NEMIR U ZAGREBU

PANIKA NA JORDANOVCU, SVI SU UZNEMIRENI ZBOG PSIHIČKOG BOLESNIKA Roditelji i djeca dobili detaljne upute: 'Ne možemo ga nasilno iseliti...'

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Nakon što je priveden u ponedjeljak zbog uznemirujućeg susreta s 10-godišnjom djevojčicom ispred Osnovne škole Jordanovac, 48-godišnji muškarac s Jordanovca nakon kriminalističkog je istraživanja pušten na slobodu.

Iz IV. policijske postaje priopćili su kako su nakon dovršene obrade izdali 48-godišnjaku naredbu o određivanju mjere opreza, i to u vidu zabrane približavanja zoni OŠ Jordanovac u krugu od 100 metara. Zbog sumnje da je počinio prekršaj iz čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno da se na “javnom mjestu ponašao naročito drsko i nepristojno, pritom vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir”, policija je podnijela i optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu. I za to bi mogao biti novčano kažnjen.

No, to nije nikakva utjeha zabrinutim roditeljima učenika koji strepe dok šalju djecu u školu. Nakon što se u srijedu navečer kvartom pročula informacija o njegovu puštanju, škole i tri vrtića u krugu od kilometra dali su dodatne upute roditeljima, ali i djeci.

Nova dojava

Nije dugo trebalo da na broj 192 stigne nova dojava o”nepoznatom muškarcu koji sliči 48-godišnjaku koji je opet u zoni škole”. Bilo je točno 15.30 sati kad je netko od zabrinutih roditelja alarmirao policiju, ali do dolaska patrole čovjeka više nije bilo u užoj ni široj zoni škole.

- Viđen je u 8 sati u srijedu kako stoji u neposrednoj blizini vrtića Mali princ. Prvo nismo mogli vjerovati da je pušten nakon onakvog postupanja prema školarki. No, očito nije bilo dovoljno čvrstih dokaza da se čovjeka pritvori uz kaznenu prijavu. U popodnevnim satima je viđen ispred škole. Odmah se zvala policija, no kad je na biciklu, on se vrlo brzo sjuri niz ulicu - rekla je za Jutarnji majka djeteta koje pohađa tu školu.

Da su i u Malom princu na oprezu, doznali smo upravo iz vrtića koji je o svemu izvijestio vodstvo OŠ Jordanovac. Upute koje su dane djeci i roditeljima vrlo su detaljne te sadrže i savjete poput toga da nikome ne daju šifru ulaznih vrata.

Psihičke smetnje

- U vrtiću tete paze na djecu, ali u školi su djeca prepuštena sama sebi. Iako danas nisam vidio tog čovjeka, nije mi ugodno. Osoblje vrtića dobilo je upozorenje da ne razgovara s nepoznatim ljudima, a ono što nam kao roditeljima najviše smeta jest činjenica da se djeca kroz vrtićku ogradu vide s ulice, pa samim time mogu vidjeti i neželjeni performans osobe sa psihičkim smetnjama - rekao nam je otac jednog vrtićkog djeteta, nezadovoljan, kao i mnogi, cijelom situacijom. I sam je svjestan da se čovjeka ne može naprasno iseliti iz kvarta, niti mu onemogućiti slobodu kretanja, no upozorava kako mu očito treba stručna pomoć ako je toliko fiksiran na “ulične izvedbe i fiksiranje djece”.

Podsjetimo, policija se digla na noge nakon što im je stigla dojava o nepoznatom muškarcu koji je kod škole presreo curicu koju je pokušao uvjeriti da su ga po nju poslali njezini roditelji. Kad joj je prišao, promumljao joj je: “Mene je tvoja mama poslala da te odvedem doma”. Pristojno mu se zahvalila i napomenula da će ipak ići sama kući. No, to se muškarcu navodno nije svidjelo pa ju je primio za ruku. Snalažljiva školarka tada ga je udarila i pobjegla, ali joj je muškarac tada navodno poručio: “Gdje ćeš? Tražit ću te dok te ne nađem”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:50