OGORČENOST ZBOG VANDALIZMA

'Požar su najvjerojatnije izazvali učenici samo da ne bi morali u školu'

Gradonačelnik Turk najavio je milijunsko ulaganje u bolje mjere sigurnosti u svim vrtićima i školama
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Umjesto uzbuđenja, smijeha i druženja na prvi dan nastave, učenike Osnovne škole Ljudevita Gaja u Zaprešiću jučer je ispred školskih vrata dočekala policija i vatrogasci.

Iako su već danima odbrojavali do trenutka kada će, neki i prvi put, zasjesti u školske klupe, djeca su se morala vratiti kući jer se u njihovoj školi nastava jučer nije mogla održati. Unutra se nije moglo ni disati od silnog dima i čađe koja je nastala nakon požara koji je izbio u ranim jutarnjim satima. Nepoznati počinitelji provalili su u školu te zapalili kabinet profesora tjelesne kulture i svlačionice u sklopu sportske dvorane, a u zbornici i ostalim uredima djelatnika škole sve su stvari bile razbacane i u neredu.

- Dojavu smo zaprimili u 5.25 sati, a zatekli smo dva požara koja su brzo stavljena pod kontrolu. Srećom, tamo nije bilo nikoga pa je šteta samo materijalna - rekao je Damir Čičko, šef zaprešićkih vatrogasaca.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su da je u školu provaljeno te da je požar najvjerojatnije podmetnut.

- Nakon sanacije štete bit će utvrđeno je li došlo do krađe. Ali, situacija zapravo više upućuje na čin vandalizma. Podnesena je i kaznena prijava Državnom odvjetništvu - izjavio je Ivan Potnar iz ekipe za očevid PUZ-a.

Susjeda koja živi nasuprot škole rekla nam je jučer da je u večernjim satima vidjela djecu kako hodaju po krovu škole, što ne mora biti povezano s požarom, ali upućuje na to da osnovnoj školi može pristupiti bilo tko i bilo kada. Zaprešićani na društvenim mrežama komentiraju kako se kod OŠ Ljudevita Gaja često okupljaju sumnjive grupe ljudi te da škola nema videonadzor ni rasvjetu, na što roditelji već godinama apeliraju. Neki sumnjaju i na to da su požar podmetnuli učenici kako bi odgodili početak nastave, no detalji će biti poznati nakon očevida.

- Morat ćemo ići u nova milijunska izdvajanja za sigurnost i videonadzor. Ogorčeni smo zbog ovog vandalizma - rekao je Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:27