UPUTILA IM KRITIKE

POLICIJA ODUSTALA OD PROGONA SISAČKE GRADONAČELNICE 'Žalimo zbog cijelog događaja, naši postupci nicu bili politički motivirani'

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček
 Mate Piskor / CROPIX

Nakon halabuke koja se digla jer je protiv sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček (SDP) podnijet optužni prijedlog zbog "omalovažavanja policije", danas se oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova i to jer je Ravnateljstvo policije u suradnji sa PU sisačko-moslavačkom, nakon provedene detaljne analize cijelog slučaja ipak "utvrdilo da nije bilo osnova za pokretanje prekršajnog postupka".

- Izvješćujemo javnost da analizom navedenog slučaja nije bilo osnova za pokretanje prekršajnog postupka protiv gradonačelnice grada Siska gospođe Kristine Ikić Baniček. Sukladno navedenom, PU sisačko-moslavačka će temeljem Prekršajnog zakona odustati od optužnog prijedloga podnijetog protiv nje. U svom obraćanju Policijska uprava je gradonačelnici izrazila žaljenje zbog cijelog događaja te naglasila kako postupci policije u ovom slučaju nisu bili politički motivirani - priopćilo je Ravnateljstvo policije pozvavši gradonačelnicu na daljnju suradnju u interesu svih građana.

Podsjetimo, sisačka gradonačelnica je na svojem Facebook profilu objavila obavijest sisačke policije u kojoj je se obavještava da će policija protiv nje podići optužni prijedlog zbog narušavanja javnoga reda i mira, jer im je ona početkom svibnja ove godine u dopisu odgovorila kako ne obavljaju profesionalno svoj posao te ih uputila da tražene podatke potraže na web stranicama grada Siska.

Službena formulacija koja joj se stavlja na teret je da je “12. 5. 2017. u Sisku, kao gradonačelnica grada Siska u svome pisanome aktu vrijeđala i omalovažavala državno tijelo Službu kriminalističke policije PU sisačko-moslavačke”. Ikić-Baniček na svojem je profilu jučer objavila i otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, navodeći kako smatra da je riječ o uvođenju verbalnoga delikta i policijske države.


- Već u 11. danu vašeg mandata, nisam očekivala da je politička represija, lažne optužbe za verbalni delikt i diskriminacija gradonačelnice jednog Grada zbog moje ‘krive’ stranačke pripadnosti, vaš ‘projekt’ kojim želite ostaviti trag. Dakle, ja sam četiri godine proteklog mandata strpljivo, nakon svake HDZ-ove konferencije za medije i lažnih optužbi, dostavljala sisačkoj policiji opsežnu dokumentaciju na temelju njihova zahtjeva. Čak i kad je tu dokumentaciju kao zaposlenica Policijske uprave sisačko-moslavačke ‘obrađivala’ tajnica sisačkog HDZ-a...”, napisala je Ikić Baniček, navodeći kako joj je nedavno, u 22 sata, policijska marica prepriječila put kako bi joj zatim policajac uručio jedan poziv za svjedočenje.

- Mislila sam sve ignorirati, no odlučila sam na kraju ipak na istup u javnost”, rekla je jučer za Jutarnji list Ikić Baniček, zaključivši kako “Niti Sisak niti Hrvatska ne smiju biti mjesto gdje će policija ikome govoriti što da misli i kako da govori”.

Inače, iz dopisa koji je Baniček poslala policija, a koji je objavila na Facebooku, vidljivo je kako su policajci tražili podatke o donacijama koje daje Grad Sisak te da su u svojem upitu naveli kako misle da je dio donacija iz 2015. dodijeljen mimo postupka, kao i da pitaju zbog čega ti podaci nisu objavljeni na stranicama Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:57