JEZIV PRIZOR

STRAVA U ZAGREBU Policajci, djelatnici Hitne pomoći i prolaznici očiju punih suza promatrali beživotno tijelo tek rođene bebe u centru grada

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Policija, Hitna pomoć, ali i niz zaprepaštenih prolaznika koji su doslovno ostali skamenjeni, očiju prepunih suza, promatrali su beživotno tijelo netom rođene, odbačene bebe! Iako je na poprište događaja u Prilazu Gjure Deželića kod kućnog broja 56 u petak oko 10 sati odmah pristigla Hitna pomoć, nesretnoj bebici, nažalost, nije bilo spasa.

Prostor oko dvije kante Čistoće uz koje je nađen dječji leš te dio parkirališta ograđeni su policijskom trakom kako se područje ne bi kontaminiralo. No istražitelji su vodili bitku s vremenom jer je kiša, koja je toga trenutka prala grad, počela prati i tragove s mjesta pronalaska.

Dvije verzije

Svjedoci koji su zaprepašteno stajali u neposrednoj blizini jezivog prizora mrtve bebe nisu pronalazili riječi da opišu što vide ili su vidjeli netom prije nastale strke. Premda od policije nismo uspjeli ništa doznati, osim da je dijete pronađeno, neslužbeno smo došli do dvije verzije događaja. Prema jednog verziji žena je rodila baš ispred zgrade, pokraj kante za smeće, dok nam drugi izvor govori kako je bebu kraj kante odbacila nepoznata žena, koju se povezuje s muškarcem što muči muku s porocima.

- Najednom je nastala strka ispred zgrade. Čuli smo plač i neki vrisak. Na kraju je to bio vrisak žene koja je prva dotrčala do kontejnera. Prolaznica je vidjela mlađu žensku osobu kako se začahurila između dvije kante, te čuči pa se diže. I tako nekoliko puta. Prvo nije obratila pažnju jer ljudi svakodnevno u svako doba dana kopaju po smeću u potrazi za plastičnom ambalažom i hranom. Ali kad je ta žena naglo ustala te pogledala u tlo i krenula trčati, odmah je posumnjala da nešto nije u redu - ispričala je pod vidnim dojmom za Jutarnji list jedna od stanarki okolnih zgrada. Drugi je, pak, građanin dodao kako je naišao kad je sve već bilo omeđeno policijskom trakom u koju su sve oči bile uprte.

- Kao otac tromjesečnog sinčića kojeg sam držao pod kišobranom, potpuno sam se sledio kad sam vidio na tlu nešto malo krvavo. Krajičkom oka vidio sam da je to bio fetus. Svi su stajali okupljeni s rukama na ustima. Teško je bilo išta reći u tome trenutku. Netko je čak spekulirao da je trudnica izletjela iz nekog auta i odmah se šćućurila. Policija je sa svim stanarima razgovarala. Tražili su snimke nadzornih kamera po stubištima. Raspitivali su se posvuda je li itko išta vidio ili čuo te ima li u zgradama trudnica - pojasnio je stanar Deželićeva prilaza koji sumnja da majka mrtve bebe najvjerojatnije nije uredno vodila trudnoću.

Obdukcija

Oni koji su najviše vidjeli kroz prozore, kako doznajemo, pomogli su istražiteljima da donekle rekonstruiraju sam tijek događaja, a istražitelji najviše nade polažu u snimke nadzornih kamera kako na okolnim zgradama, tako i na križanjima ne bi li se rekonstruiralo kretanje odbjegle majke.

Tko je ona, trenutačno nitko ne zna. Također se polažu nade i u nalaze obdukcije sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati, kamo je novorođenče prevezeno, a gdje će se utvrditi je li beba rođena mrtva ili se, pak, pri porodu ozlijedila padom na hladan, mokar pločnik.

Istražitelji su na sto muka jer je kiša sprala većinu tragova. A kad neodgovornoj majci policija uđe u trag, pitanje je hoće li uopće odgovarati za ikakvo kazneno djelo. Naime, ako obdukcija potvrdi da je dijete rođeno mrtvo, od sankcije za nezbrinjavanja tjelešca može je opet “spasiti” postpartalna depresija koja se, prema mišljenju stručnjaka, povezuje s okolinskim utjecajima poput egzistencijalnih pitanja, razvoda, poroka... U slučaju da se otkrije da je imala pomagača, njega zakon zaobići neće.

Sumnje stanara

- Stanovnici Deželićeve podijeljenih su mišljenja. Sumnju bacaju na mlade parove koji se često znaju zavlačiti u dvorišne ulaze gdje piju, puše, sviraju...

- Nema tako dugo da sam u susjednom kolnom ulazu zatekla strance u ljubavnom klinču. A često se znaju vidjeti i pojedinci dok kriomice pregledavaju neke stvari.

Kad ih se pita što traže, brzo odjure. Možda je upravo jedna od njih ta žena - zaključuje stanarka. U interesu kriminalističkog istraživanja osim činjenice da je ono u tijeku policija nije priopćavala nikakve pojedinosti. Ali, nije tražila ni tražila pomoć građana putem medija, što bi moglo značiti da bi slučaj već vrlo brzo mogao biti riješen.

Dr. Siniša Glumičić: Naše snimke već su pomogle policiji. Čuvamo snimke nadzornih kamera

Nekoliko kamera koje snimaju dio zone u čijoj se neposrednoj blizini odvijao ulični porod nalazi se i na ordinaciji uglednog kirurga Siniše Glumičića.

Trenutno sam u Beču i nisam bio prisutan u ordinaciji kad se to dogodilo. U šoku sam. Vraćam se u ponedjeljak u Zagreb i obavijestio sam tehničku ekipu da svakako sačuvaju snimke videonadzora koje prvenstveno snimaju naš ulaz u zgradu, no možda budu od koristi u istrazi. Već smo pomogli policiji u nekoliko navrata kad su bila razbojništva u neposrednoj blizini ordinacije.

- Na raspolaganju smo za pomoć ako treba - rekao nam je kratko ugledni kirurg Siniša Glumičić u čijem se susjedstvu, nekoliko kućnih brojeva dalje, u ponedjeljak ujutro odvijao ulični porod. Kako smo neslužbeno doznali, bebu je u kanti za smeće prva primijetila sestra estetskog kirurga S. Glumičića, a jednoj ženi koja je vidjela mrtvo tijelo je pozlilo i Hitna pomoć ju je odvezla u bolnicu.

Osim snimki na nadzornim kamerama ispred ulaza u ordinaciju S. Glumičića, policija će proijveriti ima li u ulici i na drugim nadzornim kamerama snimki koje bi mogle koristiti u istrazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:10