PROVALA

TAJNA TORBE BAČENE U SAVU Lopovi iskoristili odsutnost udovice jednog od najbogatijih Hrvata, osnivača Dinersa Žarka Kraljevića, i obili joj stan

 
Lelija Kraljević na slici sa sada pokojnim mužem Žarkom Kraljevićem, osnivačem Diners Club Adriatica, te djecom i unucima u obiteljskom stanu u Zagrebu
 HANZA MEDIA ARHIVA

Zagrebačka policija intenzivno traga za nepoznatim lopovom, koji je na inovativan način preko ‘nadoštukanih’ ljestvi ušetao u dom Lelije Kraljević, udovice jednog od najbogatijih Hrvata te osnivača Diners Club Adriatica, pokojnog Žarka Kraljevića.

U vrijeme provalničke operacije u njezin stan u Ulici kneza Borne, nadomak zagrebačkog hotela Sheraton, između 10. i 14. kolovoza, vremešne udovice nije bilo, što je misteriozni ‘gost’ očito itekako dobro znao.

Ono što, pak, najviše bode u oči je da je nešto iza podne 14. kolovoza, na dan kad je i otkrivena provala, policija uz korito rijeke Save, na Savici paralelno s kućnim brojem 26 Ulice Novska, počela s očevidom radi pronađenih Kraljevićevih stvari. No, kako do samog kofera s dokumentima, na kojima je bilo ime upravo bogate udovice, istražitelji nisu uspjeli ručno doći, u pomoć su pozvali i zagrebačke vatrogasce ne bi li im pomogli s operacijom izvlačenja ukradene torbe. Što je sve u njoj bilo kad je ukradena i što se sve u njoj nalazilo kad je pronađena, nije poznato, kao ni na koji ju je način policija tako brzo pronašla. Od policije kao i same obitelji Kraljević koju smo pokušavali dobiti, nije bilo moguće dobiti nikakve pojedinosti. Jedino što nam je rekao unuk Lelije Kraljević u telefonskom razgovoru, je da o pronađenoj torbi ništa ne zna te nas je preusmjerio na svoju majku Adrianu koja se, pak, ni nakon niza telefonskih poziva nije javljala. A iz PU zagrebačke smo tek dobili potvrdu da je u jedan stan na Medveščaku u gore spomenutom vremenskom periodu zabilježena provala s neutvrđenom materijalnom štetom.

Klupko sumnje počelo se kotrljati u ponedjeljak rano ujutro kada je jedna od susjeda uočila neobičan prizor u dvorišnom dijelu zgrade, odnosno vidjela je ljestve koje su se protezale do kuhinjskog prozora Kraljevićevih na prvome katu zgrade.

- Bio je to prizor kao iz crtića. Tri lojtre su bile spojene kao da ih je radio onaj legendarni dvojac iz češkog crtića ‘A je to’.

Susjeda je odmah zvala Kraljeviće na telefon jer ih doma nije bilo. Oni su joj potvrdili da nikakve ljestve nisu ostavili pa je to odmah bio alarm na uzbunu. Pozvana je policija koja je isti tren započela s očevidom. Uzeli su sve tragove s mjesta događaja koje je lopov, eventualno, ostavio. - Možda ga i uhvate, jer ako je onako amaterski sklopio ljestve i začudo s njih nije pao, tko zna kako je glavinjao po stanu. I možda u svemu nije bio sam. Za takve pothvate, ne bi li se plijen što brže iznosio iz stana, potrebno je više ljudi, zar ne? - priča za Jutarnji list jedna od stanarki u ulici Kneza Borne.

Drugi je pak susjed zgrožen provalom u centru grada, i to kraj hotela prepunog nadzornih kamera uz koji svako malo prođe policija, dodao je kako je kćer Lelije Kraljević koja je u ponedjeljak došla sa sinom na očevid, kazala kako “u stanu nije bilo love ni dragulja”.

Je li još što iz stana nestalo osim spomenute torbe s početka priče u kojoj su bili predmeti još uvijek neutvrđene vrijednosti, nije poznato. A s obzirom na niz fotografija objavljenih ranije po medijima, stan Kraljevićevih je prepun skupocjenih umjetničkih slika i vrijednih kolekcija raznih antičkih figurica. Inače, kako doznajemo, Kraljevići su već i ranije bili meta provalnika. Zašto je provalnik odbacio dokumente Kraljevićevih, pokazat će istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 19:18