VRH PIRAMIDE

Počinje suđenje preostalim optuženicima u aferi Hipokrat

Privođenje Dražena Dedija, direktora Farmala u vrijeme izbijanja afere
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak bi trebalo početi suđenje ostatku optuženih u aferi Hipokrat, jednom od najvećih postupaka hrvatskog pravosuđa u kojom je optužnicom, prije niza presuda temeljenih na priznanju i nagodbama s tužiteljstvom, bilo obuhvaćeno čak 364 osobe, od kojih 335 liječnika, te tvrtka Farmal optužena da im je plaćala kako bi pacijentima pripisivali njihove lijekove.

Prvi optuženici nagodbe su s tužiteljstvom počeli sklapati još u travnju 2014. a svi koji su priznali korupciju su, uz rad za opće dobro, uvjetnu ili novčanu kaznu, osuđeni i na povrat novca primljenog od farmaceutske tvrtke za koju se tijekom istrage otkrilo da je na mito trošila oko 14 milijuna kuna godišnje.

Unatoč mnogim "dogovorenim" presudama na optuženičkoj klupi u četvrtak bi se, među preostalim optuženicima, trebao naći i "vrh piramide" - predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi za kojega Uskok tvrdi da je s još četvero direktora te tvrtke od 2009. do 12. listopada 2012. radi što veće prodaje lijekova organizirao "povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske" koji su primali mito.

No, osim pravosuđa utvrđivanje odgovornosti za tristotinjak liječnika koji su nakon nagodbi pravomoćno osuđeni za primanje mita u aferi Hipokrat prošle je godine počela provoditi i Hrvatska liječnička komora. Druge su stručne udruge isticale da se na tim liječnicima "trenira strogoća", navodeći da u Hrvatskoj ne postoji liječnik koji nije na ovaj ili onaj način bio sponzoriran od farmaceutske industrije.

Na početku istrage pokrenute još u studenome 2012. mediji su pisali da je u koruptivni lanac bilo uključeno više od 500 liječnika, no u optužnici podnesenoj posljednjeg radnog dana 2013. optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba. Optužnicom su obuhvaćeni samo liječnici za koje tužiteljstvo sumnja da su primili novac ili bonove, ali ne i oni koji su Farmalove lijekove prepisivali zbog drugih pogodnosti poput plaćenih kongresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:17