PRANJE NOVCA

SVI PRIMAJU SOCIJALNU POMOĆ, A VOZE SKUPE AUTE I GLISIRAJU JADRANOM! Milijuni su im blokirani, a nitko ne zna reći zašto!

Više od dvije godine, koliko je maksimalan rok da sud može blokirati nečija sredstva bez pokretanja istrage protiv te osobe, oko 41 milijun kuna koje je Ured za sprečavanje pranja novca i Uskok otkrio na računima nekoliko romskih obitelji, još je blokirano. Svi oni, prema pisanj u talijanskih medija, žive od socijalne pomoći. Nakon što je dvije godine novac bio blokiran prema prijedlogu hrvatskoga Uskoka, neposredno prije isteka Uskokove blokade stigao je novi prijedlog da im se sredstva blokiraju - ovaj put s Kaznenoga suda u Torinu.

Produljenje blokade

No, još nije jasno za što se te osobe konkretno terete, odnosno kojim je kaznenim djelom pribavljena imovinska korist ili pričinjena šteta. O slučaju koji je Jutarnji list otkrio u ožujku prošle godine nedavno su se raspisali i talijanski mediji, a Corriere della Sera prije četiri dana donio je priču o izvješću hrvatske policije svojim talijanskim kolegama, u kojem traže da se produlji blokada koju su hrvatske vlasti stavile na račune 22 osobe još 10 srpnja 2014., a koja je mogla trajati maksimalno do 10. srpnja ove godine. Priču o misterioznim milijunima otkrio je hrvatski Ured za sprečavanje pranja novca, navodno još 2012. Tada je otkriveno da nekoliko međusobno povezanih romskih obitelji u tri hrvatske banke polažu goleme svote gotovoga novca. Odmah nakon dojave, Uskok i PN Uskok su od obavještajnog odjela talijanske policije i Guardia di Finanze zatražili provjeru identiteta osoba koje su korisnici računa, a prema podacima Talijana, neke od tih osoba njihovo je pravosuđe dovodilo u vezu s organiziranom prošnjom, krađama automobila, otmica, neovlaštenoga gospodarenja otpadom, uličnim krađama, dok je jedan od njih bio osuđen i zbog ubojstva. Također prema izvješću talijanske porezne uprave nisu postojali formalni prihodi koji bi pravdali tolike iznose. Nakon što je jedna od korisnica računa Seni H. (60), koja koristi i ime Amela S., s računa htjela podignuti nekoliko stotina tisuća eura, Uskok je blokirao račune.

Sve osobe koje se navode kao korisnici računa, većinom su državljani BiH, dok ih nekoliko ima talijansko državljanstvo, a neki su pak rođeni Dalmatinci koji žive u okolici Splita. Neke od njih Giannija H. (55) susjedi iz Trogira novinarima Slobodne Dalmacije opisali su kao simpatične i vrlo imućne ljude, koji dolaze preko ljeta, a ispred kuće im znaju biti parkirani Jaguar i Ferrari. Često su detalje iz svojega života znali stavljati i na društvene mreže pa je tako spomenuti Gianni H. na YouTubeu objavio snimku na kojoj on i najvjerojatnije članovi njegove obitelji glisiraju trogirskim akvatorijem. Nakon što im je Uskok prije dvije godine preventivno blokirao sve račune, uslijedile su žalbe gotovo svih 22 korisnika. Seni H., odnosno Amela S., zatražila je tako da joj se račun odblokira jer joj novac na njima predstavlja sredstva za egzistenciju, kako njoj, tako i njezinoj obitelji. Također je navela da bez tih sredstva ne može angažirati odvjetnika kako bi se mogla pravno braniti u postupku blokade.

Novac od nasljedstva

Ostali su od njih pak sudu dostavljali i dokumentaciju o svojim legalnim primanjima iz koje je proizlazilo da su dobili novac od odšteta, nasljedstava i slično, no sud je sve žalbe bio odbacio. Također su protiv rješenja podnosili ustavne tužbe, no Ustavni sud proglasio se nenadležnim. Ipak, prema sudskim rješenjima novac je mogao biti blokiran maksimalno do srpnja ove godine, a blokada se mogla nastaviti jedino u slučaju ako se protiv nekoga od njih u međuvremenu pokrene kazneni postupak. Blokada je obustavljena u rujnu ove godine, no kad su Gianni H., Seni H., Bronzo H., Vinetu S. i ostali odlučili podići novac iz banaka, shvatili su da im je on ponovno blokiran drugom blokadom. U srpnju ove godine, dok je još trajala Uskokova blokada, iz kaznenoga suda u Torinu stigla je druga blokada, a ona je ostala na snazi i nakon što je istekao rok od dvije godine. Iz dokumentacije prema kojoj su Talijani zatražili blokadu sredstava također ne proizlazi da oni barataju konkretnim inkriminacijama iz kojih bi proizašlo da znaju iz kojega kaznenoga djela novac potječe, nego se pozivaju na prijašnje podatke o tome da su vlasnici računa osobe kojima se prije u Italiji sudilo za razna kaznena djela. Prema hrvatskim zakonima da bi se nekome oduzeo novac potrebno je jasno definirati točno kazneno djelo od kojeg novac potječe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:36