EPSKI POSTUPAK

PRESUDE CARINICIMA, POLICAJCIMA I ŠPEDITERIMA Švercali aute, meso, rakiju, rabljeni namještaj i bijelu tehniku, a državi moraju vratiti 3439 kn i 10 €

 Ilustracija/CROPIX

Nakon više od pet godina, koliko je proteklo od uhićenja i početka istrage, na Županijskom sudu u Osijeku izrečena je nepravomoćna presuda za 26 osoba koje je USKOK optužio da su bili dio velikog lanca krijumčara, među kojima je bilo i carinskih službenika, policajaca i špeditera.

Teretilo ih se da su godinama sudjelovali u švercanju različite robe iz BiH u Hrvatsku i obrnuto preko graničnog prijelaza u Staroj Gradiški. Konkretno, da su uzimali i davali mito, omogućavali prijenos robe bez carinske kontrole i naplate carinskih davanja, pri čemu su se, prema USKOK-ovoj optužnici, između dviju država švercali automobili, tende, vino, rabljeni namještaj, bijela tehnika, svježe meso, rakija, keramičke pločice, PVC stolarija, rabljeni bicikli, cigarete...

Od početka istrage i uhićenja pojedinih osumnjičenika do početka suđenja proteklo je gotovo pet godina. Istraga je u početku obuhvatila 44 osobe od kojih je 35 optuženo, a devetorica su se s USKOK-om nagodila na pripremnim ročištima.

Na suđenju koje im je počelo 15. rujna 2016. tako se našlo njih 26.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Zvonka Vekića krivima je proglasilo 21 optuženika, dok je trojicu - Marija Lončara, Jasmina Samardžića i Ivicu Bulića, oslobodilo krivnje, jer USKOK nije dokazao kaznena djela koja im je stavio na teret.

Isto tako, USKOK je prije samog izricanja presude odustao od optužnice protiv Marka Bjelobrka i Zdravka Grubišića, čime su i oni oslobođeni krivnje.

Zanimljivo, svim osuđenima izrečene su ili uvjetne zatvorske kazne ili kazne zatvora koje su im zamijenjene radom za opće dobro. Tako je, primjerice, prvookrivljeni špediter Patrik Samardžić osuđen na 5 mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, a drugookrivljeni carinik Zvonimir Matokanović na godinu dana zatvora koje su mu zamijenjene radom za opće dobro. Samardžić je, primjerice, osuđen jer je jednom prilikom u dogovoru s nepoznatim carinskim službenikom uvezao u Hrvatsku iz BiH 12 kilograma svježega mesa bez carinskog nadzora. Matokanovića se, pak, teretilo da je između ostaloga omogućio jednom državljaninu BiH da u Hrvatsku preveze svoj trkaći automobil na servis i bojanje bez carinske kontrole i dokumentacije. Također je, prema presudi, sudjelovao u omogućavanju drugim okrivljenicima prevoženje rabljenog namještaja, bijele tehnike i vina preko granice bez carinske kontrole.

Sud je šestorici osuđenika za koje je utvrđen točan iznos nepripadne imovinske koristi koju su ostvarili naložio i da taj novac vrate državi. Ukupno je riječ o 3439 kuna i 10 eura. Najveći pojedinačni iznos je 1587 kuna, a najmanji 33,33 kune. No, iz presude je razvidno i kako je u postupanju osuđenika bilo i puno neimovinske koristi koja nije mogla biti novčano utvrđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 10:43