EPILOG INCIDENTA

POHAPSILI DIVLJAKE ZBOG KOJIH JE PREKINUTA KOŠARKAŠKA UTAKMICA Po nacionalnoj osnovi vrijeđali Cedevitinog igrača, terete ih za poticanje mržnje

Zadar, 180216.Dvorana Kresimira Cosica. Utakmica finala Kupa Kresimir Cosic izmedju KK Zadar i KK Cedevita.Na fotografiji: Tornado.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX *** Local Caption ***
 Luka Gerlanc / CROPIX / CROPIX

ŠIBENIK - Šibenska policija nakon provedenog kriminalističkog istraživanja podnijela je optužni prijedlog protiv devetorice pripadnika zadarske navijačke skupine, koji su, kako je utvrđeno, bili inicijatori i predvodnici navijačkog divljanja u petak navečer na polufinalnoj utakmici kupa 'Krešimira Ćosića' između Cedevite i Zadra (92:75) u Šibeniku. Nakon noći provedene u pritvoru policijske postaje, tijekom subote devetorica mladića u dobi od 19 do 30 godina, uz optužni prijedlog privedeni su sucu za prekršaje.

- Devet zadarskih navijača prekršajno je prijavljeno na temelju Zakona o sprečavanju nereda na sportskih događajima. Oni se terete zbog iskazivanja i poticanja mržnje na nacionalnoj, rasnoj i regionalnoj osnovi – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU Šibensko-kninske.

Sedam minuta prije kraja utakmice Cedevita – Zadar, stotinjak navijača Tornada smještenih na istočnoj tribini dvorane Baldekin uputili su uvredljive poruke prema bosansko-hercegovačkom igraču Cedevite Dženanu Musi, skandirajući 'Musa Turčine, napuši se k…). Na zahtjev glavnog suca Srđana Dožala, utakmica je nakratko prekinuta, a pripadnici interventne policije udaljili su s tribina sve zadarske navijače. Zanimljivo je i da su tijekom utakmice pripadnici Tornada u više navrata gromoglasno parafrazirali poznati slogan s nogometnih stadiona, uzvikujuću 'HDZ – pederi, košarku se sjebali'!, ali zbog toga nisu udaljeni iz dvorane.

Ponašanje zadarskih navijača, inače, oštro je osudio predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, koji se neočekivano pojavio u šibenskoj dvorani Baldekin pred početak posljednje četvrtine druge polufinalne utakmice između Jolly JBS-a i Cibone.

- Naravno da uvijek osuđujem sve nerede i nasilja. Ova Vlada će učiniti sve da se navijačka nasilja i uvrede na sportskim terenima urede zakonski na primjereniji način – kazao je premijer Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:32