POREZNIK NA SUDU

REZULTATI VJEŠTAČENJA NA SUĐENJU MAMIĆU Pernarovi rashodi bili su 14.000 kuna veći od prihoda, obrana opovrgava vještaka

 CROPIX

Imovina Milana Pernara i njegove bivše supruge Tajane, bila je predmet u ponedjeljak održanog ročišta na Županijskom sudu u Osijeku, gdje se ovom porezniku sudi skupa sa braćom Zdravkom i Zoranom Mamićem te Damirom Vrbanovićem. Po nalogu USKOK-a, naime, obavljeno je financijsko vještačenje Pernara i članova njegove i Tajanine uže i šire obitelji kao i građevinsko vještačenje o vrijednosti gradnje njihove obiteljske kuće. Zrinko Ručević, financijsko-knjigovodstveni vještak u svom je nalazu utvrdio kako je Pernar u razdoblju od 2011. do 2014. godine imao nesrazmjer prihoda i rashoda u iznosu od oko 14.000 kuna.

- Prije svega treba reći da se primanja pojedinca teško se mogu izdvojiti iz okoline u kojoj živi, pa sam analizirao sve račune uže i šire obitelji i u nalazu je prikazana je cijela struktura primitaka i izdataka promatrane grupe ljudi. Kad je riječ o Milanu Pernaru pojedinačno, njegovi prihodi od plaća i najma u tom periodu bili su oko 7.700 kuna mjesečno, no kada se pogledaju rashodi vidljiva je ozbiljna diskrepancija između primitaka i izdataka. Tako je plaćao 3.000 kn za alimentacija, 5.500 bili su krediti, a 13.000 kuna troškovi po kreditnim karticama. Razlika je, dakle, oko 14.000 kuna više rashoda u odnosu na prihode, rekao je Ručević.

No, Pernarov branitelj Mijo Golub, kao i Danijel Pribanić, opunomoćenik Tajane Pernar, koja u ovom procesu ima status osobe na koju je prenesena nepripadna imovinska korist, svojim su pitanjima inzistirali da vještak pojasni brojne, po njima, sporne stavke svoga nalaza, kao što su prihodi od samostalne djelatnosti, najmova, poslovanja OPG-a, pozajmice i drugi neoporezivi prihodi poput božićnica, regresa..., a koji po njima nisu iskazani u nalazu kao primitci. Također su iskazali sumnju da je na rashodovnoj strani došlo do multipliciranja iznosa, odnosno da su isti troškovi uračunati u više navrata.

- Božićnice, regresi i ostali neoporezivi primitci nisu uzeti u obzir ako nisu bili odgovarajuće iskazani na izvodu tekućeg računa, a to se odnosi i na ostale promatrane osobe, rekao je Ručević, koji je odgovarajući na pitanja obrane kazao i da bi troškove po članu kućanstva za 2012. godinu trebalo korigirati s obzirom da je za, u rujnu te godine, rođenog sina Milana i Tajane Pernar troškove računao za cijelu godinu umjesto samo za tri mjeseca. Kazao je i da je moguće da su u nekim slučajevima troškovi duplicirani. Zbog toga su branitelji uložili primjedbe, a Tajana Pernar dodali i kako smatra „da su izračuni netočni, da je trebalo odvojiti neto primanja od primanja od samostalne djelatnosti i neoporezivih dohodaka“ te da su im „troškovi multiplicirani", odnosno da se isti troškovi pojavljuju u više navrata.

Davorin Štengl, vještak građevinske struke utvrdio je da je izgradnja obiteljske kuće Pernarovih površine 160 kvadrata, koja se vodi na Tajani, zajedno s vrijednosti zemljišta i komunalijama stajala 1,7 milijuna kuna s PDV-om. Kazao je i da je bilo nekih odstupanja u pogledu ugradnje materijala koji su bili daleko višeg standarda od predviđenog projektom, pa je tako umjesto keramičkih pločica postavljen prirodni kamen, a stepenište umjesto drveta izrađeno od bračkog kamena... Svoj je nalaz usporedio s troškovima obnove kuća u Gunji, a koji su koštali 12.750 kn po kvadratu, dok je Pernarova kuća stajala jeftinije, odnosno 10.940 kn po kvadratu, što je izazvalo nezadovoljstvo Tajane Pernar koja se zapitala kakve veze ima obnova kuća u Gunji s njihovom kućom.

- Postoje različiti napisi da je obnova u Gunji precijenjena. Ovo je bilo slikovito da prikažem kako je Pernarova kuća daleko niže vrijednosti od onih u Gunji te da iznos koji sam ja utvrdio nije napuhan, rekao je vještak, koji kod izrade nalaza nije imao sve potrebne račune, pa je, kazao je, ¾ vrijednosti procijenio prema standardnim propisanim kriterijima. Na upit branitelja Goluba kazao je da se u Hrvatskoj 90 posto privatnih građevinskih investicija odvija bez računa i po slobodnoj pogodbi, jer to znači izbjegavanje plaćanja PDV-a i drugih davanja, što projekte u konačnici čini jeftinijima za investitora.

- Iako je nezakonito, na žalost tako je u praksi, kazao je Štengl. Pernarova obrana najavila je da će vještaku dodatno dostaviti račune za režijske troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:55