SLUČAJ FATALNA DOMINA

SVI DETALJI EPILOGA JEDNOG OD NAJINTRIGANTNIJIH ZLOČINA U RH Zašto Miroslav za ubojstvo brata zbog fatalne Dolores nije kažnjen najstrožom kaznom?

Miroslav Tomas, fatalna Dolores i ubijeni Vedran Tomas
 Društvene mreže/Arhiva

Nakon 16 mjeseci suđenja iza zatvorenih vrata, Miroslav Tomas (36) jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno proglašen krivim za ubojstvo brata blizanca Vedrana na dočeku 2013. i osuđen na sedam godina zatvora.

Bizaran slučaj

Riječ je o jednom od najbizarnijih slučajeva poznatih hrvatskoj kriminalističkoj praksi, koji je svojevremeno izazvao veliki interes javnosti, najviše kad su se nakon ubojstva otkrili detalji vrlo razuzdanog života koji su blizanci živjeli u unajmljenom stanu na Trešnjevci zajedno s Vedranovom djevojkom Dolores D., koju su mediji prozvali “fatalna domina”.

Upravo zbog tih vrlo osobnih detalja iz njihova privatnog života, suđenje je prije godinu i pol odlukom suda zatvoreno za javnost, tako da je tek jučer, u jednom malom dijelu, postalo poznato što su svjedoci iskazivali iza zatvorenih vrata sudnice i kako se branio okrivljenik. Premda je Miroslav Tomas proglašen krivim za ubojstvo, sud ga je proglasio krivim za “blaži” oblik ubojstva, onaj s tzv. neizravnom namjerom.

Tužiteljstvo ga je, naime, optužilo da je želio ubiti brata, dok je sud presudio da je bajunetom napao brata pristajući na posljedicu da ga može ubiti.

Miroslav Tomas, kojemu je istražni zatvor ukinut sredinom 2013. i koji se od tada brani sa slobode, jučer se nije pojavio na objavi presude na Zrinjevcu, no kako smo doznali od njegovih branitelja, on će se sam tijekom sljedeća dva dana javiti u Remetinec, gdje će ostati najmanje do trenutka kada o žalbama na ovu presudu bude odlučivao Vrhovni sud.

Nepoznat motiv

Prema presudi koju je jučer donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem Sanje Mazalin, Miroslav Tomas je u novogodišnjoj noći 2013. oko 4 sata ujutro svoga brata blizanca Vedrana ubio bajunetom, no sud ni nakon vrlo detaljnog dokaznog postupka nije mogao naći stvarne motive ubojstva.

“Sud nije utvrdio točan razlog niti motive da okrivljenik ubije svojega brata blizanca, no očito je među njima došlo do nekakvog sukoba”, obrazložila je sutkinja pojasnivši da je kod događaja, prema nalazu psihijatra, bio ključan narcisoidni poremećaj ličnosti okrivljenika. “Kod takvog poremećaja karakteristično je da osoba ne priznaje svoje greške, ne pokazuje nikakvu empatiju prema osobama iz okoline i takve osobe pokazuju dominaciju prema okolini. U narcističkom bijesu, koji je ponekad potpuno neadekvatan odgovor na neku provokaciju okoline, često se javi takva reakcija, a dovoljan je potpuno bezazlen razlog”, rekla je sutkinja.

Obrana je tijekom suđenja, kako se jučer čulo na obrazloženju presude, zapravo dovodila u pitanje mogućnost da je Miroslav Tomas ubojica ističući i alternativnu mogućnost - onu da je Vedrana Tomasa ubila njegova djevojka Dolores D.

Naime, takva je strategija bila i očekivana jer je nedvojbeno bilo utvrđeno da su u vrijeme ubojstva u stanu bili samo žrtva - Vedran Tomas, te njegov brat Miroslav i djevojka Dolores D. Dakle, kada se isključi mogućnost da je Vedran Tomas počinio samoubojstvo, a što se navodno također razmatralo tijekom suđenja, ostala je vrlo jednostavna dvojba - ubio ga je ili brat blizanac ili djevojka.

“Obrana je postavila pitanje je li na isti način ubojstvo mogla počiniti i Dolores D. Međutim, tijekom ovoga postupka sud je na potpuno isti način pristupio i ovoj mogućnosti, no utvrđeno je da je počinitelj Miroslav Tomas”, rekla je sutkinja iznijevši razloge koji su vijeće nagnali da izabere između ovih dviju mogućnosti. Prije svega, sutkinja je spomenula iskaz Dolores D. koji, međutim, po mišljenju sutkinje nije bio presudan, nego ga je trebalo sagledati isključivo u kontekstu drugih dokaza.

Dolores D., naime, ispričala je da nije vidjela samo ubojstvo, no kada je ušla u sobu, oštećenik je već ležao na podu, a brat je bio pokraj njega.

“Nedvojbeno je da je Dolores D. pokušala pomoći Vedranu, i to tako da je uzela kuhinjski nož i počela mu sjeći košulju na rukavu kako bi vidjela odakle krvari. Da je ona bila počinitelj, znala bi gdje je uboden, pa ne bi morala tražiti ozljedu.

Drugi važan dokaz bili su iskazi djelatnika Hitne pomoći koji su prvi došli na mjesto zločina. I liječnica i medicinski tehničar izjavili su da je u trenutku kada su konstatirali smrt Vedrana Tomasa, Dolores D. vrisnula na Miroslava: ‘Idiote, ubio si brata!’”, obrazložila je sutkinja. “Isto tako, kada je Hitna pomoć došla uz Miroslavovo je tijelo bio krvavi bajunet, a nakon što je poslije pozvana policija, noža više nije bilo nego je pronađen u dvorištu, gdje je dospio jer ga je netko bacio s balkona. Drugi nož, onaj kuhinjski koji je Dolores upotrebljavala da razreže rukav košulje, nađen je pak krvav spremljen u ladicu. Djelatnici Hitne rekli su da je Dolores cijelo vrijeme bila uz njih, a netko je sakrio noževe. Dakle, to je mogao učiniti jedino Miroslav Tomas koji je ulazio i izlazio iz kuhinje”, zaključila je sutkinja zašto je sud povjerovao iskazu Dolores D.

“Možda se ne radi o iskazu moralne osobe, međutim to ne znači da ona ne može dati vjerodostojan iskaz”, rekla je sutkinja Mazalin. Jučer se također u kratkim crtama moglo doznati i kako se Miroslav Tomas branio na suđenju s obzirom na to da je sutkinja obrazložila da takva njegova obrana nije prihvaćena. On je, naime, u svojoj obrani ustvrdio da je te večeri zaspao te da ga je probudila vriska Dolores D., a kada je skočio s kreveta i dotrčao u sobu, našao ju je kako kleči pokraj bratova mrtvog tijela. Kod odmjeravanja kazne sud je kao olakotne okolnosti cijenio Tomasovu raniju neosuđivanost, činjenicu da je u vrijeme zločina zbog alkohola bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno, no i paradoksalno utvrđenje psihijatra da i okrivljenik zbog smrti brata blizanca mora trpjeti jaku psihičku bol.

Obaviještena policija

“Sve ovo prema mišljenju suda i kod njega izaziva patnju jer se radi o smrti jednojajčanog blizanca”, zaključila je sutkinja na kraju obrazloženja dajući širi socijalni kontekst zločina kojega je nazvala tužnim, prozvavši neizravno i roditelje žrtve i okrivljenika.

“Ti mladi ljudi koji nisu imali što raditi, kojima su roditelji osigurali stan od 100 kvadrata, koji su dobili sve od roditelja, što se njima zapravo dogodilo, to nitko ne zna”, rekla je u obrazloženju presude sutkinja Mazalin. Ako se Miroslav Tomas sam ne javi sucu za izdržavanje kazne, za njim će biti raspisan nalog za dovođenje policiji.

Ako ga policija ne nađe na adresi, sud će dati nalog policiji da za njim raspiše tjeralicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 19:45