SUD: 'BESTIJALAN ČIN'

SAČEKUŠA U NOVOM ZAGREBU, VIDEO Kamenjem i bakljama napali bus s grčkim navijačima: Huliganima 16 godina i 9 mjeseci zatvora

Osmorica mladića su s još 30-ak nepoznatih osoba kamenovali bus s VIP gostima grčkog PAOK-a
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Osmorica mladića, koja su u prosincu 2010. godine u Novom Zagrebu s još 30-ak nepoznatih osoba, kamenovala autobus s VIP gostima grčkog nogometnog kluba PAOK te su potom u njega ubacili zapaljene bengalke danas su na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđeni na ukupno 16 godina i devet mjeseci zatvora.

Po dvije godine zatvora dobili su braća Gordan i Marijo Brljević, Damir Demirović, Marko Lonjak, Antun Tomić te Arnold Matijaš, a Boris Đeferović i Dario Cepić prošli su s nešto većim kaznama zbog ranije osuđivanosti i ponašanja u sudnici. Đeferoviću je sutkinja Sanda Bramberger Ostoić izrekla kaznu od dvije i pol godine zatvora, dok je Cepić dobio dvije godine i tri mjeseca.

Krivnje je oslobođen jedino Matija Kucek. Iako je tužiteljstvo njihov bezobziran napad na goste grčkog nogometnog kluba koji su stigli na utakmicu s Dinamom okvalificiralo kao zločin iz mržnje, sudsko vijeće ipak je ocijenilo da se radi o ‘klasičnom primjeru huliganizma’ i jednom ‘bestijalnom činu’.

Srećom, u napadu je samo lakše ozlijeđeno četvero Grka, a materijalna šeta procijenjena je na više od 480.000 kuna.

- Radi se o netrpeljivosti prema svima drugima. Iako smo u sudnici mogli čuti da je riječ o jednom nepromišljenom činu, ovdje se radi o dobro organiziranom događaju. Ranije ste pripremili sve predmete kojima ste napali autobus, a i lokacija je također izuzetno dobro odabrana. Napali ste u blizini škole kako bi se brzo mogli izgubiti među učenicima. Nije čak niti riječ o srazu navijačkih skupina jer je mjesto na kojem se sve zbilo takvo da nije moglo doći do izravnog sukoba - rekla je sutkinja Bramberger Ostoić. U obrazloženju presude sutkinja je istaknula da huligane u njihovom naumu nije spriječila niti činjenica da je autobus bio pod policijskom pratnjom.

- Zapanjuje činjenica što ste u cijelu priču ušli bez razmišljanja da nekog možete ubiti. Kakav će biti ishod i posljedica, vama nije bilo bitno - rekla je sutkinja optuženicima naglasivši da su osramotili ne samo svoje roditelje, već i grad i državu.

Osuđeni navijači bili su samo manji dio skupine koja je sačekala autobus na križanju Avenije Dubrovnik i Savezne Rebublike Njemačke, no ostale izgrednike policija nije uspjela pohvatati. Huligani su se do dolaska autobusa skrivali u obližnjem pothodniku gdje su u vreće prikupili bengalke, letve, komade betona i kamenje kojima su zasuli autobus.

U njemu čak nisu bili niti navijači grčkog kluba, već VIP gosti starije dobi. Nakon što su porazbijali stakla na autobusu, u njega su ubacili najmanje tri zapaljene bengalke, a veća je tragedija spriječena samo brzom reakcijom vatrogasaca. Većina optuženih na kraju je priznala da su bili na mjestu događaja, no pravdali su se da su bacili samo kamen ili dva i to pored autobusa.

Optužena devetorica su nakon uhićenja bili u pritvoru, a on im je ukinut uz određene mjere opreza. Sutkinja im je zabranila da odlaze na utakmice u zemlji i inozemstvu, no jedan od njih nije se toga držao. Naime, četvrtooptuženom Đeferoviću ovaj kazneni postupak nije bio dovoljna opomena pa je tu mjeru prekršio čak tri puta.

Uhvaćen je pijan u Austriji na utakmici između Dinama - Neftči, a u Poljskoj je na Europskom nogometnom prvenstvu napao policajca. Policajci su mu, pak, u automobilu pronašli čak 36 drvenih letvi.

Za ovo je kazneno djelo inače predviđena kazna zatvora od tri do deset godina, no sudsko vijeće kaznu je ipak zbog mlađe životne dobi optuženika odlučilo ublažiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:52