PODIGNUTA OPTUŽNICA

'TI ZAJE**VAŠ MOJE LJUDE, SAD ĆEŠ VIDJETI SVOGA BOGA!' Trojica policajaca brutalno pretukla Riječanina, umalo umro nakon strahovitog batinanja

 Srećko Niketić / CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv trojice službenika riječke prometne policije zbog osnovane sumnje da su tijekom obavljanja svoje dužnosti svjesno nanijeli teške i po život opasne ozljede jednom Riječaninu, piše Novi list.

Ozljede o kojima je riječ bile su takve da je oštećenik morao biti podvrgnut operaciji, u protivnom bi umro jer se radilo o razdoru trbušne opne i slezene, serijskom prijelomu rebara i unutrašnjem krvarenju.

Riječ je o jednom slučaju privođenja koji se dogodio još u rujnu 2015. godine, oko kojeg je istraga i dokazni postupak u Općinskom državnom odvjetništvu trajao punih godinu dana. Nakon provedenog saslušanja oštećenika i osumnjičenih policajaca, čitavog niza svjedoka, prikupljene dokumentacije i provedenog medicinskog vještačenja od strane ovlaštenog sudskog vještaka, tužiteljstvo je dalo za pravo oštećeniku, 37-godišnjem Riječaninu, da je brutalno pretučen od strane ove trojice policajaca.

Pojednostavljeni sukus ove optužnice tužiteljstva otprilike ide ovako – ušao je alkoholiziran i zdrav u postaju prometne policije, a izašao je s ozljedama zbog kojih je, pet dana kasnije, podvrgnut hitnom kirurškom zahvatu bez kojeg bi, zbog krvarenja u trbušnoj šupljini, umro. Radilo se o serijskom prijelomu od drugog do šestog rebra lijevo, razdoru trbušne maramice, razdoru slezene i opornjaka.

Za razliku od tužiteljstva, koje ih teško kazneno tereti, u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj nisu našli elemenata za pokretanje disciplinskog postupka protiv ove trojice prometnih policajaca, niti su udaljeni iz službe. Tvrde da su nad uhićenim Riječaninom primijenjena samo zakonita i dozvoljena sredstva prisile. S obzirom na navode tužiteljstva, ostaje nejasno koja to zakonita sredstva prisile mogu nanijeti tako ozbiljne ozljede kao što je puknuće slezene i trbušne opne uz serijski prijelom rebara.

– Najgore je počelo kad su me priveli u postaju u Ciottinoj, kada mi je pristupio jedan policajac i rekao 'Ti zaje..... moje ljude, sad ćeš vidjeti svoga Boga'. Počeo me tući šakom u trbuh, nakon čega me bacio na pod i nastavio mlatiti, zajedno s drugima - kazao je pretučeni mladić Novom listu, prema čijim navodima je to trajalo oko deset minuta.

Sva trojica osumnjičenih policajaca, u iznošenju svoje obrane, poricala su da su učinili ono za što ih se kazneno tereti, dok je osmero njihovih kolega, koji su saslušani u svojstvu svjedoka, navelo da nemaju neposrednih saznanja o samim događajima, niti da su zamijetili ozljede ili da se mladić žalio da je pretučen za vrijeme svojeg boravka u policijskoj stanici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:06