NEVJEROJATAN OBRAT NA SUĐENJU

SPLIĆANIN KOJI JE DVAPUT OSUĐEN ZA BRUTALNO UBOJSTVO MAJKE OSLOBOĐEN SVIH OPTUŽBI 'Donijeli ste ispravnu odluku, ja sam nevin čovjek!'

 Joško Ponoš/HANZA MEDIA

Damir Vuković (53), oslobođen je optužbe za ubojstvo majke Ane Vuković (74) u siječnju 2010. godine s dva hica u grudi u stanu u Vinkovačkoj ulici u Splitu.

Nepravomoćna presuda je treća po redu na Županijskom sudu u Splitu na kojem su prve dvije bile osuđujuće na po 15 godina zatvora, ali ih je Vrhovni sud ukinuo i oba puta naložio novo suđenje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu koje zastupa optužbu najavilo je žalbu na presudu tako da će viši sud ponovno odlučivati o slučaju smrti Ane Vuković.

- Donijeli ste ispravnu odluku, ja sam nevin čovjek! - kroz suze je kazao optuženi Damir Vuković predsjedniku sudskog vijeća Mlađanu Prvanu, javlja Slobodna Dalmacija.

Nakon objave odluke sudac je detaljno pojasnio oslobađajuću presudu za koju je kazao da je donesena jer se nije moglo potpuno izvjesno i sa sigurnošću utvrditi da je Damir Vuković ubio svoju majku. Primijenjeno je načelo pretpostavke nevinosti prema kojem se u slučaju sumnje u krivnju optuženoga treba odlučiti u njegovu korist, tj. osloboditi ga.

- Tijekom tri provedena suđenja materijalni dokazi koji su teretili optuženoga poljuljani su te nije bila moguća druga odluka. Otisak dlana optuženoga u kupaonici stana gdje je nađeno tijelo te čestice iz vatrenog oružja na njegovoj odjeći bili su dovoljni za visoki stupanj osnovane sumnje da je ubio majku, zbog čega je i podignuta optužnica.

Međutim, za otisak dlana se kasnije vještaci nisu mogli izjasniti koliko je star, a postojala je prigoda kada je optuženi bio u stanu prije ubojstva. Nadalje, trokomponentne čestice iz inicijalnog punjenja vatrenog oružja nisu se mogle nedvojbeno povezati s takvim česticama na odjeći ubijene Ane Vuković jer ne postoji metoda vještačenja točnog sastava čestica.

Odbacili dokaz

Kako je optuženi nabrojio nekoliko prilika kada je bio u situacijama da je moglo doći do kontaminacije takvim česticama, sud je morao odbaciti taj dokaz. Moram istaknuti da je podizanju optužnice i osuđujućim presudama pridonio i dojam koji je sam optuženi ostavio, kako nije nimalo dirnut smrću majke te kasnije sudskim postupkom protiv njega.

Upravo zato smo tijekom ovog suđenja saslušali vještaka psihijatra koji je kazao kako je reakcija na stresne događaje individualna te kako postoji i mogućnost psihičke iscrpljenosti događajima radi koje izostaje pokazivanje emocija. Sud je također smatrao zbog niza dokaza kako vrijeme smrti iz optužnice od 10.53 sati nije vjerojatno, već je uzeo vjerojatnijim vremenski okvir između 11.15 i 11.45 tog jutra.

Kako je za taj vremenski period Damiru Vukoviću nekoliko svjedoka dalo alibi, pogotovo vlasnik trgovine na splitskom predjelu Brda, oslobađajuća presuda je bila jedina moguća – kazao je sudac Prvan.

Nakon ubojstva Ane Vuković provedena su dva očevida. Na odjeći nesretne žene nije bilo barutnih čestica, a nisu nađene niti čahure, zrna i oružje iz kojeg je pucano. Pretpostavlja se kako je ubojica umotao ruku s oružjem u njen kaput te je usmrtio dok je ležala na tlu nakon što je ošamutio udarcem drške pištolja u čelo.

U stan se nije ušlo nasilnom metodom te je vjerojatno da je sada pokojna sama pustila ubojicu unutra. Brat optuženoga Damira Vukovića vjeruje da im je on ubio majku te je to i izjavio na sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:51