NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Prebrzo vozio školski autobus pa u sudaru ugrozio živote 19 djece

 Danijel Soldo / CROPIX

Vozač školskog autobusa Marko H. (59) proglašen je krivim i osuđen na 10 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer se u listopadu 2013. vozeći autobus APP d.d. Požega kroz pleterničko prigradsko naselje Gradac zbog neprilagođene brzine kretanja sudario s teretnjakom i ugrozio živote 19 školske djece, od kojih je 13 bilo ozlijeđeno.

Nepravomoćna presuda nedavno je donesena na Općinskom sudu u Požegi te je odmah nakon objave postala pravomoćna s obzirom na to da su se stranke u postupku odrekle prava na žalbu i priznale pravomoćnost izrečenog pravorijeka.

Optužnica Općinskog državnog odvjetništva u Požegi teretila je Marka H. da je 9. listopada 2013. oko 13.10 sati u Radićevoj ulici u mjestu Gradac vozio brzinom od 59 km/h školski autobus Setra sa 19 školaraca županijskom cestom i lakomisleno smatrao da se ništa neće dogoditi pri neprilagođenom nailasku u opasni desni zavoj te po mokrom i klizavom kolniku. Uslijed nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja dionicom gdje je dozvoljena maksimalna brzina 50kn/h, Marko H. “nije uspio ni intenzivnim kočenjem pratiti putanju svoje prometne trake, pa je izgubio kontrolu nad upravljačem i u zanošenju ulijevo prešao na lijevi prometni trak”, gdje je prepriječio prolaz teretnjaku BiH oznaka koji je vozio Slaven K.

Autobus je prednjim lijevim dijelom udario u lijevi bočni dio teretnjaka s priključnim vozilom, a silina udarca za posljedicu je imala 13 ozlijeđene djece, od kojih dvoje teško. Teže ozlijeđena curica imala je prijelom tjemene kosti, a njezin školski kolega imao je slomljenu ključnu kost, dok su ostala djeca prošla s lakšim ozljedama u obliku natučenja, oguljotina, kontuzija, trzajnih ozljeda vrata, ogrebotina raznih dijelova tijela... Tužiteljstvo ga je koptužilo za izazivanje nesreće iz nehaja, a sud je, uz uvjetnu osudu, presudio i da mora nadoknaditi 3225 kuna troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:47