ISTRAGA

ŠVICARCI RASKRINKALI VEZU IZMEĐU OBITELJI MAMIĆ I PET TAMOŠNJIH BANAKA? Glavna tužiteljica: Ovdje se radi o gospodarskom kriminalitetu grubljeg tipa!

Ovdje se radi o gospodarskom kriminalitetu grubljeg tipa, rekla je tužiteljica Esther Omlin
Zdravko Mamić
 Boris Kovacev / CROPIX

“Ovdje se radi o gospodarskom kriminalitetu grubljeg tipa”, izjavila je Esther Omlin, glavna tužiteljica švicarskog kantona Obwalden, za tamošnje medije osvrćući se na istragu vezanu uz tvrtke i novčane transakcije članova obitelji Mamić povezane s poslovanjem GNK Dinama, a koje je spomenuto tužiteljstvo provelo po zamobli za pružanje međunarodne pravne pomoći Državnog odvjetništva RH.

Istraga koju je tužiteljstvo u Obwaldenu provodilo praktično je dovršena te će prikupljeni dokazi uskoro biti proslijeđeni DORH-u, odnosno USKOK-u, u čijoj je nadležnosti istraga protiv Zdravka Mamića i ostalih suokrivljenika.

Bankarska tajna

“Prikupljanje podataka je završeno i sada se još samo čeka istek određenih žalbenih rokova”, navela je tužiteljica napominjući da se istraga provodila protiv ukupno sedam osoba. Detalje o identitetu osoba, tvrtkama i novčanim tijekovima koji su utvrđeni pritom nije željela iznositi u javnost zbog zaštite osobnih podataka i obveze čuvanja bankarskih podataka koji se smiju koristiti samo u svrhu konkretnih kaznenih postupaka.

No, pojasnila je da je istraga vođena u tri švicarska kantona, te da su se istraživale transakcije preko pet švicarskih banaka. Kako doznajemo, u pitanju su transakcije članova obitelji Mamić ili osoba koje se s njima povezuju preko sljedećih banaka i novčarskih institucija: UBS-a, Zürcher Kantonalbank, Tessiner BSI-a, ženevskog BCP-a i ciriškog Coutts & Co AG-a.

- Radi se o kompliciranoj i zamagljujućoj mreži financijskih transakcija. Za istragu je bilo potrebno puno vremena. Ukupno u ovom slučaju govorimo o plaćanjima koja se mjere u iznosima većima od deset milijuna eura - rekla je za Obwaldner Zeitung Esther Omlin. U središtu istrage bila je tvrtka Rasport Management AG registirana u Alpnachu iza koje stoji sin Zdravka Mamića, Mario Mamić. Prema optužbama USKOK-a, na račun te “offshorke” Dinamo je ukupno uplatio oko dva milijuna eura, i to za navodne usluge posredovanja u transferu Eduarda da Silve iz Dinama te Marija Mandžukića, Ivice Vrdoljaka, Boška Balabana i Georga Kocha u Dinamo. U švicarskom tužiteljstvu sada govore o plaćanjima za “neutemeljene posredničke usluge”, ali i za “nepostojeće transfere igrača”. Pritom su se švicarski istražitelji pozabavili i daljnjim tijekom novca. Iako nisu željeli navoditi je li novac išao i na privatne račune pojedinih osoba, potvrdili su da su zabilježene “sumnjive transakcije iz Alpnacha” prema subjektima po cijelom svijetu, u London, Belize, Kingstown, Hong Kong, Dubai, Panamu i Gibraltar. No, utvrđene su i konkretne sumnjive transakcije unutar Švicarske.

Pravna sredstva

Sedam osumnjičenih osoba, koje švicarski mediji označavaju kao pripadnike “klana Mamić”, imalo je pravo prisustvovati određenim radnjama poput ispitivanja svjedoka te koristiti određena pravna sredstva. No, tijekom istrage nisu se pojavljivali u Obwaldenu, što nije bilo ni nužno, rekla je tamošnja tužiteljica.

Tako će okrivljenici uvid u prikupljene dokaze moći izvršiti kada oni stignu u uskočki spis u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:29