NITKO NE ŽELI PRIČATI O TOME

Svećeniku ukinuta presuda da je nasmrt pretukao župljanina, a u mjestu traje zavjet šutnje

 Tom Dubravec / CROPIX

Bila je to velika tragedija za cijelo Primorje. O tome je bolje i ne govoriti. S tim su nas riječima dočekali stanovnici Banića u Dubrovačkom primorju kad smo ih pitali o ubojstvu koje se prije četiri godine dogodilo u njihovu župnom dvoru, piše Slobodna Dalmacija.

Za nekoliko dana bit će i točno godišnjica događaja kada je njihov tadašnji svećenik don Ivica Sinanović oko 1.20 ujutro 22. svibnja 2012. godine u prizemlju župne kuće nasmrt pretukao predsjednika Mjesnog odbora Marka Kraljevića.

Dubrovnik,221012.
Ane Kraljevic, majka pokonjeg Marka Kraljevica kojeg je prije pet mjeseci u Dubrovackom primorju u mjestu Banici  ubio tadasnji svecenik zupe Sv. Marije Magdalene don Ivica Sinanovic.
Na fotografiji: Ana Kraljevic uz grob sina Marka.
Foto:  / CROPIX
Nikša Duper / Dubrovacki vjesnik / CROPIX


Vrhovni sud ukinuo je prije nekoliko dana presudu Županijskog suda u Dubrovniku kojim je Sinanović proglašen krivim za ubojstvo na mah i osuđen na četiri i pol godine zatvora. I na tu vijest u Banićima mještani imaju istu reakciju kao i onda - ne žele razgovarati s novinarima.

Vrhovni sud je u svom rješenju naveo kako nalazi da su razlozi presude i na njima utemeljeni zaključci zasada pogrešni, nedostatni i preuranjeni, proizvoljni i neutemeljeni jer ne proizlaze iz utvrđenog činjeničnog stanja, doznali su iz izjava Sinanovićeva odvjetnika Gašpara Lujaka medijima.

Dubrovnik, 250413.
Jutros je u sudnici zupanijskog suda otvorena glavna rasprava u kaznenom predmetu protiv optuzenika Ivice Sinanovica koji je u petom mjesecu prosle godine ubio susjeda Marka Kraljevica (u mjestu Banici).
Na fotografiji: don Ivica Sinanovic u sudnici.
Foto:
Tonci Plazibat / CROPIX


Nesumnjivo, odluka Vrhovnoga suda da se suđenje don Ivici Sinanoviću vraća na početak, tema je ovih dana u cijelom Dubrovačkom primorju, naročito što se bliži godišnjica. No mještani o tome vjerojatno raspravljaju međusobno i u povjerenju. Nitko ne želi ni suditi, niti se zamjerati ikome, teško ćete na tu temu ikoga pronaći, rekli su nam i u Slanom.

Raštrkane kuće u Banićima uglavnom su danju prazne, susrećemo tek nekoliko starijih mještana jer mlađi su, kažu nam oni, uglavnom na poslu u Slanom i Dubrovniku. Dosta je kuća u mjestu i zatvoreno. Pred fotoaparat ne želi nitko:

- Jadan je onaj kome se tako nešto dogodi. Žalosno za cijelo selo - kaže nam osamdesetogodišnja Ane koju smo zatekli u masliniku i otpravlja nas dalje.

Ni njena susjeda nije razgovorljivija. Čula je, kaže nam, kako će Sinanović opet na suđenje.

- Opet na sud ko Sanader - dodaje i pita nas:

- I što će sad bit s tim sudom?

- Ne znamo ni mi, to je na Sudu - odgovaramo.

No ni kratki razgovor o hrvatskom pravosuđu nije privolio susjedu da bilo što više kaže o tragičnoj smrti koja se dogodila u župnom dvoru.

- Velike su to rane - pozdravlja nas.

Kuća u kojoj se tragedija dogodila također je prazna.

Župnik Banića je fra Luka Zorić, koji iz franjevačkog samostana u Slanome vodi župe Baniće i Lisac. Jedino nas on ljubazno prima kad ga pitamo o temi naše reportaže. I fra Luka je čuo kako će se suđenje ponoviti, no o tome s župljanima nije razgovarao.

- Ograđujem se od toga da bih ikoga osuđivao ili okrivljavao, mogu samo žaliti zbog toga slučaja koji je sada stvar suda. Ni pred vjernicima se o tome nisam izjašnjavao jer to je tragedija za sve. I Ivica Sinanović je već rekao kako žali zbog toga, a obitelj pokojnog Marka je neutješna. Pokojnikovoj majci samo vjera u Boga daje snagu da podnosi život. Teško je to znam tada kao teret i našem biskupu. Tragedija, tragedija za sve - dodaje fra Luka.

Dubrovački biskup Mate Uzinić prije dvije godine dao je kuću na korištenje Kući Milosrdnog oca, komuni za liječene ovisnike iz Međugorja. No i oni su odavno otišli. Na kucanje i zvono nitko ne odgovara.

Proširenje mjesnoga groblja i cijene grobnica navodno je bilo uzrok ranijih nesporazuma Sinanovića i Kraljevića, i razlog zašto je Kraljević te kobne noći došao u župnu kuću. Na grobnom mjestu gdje je pokopan Marko Kraljević, natpis na kamenoj ploči sada svakoga podsjeća kako je tragično umro na pragu župnog dvora, piše Slobodna Dalmacija.

Dubrovnik, 250413.
Jutros je u sudnici zupanijskog suda otvorena glavna rasprava u kaznenom predmetu protiv optuzenika Ivice Sinanovica koji je u petom mjesecu prosle godine ubio susjeda Marka Kraljevica (u mjestu Banici).
Na fotografiji: don Ivica Sinanovic u sudnici.
Foto:
Tonci Plazibat / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:04