustvrdio je kako je do njegova zapovijedanja nad postrojbom došlo slučajno budući da je u Pakračku Poljanu krenuo tražiti svojega prijatelja dr. Šretera.

Nakon što je MUP-ovoj postrojbi stradao zapovjednik, on je preuzeo postrojbu, organizirao je i njome zapovijedao. “Ja sam formalno bio na bolovanju u MUP-u, iako sam zapravo bio zapovjednik te postrojbe u Pakračkoj Poljani pa sam zbog nepojavljivanja na poslu u MUP-u dobio otkaz”, izjavio je Džemal Paloš.

Dodao je da je postrojbom zapovijedao do početka 1992. godine. Osumnjičeni Džemal Paloš dosad nije bio evidentiran zbog kaznenih djela.

Željko Prša, načelnik zagrebačke policije, pohvalio je svoje djelatnike za brzo rješavanje ovog slučaja, pogotovo s obzirom na to da je policija na početku raspolagala s malo informacija i tragova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 07:53