FIKTIVNO POSLOVANJE

POKAJNIK SVE ISPRIČAO USKOK-u! Ključni operativac lanca utajivača poreza Gorki Grubišić u bijegu, glavna pomagačica bila mu je 23-godišnja Anamarija

 Željko Puhovski / CROPIX

Policija i USKOK uložili su iznimno velike napore kako bi uspješno proveli akciju kodnog imena “Azija”, u kojoj su u srijedu ujutro gotovo istovremeno uhićene čak 62 osobe, a istoga dana provedene su i 43 pretrage raznih prostora.

Osim toga, istragom su obuhvaćena 53 okrivljena kineska državljanina, pa su ključni dokumenti morali biti prevedeni na kineski jezik dok je na kasnijem ispitivanju morao biti prisutan i prevoditelj.

USKOK je otvorio istragu u ovom slučaju temeljem kaznenih prijava policije i Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, kojima su obuhvaćene novčane transakcije u visini od nepunih 50 milijuna kuna, s ciljem izbjegavanja plaćanja poreza za tvrtke kineskih državljana. Prema optužbi, državni proračun oštećen je za oko 13 milijuna kuna, dok je zločinačko udruženje, kako ih optužuje USKOK, predvođeno prvookrivljenim Gorkim Grubišićem, koje im je fiktivno ispostavljalo račune, zbog umanjenja poreznih osnovica, na uzetim provizijama zaradilo oko 3,2 milijuna kuna.

Osam posto

Gorki Grubišić, koji je jedini izbjegao uhićenje, jer je navodno na poslovnom putu u inozemstvu, zajedno s nekoliko suradnika osnovao je 12 tvrtki koje su Kinezima ispostavljale račune za robu koja nije niti postojala. Tvrtke Kineza plaćale su po računima, a onda su Grubišić i njegova ekipa podizali gotovinu i vraćali je Kinezima zadržavajući za sebe proviziju od osam posto.

Sve privedene osobe tijekom srijede su ispitane, nakon čega je USKOK zatražio od nadležnog suca istrage zagrebačkog Županijskog suda da odredi istražni zatvor nedostupnom Grubišiću, ali i za troje njegovih glavnih pomagača, među kojima je i jedna ženska osoba, 23-godišnja Anamarija I. iz Zagreba. Jučer je na istražnom ročištu na sudu svima određen istražni zatvor, te je dan nalog za raspisivanje tjeralice za Grubišićem.

Kako doznajemo, njegovi glavni suokrivljeni kompanjoni u ovom ilegalnom poslu bili su, uz Anamariju I., Denis Matijević, Nenad Krbanja, Damir Šimić i Neno Saša.

Jedan od njih navodno je na ispitivanju u USKOK-u sve priznao i ispričao kako je počeo raditi s Gorkim Grubišićem na unosnom poslu izdavanja lažnih faktura tvrtkama u vlasništvu kineskih državljana. Radi se o okrivljeniku koji dobro govori kineski jezik i već dugo radi s kineskim poduzetnicima u Hrvatskoj. Prema neslužbenim informacijama, on je istražiteljima ispričao kako je 2013. godine došao u kontakt s Grubišićem i jednim njegovim čovjekom. Grubišić mu je rekao da se namjerava baviti osnivanjem i vođenjem tvrtki radi izdavanja računa drugim tvrtkama bez stvarnih isporuka robe i usluga. Vlasnicima tvrtki koji bi koristili njegove usluge uzimao bi, kako mu je rekao, proviziju od osam posto, dok bi oni znatno uštedjeli na PDV-u i porezu na dobit. Okrivljeni “pokajnik” rekao je kako je bio svjestan da se radi o ilegalnom poslu, a toga su bili svjesni i njegovi kineski partneri. Tada je od nekih od njih saznao da su i ranije koristili slične usluge radi umanjenja poreznih osnovica. Istražiteljima je potvrdio i imena tvrtki koje je Grubišić koristilo za ove ilegalne usluge, poput: Moda za sve d.o.o., Una Moda d.o.o., Panamera d.o.o., Adria derivati d.o.o., Libertas Templum i druge.

Blokade računa

Među 40-ak tvrtki kineskih državljana, dobar dio njih ima kineske nazive, ali i hrvatske, Zlatni valovi, Zlatna ribica, Mala trava, Izlog mode, Zlatni čaj, Zdrav život, Proljeće moda, Zvjezdano nebo. Sve su te tvrtke na popisu okrivljenika kao pravne osobe, a Županijski sud im je po prijedlogu USKOK-a blokirao račune radi osiguranja naplate protupravno pribavljene imovinske koristi. Te okrivljene tvrtke terete se da su kroz fiktivno poslovanje s Grubišićevim tvrtkama oštetile državni proračun za iznose od nekoliko desetaka do nekoliko stotina tisuća kuna. Pojedinačno je najviše ilegalno profitirala tvrtka Ye feng trgovina, s blizu milijun kuna. Zanimljivo je da je Grubišićev surad nik koji je progovorio na ispitivanju, ispričao istražiteljima i o problemu s jednim članom “zločinačkog udruženja”, koji je pred Božić 2014. pobjegao s oko pola milijuna kuna iz zajedničkog posla.

Uz podatke koje je prikupio Samostalni sektor za suzbijanje poreznih prijevara, u spisu se nalaze i rezultati posebnih mjera tajnog nadzora Grubišića i njegovih suradnika, koje je policija uz odgovarajući sudski nalog provodila nekoliko proteklih mjeseci. U tim je mjerama “ulovljen” veliki broj razgovora i SMS poruka u kojima okrivljenici govore o transakcijama, izdavanju računa, podizanju i podjeli novca.

Odvjetnik Gorkog Grubišića, Ljubo Pavasović Visković nije mogao reći hoće li se Grubišić uskoro dobrovoljno vratiti u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:30