SUĐENJE BEZ JAVNOSTI

POZADINA KRVAVOG OBRAČUNA BLIZANKI Sestre su se često svađale i tukle i zbog banalnosti

Majka sestara tražila je i dobila isključenje javnosti s rasprave zbog obiteljskih prilika
u krugu: Sara Grković
 Davor Zunic / CROPIX /Facebook

Ozbiljno narušeni obiteljski odnosi kriju se, po svemu sudeći, u pozadini sukoba između sestara blizanki, 23-godišnjih Sare i Dajane Grković, koji je 31. siječnja prošle godine umalo završio tragedijom.

Sari se na Općinskom sudu u Rijeci sudi zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sestri. Ona joj je, prema optužnici, u stanu na Zametu zadala dvije ubodne rane nožem, jednu između prsa i trbušne šupljine, a drugu iznad desne natkoljenice, no sve je srećom završilo bez ozbiljnijih posljedica.

Žrtva, Dajana Grković, u utorak se na ročištu na Općinskom sudu u Rijeci pozvala na blagodat svjedočenja, odnosno nije željela svjedočiti protiv člana svoje obitelji. Svjedočila je međutim njihova majka Avdija, koja je zatražila izuzeće javnosti zbog zaštite osobnog i obiteljskog života pa je njezin iskaz prošao bez prisutnosti novinara.

Česte svađe

Ono što su novinari imali prilike čuti jest iskaz koji je njihova samohrana majka Avdija dala DORH-u. Prema njemu, do sukoba je došlo zbog gluposti, ali majka je istaknula da je Dajana bila dominantna (naslijedila je narav od oca) te da se Sara često nalazila u situaciji da je sestra maltretira. Dajanu je majka opisala kao lukavu u zadovoljavanju vlastitih potreba i interesa, a Sara je često bila tužna zbog problema s učenjem. Razgovori i svađe dviju sestara svodili su se, prema majčinim riječima, na rasprave zbog gledanja televizije, zbog tenisica, punjača za mobitele, mobitela… To je, kako je DORH-u rekla majka, bio njihov svijet.

Majka je u trenutku krvavog sukoba bila u Njemačkoj gdje živi i radi, a vratila se samo nakratko posjetiti kćerku u bolnicu. Sara je pak u to vrijeme bila u istražnom zatvoru.

Majka je u svom iskazu istaknula da je Sara dobila batina od Dajane. Na tu kartu igra i Sarina obrana koja je od suda zatražila vještačenje Sarinih ozljeda nakon uhićenja.

Hitna u stanu

Prema svjedočenju policajca koji je intervenirao na dojavu o ranjavanju nožem u stanu, na mjestu događaja zatekao je Hitnu pomoć koja je pomagala Dajani te zaključana vrata. Sara se, prema njegovim riječima, vratila nakon sat i više vremena te je tada uhićena. Sara je pak svjedočila da je “zbog sramote”, kada je došla Hitna pomoć, pobjegla iz stana skočivši kroz prozor, ali se potom vratila i otključala policajcima koji su prijetili da će provaliti vrata. U utorak je na sudu tvrdila da joj nitko do idućeg dana, u nedjelju ujutro, nije ponudio liječničku pomoć. Navodno je od sukoba sa sestrom imala rane na vratu.

Kako je i prije utvrđeno, sukob je kobne subote izbio zbog laptopa. Sari je, kako je istaknula na ispitivanju, trebao laptop za pripremanje završnog ispita, sestra joj ga nije dala, počela ju je tući i čupati za kosu, gađala ju je predmetima i u jednom se trenutku dohvatila noža. Dajana je, prema Sarinim tvrdnjama, ozlijedila i porezala sestru, a ona joj je poslije vratila te ju ozlijedila nožem.

Prema današnjem svjedočenju policajca, u trenutku kad su je legitimirali i zadržavali do dolaska kriminalističkih službenika, Sara je bila preplašena. Tek se idući dan policajki koja ju je ispitivala požalila na rane na vratu.

U međuvremenu obje su sestre završile prvi stupanj Ekonomskog fakulteta i počele raditi. U nastavku suđenja u rujnu slijede medicinska vještačenja koja bi trebala rasvijetliti detalje krvavog obiteljskog sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:35