SUDIT ĆE MU U ODSUTNOSTI

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO ZADAR I OKOLICU Ubio dvoje studenata, pušten za 50.000 eura, a danas se ruga hrvatskom pravosuđu

Ilustracija
 HANZA MEDIA

Deset godina od tragedije u Stankovcima, 68-godišnjem Belgijancu Paulu Gabrielu De Looseu optuženom da je 2006. godine izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginulo dvoje splitskih studenata, sudit će se u odsutnosti odlukom Općinskog suda u Zadru, koji ga je i pustio da se brani sa slobode uz jamčevinu od 50 tisuća eura, što je on iskoristio i pobjegao u Belgiju. Iako je uzrokovao prometnu nesreću u kojoj je izgorjelo dvoje mladih ljudi, a dvoje ih je ozlijeđeno i izgubilo životne partnere, Loose dosad nikada nije odgovarao za to što je učinio, piše Zadarski.hr.

Štoviše sudu je, kako je utvrđeno medicinskim vještačenjem, lagao da je bolestan, kako ne bi dolazio na ročišta u kaznenom postupku koji se protiv njega na Općinskom sudu u Zadru vodio, od 2006. godine. Unatoč tome, sud je odbio zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) da se Looseu u međuvremenu odredi istražni zatvor uz izdavanje tjeralice, te mu je ponovno 'izašao u susret' suđenjem u odsutnosti. Loose nikada neće sjesti na optuženičku klupu, a ukoliko mu kazna bude osuđujuća izdržavat će je u Belgiji.

- Dosad su održana dva ili tri pripremna ročišta u novom postupku gdje se Looseu sudi u odsutnosti. Prvo 'pravo' ročište održat će se 7. studenog. On dosad nije dolazio, meni je kazao da je bolestan, a što će biti sada u novom postupku tek će se vidjeti- kazao je Looseov odvjetnik Marko Kolanović.

Policijskim očevidom utvrđeno je da se Belgijanac oko 18,45 sati upravljajući kamperom marke mercedes nije zaustavio na znak 'stop' na raskrižju i propustio hyundai koji je dolazio iz smjera Šibenika. U sudaru se hyundai zapalio i posve izgorio. U zapaljenom automobilu na mjestu je preminula tada 24-godišnja vozačica Zrinka Zorica, dok je 23-godišnji Antun Plasajac zbog teških opeklina prevezen u Šibensku opću bolnicu, ali je u bolnici preminuo. Suputnici Branka Ivanković i 33-godišnji Slaven Božić lakše su ozlijeđeni, a Loose i njegova supruga nisu bili ozlijeđeni. -Mladi u hyundaiju bili su splitski studenti koji su se iz rodnog grada nakon vikenda vraćali na studij u Zagreb.

-Imajući u vidu da je okrivljenik u više navrata uredno zaprimio pozive za rasprave, da se na niti jednoj raspravi nije pojavio, već je po svojim braniteljima dostavljao u spis liječničku dokumentaciju, za koju je provedenim medicinskim vještačenjem utvrđeno da je okrivljenikovo zdravstveno stanje stabilno i da ne postoje zapreke da doputuje iz Belgije u RH i sudjeluje u predmetnom kaznenom postupku, izvanraspravno vijeće je zaključilo kako okrivljenik očito nema nikakvu namjeru doputovati u Republiku Hrvatsku i sudjelovati u ovom kaznenom postupku, već isti svaki puta traži odgodu rasprave, a sudu dostavlja liječničku dokumentaciju iz koje proizlazi da isti nije toliko lošeg zdravstvenog stanja, što ukazuje jedino na zaključak da okrivljenik želi odugovlačiti predmetni kazneni postupak bez ikakva opravdanog razloga - navodi se u rješenju izvanraspravnog kaznenog vijeća Općinskog suda u Zadru kojeg su potpisale Jasna Ančić Barić kao predsjednica vijeća, te mr.sc. Ana Brkić -suca izvjestitelja i Iva Lovrin kao članova vijeća.

Naime, kako je utvrdilo vijeće, radi se o stranom državljaninu, te je jasno je da on nije dostižan državnim tijelima RH, dok ustupanje spisa Kraljevini Belgiji nije moguće, jer su svi svjedoci, neposredni očevici, kao i vještak iz RH, pa bi njihovo ispitivanje u Kraljevini Belgiji bilo zapravo nemoguće, neekonomično i nesvrhovito.

De Loose je bio priveden tadašnjem istražnom sucu Županijskog suda u Zadru, Vladimiru Mikolčeviću, a državni odvjetnik je nakon njegove obrane izmijenio prijedlog za pritvor u prijedlog za jamstvo od 50 tisuća eura što je sudac prihvatio, od kada se Belgijanac više nije pojavio na sudu. Po stalnom sudskom vještaku kardiologu prof. dr. sc. Josipu Vincelju iz Zagreba utvrđeno je da je Loose stabilnog zdravstvenog stanja, kao i da je sposoban putovati iz Belgije u Republiku Hrvatsku i sudjelovati na raspravi pred Općinskim sudom u Zadru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:18