IZREŽIRANA SMRT

Tajna leša kod Dubrovnika: Vezao kamen za tijelo i ispalio si hitac u glavu da obitelj dobije novac od osiguranja

 CROPIX

U istrazi o smrti 52-godišnjeg državljanina Kazahstana čije je mrtvo tijelo u ponedjeljak 2. srpnja oko 9.30 pronađeno u moru uvale Zaton došlo je do nesvakidašnjeg preokreta.

Naime, prema pouzdanim smo podacima doznali da je istraga o misterioznoj smrti Kazahstanca privedena samom kraju te još samo ostaje utvrđivanje nekih manje bitnih detalja prije negoli se sve konačno ne objavi kao riješeno i na cijeli slučaj stavi “ad acta”.

Izvori bliski istrazi ističu kako je točno da je Kazahstanac bio vlasnik agencije za trgovinu nekretninama, te bio izravno povezan s međunarodnim građevinskim lobijima. Ipak, aktualna je recesija onemogućila realizaciju milijuna eura vrijednih poslova i Kazahstanac je zapao u dugove, piše Slobodna Dalmacija .

Proganjali su ga klijenti kojima je uzimao akontacije za izgradnju vrijednih objekata, brak mu se raspadao, supruga je prijetila rastavom, a on je, “skrhan” spoznajom o neizlječivoj bolesti koju je tajio, slutio nagovještaje skore smrti. Stoga je odlučio sve detaljno isplanirati kako bi svojim posljednjim “činom milosrđa” spasio obitelj i pomogao im da imaju kakvu-takvu sigurnu budućnost bez njega.

Takav domišljati scenarij vlastite smrti neobično nalikuje onom iz krimi-romana. Kazahstanac je, naime, s mercedesom čeških registracijskih oznaka 23. lipnja preko graničnog prijelaza “Karasovići” prešao crnogorsko-hrvatsku granicu i došao u Dubrovnik.

Leš Kazahstanca pronađen kod Dubrovnika: Mafijaši ga ubili pa s kamenom poslali na morsko dno

U posljednjoj životnoj “šetnji” obišao je bližu okolicu grada i zaključio da je Zaton najbolje mjesto za provedbu nauma prijevare osiguranja. Zapravo sve govori kako je kazahstanski agent nekretninama s uredom u Pragu odlučio u korist obitelji aktivirati skupu policu životnog osiguranja te je osobno iscenirao vlastito (samo)ubojstvo. Uporabio je barku za koju nismo doznali je li ju je unajmio ili ukrao.

Pije nego što je isplovio jednu čahuru od metka (isti kalibar je koristio u svojem pištolju) ubacio je u jednu od barki koje su bile vezane uz obalu zatonske vale. Inače, nedaleko od toga mjesta policija je poslije pronašla i njegov automobil kojim je prešao crnogorsko-hrvatsku granicu.

Noću je otplovio prema pučini i otoku Daksi, koji je samo 300 metara od ulaza u Zatonsku valu. Sa sobom je ponio oveći kamen, ljepljivu traku i pištolj. Kada je stigao do svog cilja, povukao je posljednje poteze: uspio je na prsa staviti veliki kamen i ljepljivom ga trakom oviti oko tijela kako bi, pretpostavlja se, istragu uputio u pogrešnom smjeru. Sjeo je na rub barke i ispalio si smrtonosni hitac u sljepoočnicu.

Zajedno s pištoljem pao je u more. Morske struje barku su odnijele prema Orašcu i Trstenom, dok je tijelo, otežano velikim kamenom, prvo palo na dno, a potom su ga struje “uvukle” u zatonsku valu. Upravo je na tome mjestu, neobičnom igrom sudbine, 2. srpnja nađeno njegovo mrtvo tijelo na kojem su brojne indicije upućivale na nasilnu smrt ali i - sigurnu isplatu police životnog osiguranja, što je i bila pokojnikova “posljednja želja”.

Naime, zbog isceniranog samoubojstva, krim-istragom na barci u kojoj je pronađena čahura nisu ni mogli biti otkriveni tragovi barutnih čestica. Stoga je smrt agenta nekretninama bila još misterioznija, uz indicije koje su upućivale na “potpis ruske mafije i crnogorskih joj poslušnika”. Uza sve to, tijelo je pronađeno uoči održavanja “Croatia Summita 2012.” u Dubrovniku, te je cijela priča dobila još jedan “začin misterija” koji je očekivano zagolicao javnost.

Pomoć crnogorskih kolega

Detaljna i ubrzana istraga učinkovito je otkrila pozadinu (samo)ubojstva Kazahstanca. Neslužbeno smo doznali kako je smrt rasvjetljena i zahvaljujući značajnom doprinosu inspektora, odnosno policijskog komesara MUP Crne Gore Milutina Popovića. Popović je, igrom slučaja, za ispomoć hrvatskim kolegama došao u Dubrovnik u sklopu realizacije projekta prekogranične policijske suradnje Hrvatske i Crne Gore tijekom trajanja ovogodišnje turističke sezone.

Spletom se neobičnih okolnosti dolazak crnogorskih policajaca “poklopio” i s nedavnim uhićenjem talijanskih državljana, oca i sina Antonia (56) i Alessandra (26) Melata koji su po nalogu INTERPOL-a Italije, uhićeni zbog osnovane sumnje u povezanost s zlouporabom narkotika i organizacijom šverca kokaina iz Južne Amerike na Apenine i jugoistok Europe za račun podzemlja i organizacije ‘Ndrangheta.

I policija Češke Republike uključena u cijeli slučaj

Na upit novinara “Slobodne Dalmacije”, glavni je ravnatelj policije MUP RH Vladom Dominić potvrdio kako su u sklopu istrage smrti kazahstanskog poduzetnika u Dubrovniku u ponedjeljak 16. srpnja boravili inspektori policije Češke Republike. Naime, neslužbeno smo doznali kako je nekako istodobno i u Češkoj došlo do jedne ništa manje misteriozne smrti koja je povezana s radom (i dugovanjima) Kazahstanca kojem ni uz sav uloženi trud nismo uspjeli dobiti potvrdu pokojnikova identiteta, a upit dubrovačkom Županijskom državnom odvjetništvu i državnom odvjetniku Damiru Jasprici ostao je bez odgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:36