POKRENULI NEOBIČAN MANEVAR

PRAVNI FIJASKO CARINSKE AKCIJE Hvalili se da su spriječili krijumčarenje auta pa izgubili na sudu, ali vlasnicima ne vraćaju vozila

Optužili su ih za krijumčarenje auta, Carina je protiv njih podnijela sudsku tužbu, a kada ih je sud oslobodio, Carina je uložila žalbu u kojoj tvrdi da slučaj nije ni smio doći na sud
Stanislav Jurčić i Dejan Celčić
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Carinska uprava u travnju prošle godine pohvalila se velikom akcijom provedenom u suradnji s ogulinskom policijom u kojoj su, kako su naveli, spriječili pokušaj nelegalne prodaje motornih vozila. Radilo se o 13 automobila uglavnom visoke klase koje su zaplijenili te započeli sa sudskim progonom glavnih aktera, njemačkog dobavljača Stanislava Jurčića i ogulinskog dilera Dejana Celčića.

Obično se ovakvi predmeti rješavaju upravnim postupkom u samoj Carini, no u ovom slučaju uslijedio je prekršajni postupak u kojemu carinska služba ima ulogu tužitelja. On je, međutim, za ovu državnu službu završio pravim fijaskom, ispalo je da se autima tržilo legalno, pa su sud izgubili.

No, to za Jurčića i Celčića nije bio kraj agonije, već - početak. Carina piše žalbu sudu u kojoj ne osporava presudu, nego - nadležnost suda. Zatražili su, dakle, da se prekršajni sud proglasi nenadležnim za slučaj te da se predmet ipak ustupi nadležnom Vijeću za prekršaje Područnog carinskog ureda u Zagrebu, odnosno njima samima.

Pravni manevar

Sud je shvatio da je doista nenadležan i predmet ustupio Carini. Vrijeme je tako u ovom postupku vraćeno na početak, iako čitavo vrijeme vozila (sada 8, a ne više 13 automobila, jer se pokazalo da pet nije baš nikako bilo sporno) stoje zaplijenjena i parkirana na carinskom lageru. Očajni trgovci smatraju da su žrtve carinika, Celčićeva sumještanina i dobrog prijatelja vlasnika njemu konkurentske auto-kuće, koji ih je namjerno gurao na Prekršajni sud jer im je samo tako mogao zaplijeniti vozila.

- Sada će nam suditi oni koji su nas tužili, a jedino što mogu presuditi jest da nam naplate davanja za ta vozila, koja smo mi već platili. Istovremeno, čitavo vrijeme drže naša vozila vrijedna 100.000 eura kojima godišnje pada vrijednost 20 do 30 posto i poslovno nas uništavaju - kažu Jurčić i Celčić.

Služba za mobilne jedinice Carinske uprave dvadesetak dana nakon akcije izdala je, naime, nalog za plaćanje Dejanu Celčiću smatrajući ga odgovornim za kršenje Zakona o trgovini, odnosno za neplaćanje davanja za uvezena vozila, kao i da nije registriran za ta poslove, zbog čega je platio ukupno 72.000 kuna, ali odmah uložio žalbu u kojoj je objasnio da nije radio ništa nelegalno, već da je zaposlenik njemačkog poduzeća “Jurčić Automobile” u vlasništvu Stanislava Jurčića, koji je vozila dovezao za poznate kupce, koji su Jurčićevoj tvrtki uplatili kupoprodajne iznose i za to dobili valjane račune, kao i da je na kupcima da plaćaju davanja državi. Prekršajni sud to nije uvažio te je Celčić proglašen krivim i osuđen na još 4000 kuna kazne.

Probijeni rokovi

Celčić se potom žali Visokom prekršajnom sudu i samoinicijativno im dostavlja svu dokumentaciju, pa se onda utvrđuje da lokalni sud iz njegova Ogulina uopće te ključne dokaze nije dostavio u spisu niti se njima rukovodio kada je donosio odluku. Osim toga, na Visokom prekršajnom sudu navode niz propusta u prekršajnom postupku, nepotpuno i neprezicno podnesen optužni prijedlog Carinske uprave, te probijanje svih rokova, pa nalažu vraćanje postupka na Prekršajni sud u Ogulinu.

U tom ponovljenom postupku Celčić se oslobađa krivnje, a sud donosi odluku da mu se vrate automobili jer je bilo utvrđeno da je sva dokumentacija bila valjana. No, tada iz Carine idu u spomenuti manevar, kojim traže od suda da se proglasi nenadležnim za ovaj predmet. Visoki prekršajni sud je ukinuo oslobađajuću presudu ogulinskoga, s uputom Prekršajnom sudu u Ogulinu da se ima oglasiti nenadležnim te predmet uputiti stvarno nadležnom Vijeću za prekršaje Područnog carinskog ureda u Zagrebu, što je taj sud i učinio prije mjesec dana.

- Kada je došlo do oslobađajuće presude, sve im je palo u vodu, i ilegalna trgovina, i da se izbjegava carina, i da Dejan radi na crno, baš sve. I na kraju, on je kriv jer je nudio vozila na prodaju ljudima koji su ta vozila platili i za to dobili račune. Za plaćanje davanja je zakonski rok od 15 dana, koji je također ispoštovan. Nitko ne može izbjeći plaćanje davanja jer inače ne možeš registrirati vozilo. Iako to trebaju napraviti krajnji kupci, mi smo kupcima vratili uplaćeni novac i samo ih platili, samo da dođemo do vozila. Moja firma posluje legalno po svim zakonima Europske unije, a zbog svega mi je napravljen i nadzor njemačkih poreznika, koji su ustanovili da su svi računi uredno sprovedeni - kaže Stanislav Jurčić.

Ostali bez novca i auta

Navodi kako su državne službe silom tražile nelegalnost u potpuno legalnim poslovima u kojima nema oštećene strane osim, sada na kraju, njih samih.

- Mi sada nemamo ni novaca, ni vozila vrijednih 100.000 eura. Novac smo vratili kupcima, a Carina naša vozila još drži, izgubili smo povjerenje kupaca, a sve zbog toga što nam se inati jedan carinski službenik - kaže trgovac vozilima Stanislav Jurčić.

Pretragom Celčićeve kuće tijekom carinske i policijske akcije pronađena je i zaplijenjena automatska puška te više stotina komada metaka. Radilo se o ratnom trofeju njegova oca Zlatka, koji je oružje držao nelegalno i za to je prekršajno sankcioniran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:18