NOVO SUĐENJE GINEKOLOGU

Tek nakon smrti bebe u papire su upisali da treba obaviti carski rez

Ginekologinja: Da je nadslužba dala naredbu za carski, on bi se i napravio
Mihajlo Strelec
 Tomislav Krišto / CROPIX

Na ponovljenom suđenju ginekologu Mihajlu Strelecu, koji je prije šest godina nepravomoćno osuđen za smrt novorođenčeta u Petrovoj bolnici, a čiji je pravorijek viši sud ukinuo, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu svjedočila je ginekologinja Helena Lovrić-Gršić, koja je prva, kao specijalizant, pregledala rodilju Jasminu Šimičić i posumnjala u nepravilnost.

- Uzela sam anamnezu kad je rodilja došla oko dva ujutro u bolnicu. Vodenjak je bio puknut, ušće je bilo otvoreno 5-6 cm i bila je vodeća čest pa nisam prepoznala je li dijete okrenuto na zadak ili na glavu. Rodilja mi je rekla da trudnoća nije bila kontrolirana i da je već jedno dijete rodila mrtvo. Nadređenoj doktorici Gašparović sam sve to rekla i predočila povijest bolesti. Ne znam tko je odredio vaginalni porod. Možda je i bilo govora o carskom rezu, no nigdje nije bilo zapovijedi.

Sporni tipfeler

Tzv. decursus po diktatu specijalista upisuje specijalizant, a to sam bila ja te još jedan kolega - ispričala je doktorica Helena Lovrić-Gršić, a kad joj je Strelecova odvjetnica predočila faktogram s podacima o rodilji i kobnom porodu, podsjetila je na uočenu nepravilnost zbog koje je odmah otišla predstojniku klinike. Između dva pregleda i upisa o porodu, ginekologinja je naglasila kako je “jedan red viška, u kojem se spominje carski rez, upisan naknadno”.
- To što je navedeno da je bilo u 6.40 sati ujutro ‘stanje kao gore inducirano se (carski rez op. a.)’, ja to nisam napisala niti je to bilo upisano nakon moje iduće bilješke u 7.10 sati. Uvijek između pregleda ostavljamo razmak radi preglednosti, a ne da se naknadno upisuje. Zbog toga što je naknadno bila upisana indikacija za carski rez i pritom je imala na sve i tipfeler jer je pisalo ‘se’ umjesto ‘sc’, odmah sam otišla predstojniku klinike dr. Kuvačiću.

Nekontrolirana trudnoća

Da je nadslužba dala naredbu za carski rez, on bi se sigurno i napravio. U rađaoni nitko nije spominjao da se radi o prevelikom djetetu niti se komplikacija ukliještenih ručica može unaprijed predvidjeti - rekla je još Lovrić-Gršić, napominjući kako je carski rez, osim Streleca, tad još mogao napraviti i dr. Blajić te dr. Gašparac.
Kad su joj predočili iskaz dr. Blajića u kojem tvrdi da je Strelecu “rekao da porod završi carskim rezom jer je to po hijerarhiji obvezujuće”, Lovrić-Gršić ističe: “Ja sam vam rekla istinu. Blajić se u konkretnom slučaju nije suprotstavljao vaginalnom porodu!”
Podsjetimo, Streleca optužnica tereti da prije točno 12 godina nije porodio carskim rezom bebu koja je bila okrenuta na zadak, iako je znao da je riječ o nekontroliranoj trudnoći. Prema vještačkim nalazima dvojice vještaka, dijete bi danas bilo živo da je porođeno carskim rezom. Doktor Strelec se ne smatra krivim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:41