OPAKI GALAXY

'POVUKAO SAM 4-5 PUTA, PAO U TRANS, A ONDA JE POČELO NAJGORE' Mladić (20) iz Virovitice nakon što je probao opasnu drogu

 EPH

- Vrtoglavica, mučnina, grčio sam se. Sve me živo boljelo. Čuo sam puno glasova. Čuo sam da me zovu imenom na trenutke pa onda opet neke pomiješane glasove. Uglavnom, bilo je strašno - rekao je 20-godišnji mladić iz Rušana kod Virovitice koji je prošli četvrtak zajedno s vršnjakom pušio sintetičku drogu Galaxy.

U malom mjestu u Virovitičko-podravskoj županiji dva prijatelja se nisu vidjela tri mjeseca pa su odlučili zapaliti džoint kod kuće. - Nisam ni znao šta pušim. Kolega mi nije rekao. Mislio sam da je trava - rekao je jedan od mladića koji je zbog pušenja osvježivača zraka izgubio svijest i završio u bolnici.

Galaxy je legalna droga, koja se sastoji od osvježivača zraka, soli za kupanje ili gnojiva za biljke, a dostupna je mladima koji je bez problema mogu kupiti u smart shopu ili na web shopu preko interneta. Javnost se upoznala s njom u veljači prošle godine kad je od njezina konzumiranja u Zagrebu preminuo 15-godišnji učenik. Iako su mladi upozoreni na štetnost tih supstanci, čini se da ih i dalje nastavljaju konzumirati.

Naš sugovornik prošao je bez ozbiljnih posljedica, ali se začas uvjerio u opasnost sintetičkih droga. - Povukao sam četiri, pet puta i odmah me je udarilo u glavu. Znao sam da nešto nije u redu i nakon dvije minute sam pao u trans. I onda je počelo najgore - rekao je mladić.

Dubravko Klarić, stručnjak za droge, kaže da su sve te supstance jako opasne iako se legalno mogu kupiti.

- Na svim tim proizvodima piše upozorenje da se ta sredstva ne smiju konzumirati, ali adolescenti zbog radoznalosti odlaze u opasne krajnosti. Te supstance mogu izazvati zdravstvene posljedice, a u konačnici mogu dovesti i do tragedije - rekao je Klarić i dodao da se na tržištu sve više pojavljuju nove supstance koje imitiraju učinke već postojećih droga, a mladi unatoč upozorenjima nastavljaju s njihovom konzumacijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:40