AFERA TUTUS

SUVLASNIK KVATERNIK PLAZE NA SUDU Optužuju ga da je preko svoje luksuzne jahte oštetio državu i svoju tvrtku za milijune kuna

Tužiteljstvo tereti suvlasnika Kvaternik Plaze da je jahtu tvrtke koristio za osobne potrebe i tako je utajio 1,5 milijuna kuna poreza
 Božo Vukičević

Jahta Tutus, čija se neovlaštena upotreba za osobne potrebe stavlja na teret poduzetniku Miri Vrlji, suvlasniku kompleksa Kvaternik Plaza, tijekom postupka koji je protiv njega 2012. pokrenulo zagrebačko Županijsko tužiteljstvo, do danas je vlasnika promijenila tri puta.

Oštetio tvrtku

Podaci su to koje je za potrebe suđenja Vrlji pribavio zagrebački Županijski sud, a koji su jučer pročitani na suđenju. Vrlju tužiteljstvo tereti da je od 2008. do 2010. za osobne potrebe koristio jahtu, a za koju je leasing plaćala njegova tvrtka Tutus snaga, oštetivši tvrtku za 2,9 milijuna kuna, kao i da je utajio oko 1,5 milijuna kuna poreza. Iz podataka koje je Hypo Leasing dostavio sudu, vidljivo je da je Tutus snaga prestala plaćati Leasing za jahtu 2012., no da je plaćanje samo par dana kasnije preuzela tvrtka Summa superbia čiji je vlasnik poduzetnik Nikica Jelavić, a čiji je osnivač bila i Vrljina kćer Ana. Summa superbia je leasing plaćala sve do kraja roka otplate 27. 1. 2015., da bi tada Summa superbia i službeno od Hypo Leasinga otkupila jahtu i postala njezin vlasnik.

No jahta je, kako se jučer moglo čuti, u vlasništvu Summe superbije ostala doslovce dva dana jer je već 29. siječnja godine prodana poduzetniku Andriji Gudeljeviću, vlasniku tvrtke Kera Term, koji joj je i danas vlasnik. Gudeljević, inače također ribolovac kao i Vrlja, s Vrljom je 2013. sudjelovao kao član iste posade na Svjetskom prvenstvu u big-game fishingu u Kostarici, tako da jahta zapravo po svemu sudeći ostaje među prijateljima. Jučer je na suđenju iskazivala i vještakinja Jadranka Tomić, koja je rekla da je Tutus snaga od 2008. do 2010. iskazivala gubitak, ali tako što je neistinito prikazala rashode. Takvi navodi vještakinje uzbudili su Vrlju koji joj je spočitao da neke stvari krivo tumači te rekao da će sve pojasniti i njoj i sutkinji.

Porekao optužnicu

Međutim, sutkinja ga je upozorila da ne prekida vještaka jer će ga kazniti. Vrlja je inače tijekom postupka porekao djelo za koje ga tereti optužnica te tvrdi da su svi njegovi problemi počeli prije nekoliko godina jer se sukobio s Poreznom upravom nakon što je najavio da će zatražiti povrat 22 milijuna kuna poreza plaćenih prilikom gradnje Kvaternik Plaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 15:24