MASAKR U ŠIBENIKU

TKO JE KEMAL KERANOVIĆ, ČOVJEK KOJEM JE LUKETA LIKVIDIRAO RODITELJE Sumnja se da je protagonist velike afere u koju je upletena i naša bivša missica

Vlatka Matić Pivac, Kemal Keranović
 HANZA MEDIA/Facebook

Pitoreskno šibensko prigradsko naselje Brodarica dan nakon trostrukog ubojstva je nijemo, pogotovo jer su stanovnici sve više uvjereni da je okidač bio golemi novčani dug Keranovića ubojici Borisu Luketi (59), točnije vrtoglavih 410 tisuća eura na koje treba pridodati i kamate!

Da dug postoji, svjedoči i sudski spis Općinskoga suda u Šibeniku u kojem se, između ostalog, može iščitati da je Luketa 2013. godine Keranovićevoj majci posudio tri milijuna i 109.200 kuna. U ovu priču o pozajmici Kemal Keranović na startu je uvukao svoju majku Milku koja je na njegovo inzistiranje kao zalog za pozajmicu stavila obiteljsku kuću u Brodarici, koja je u njezinu vlasništvu, te još jedno zemljište u susjednom Jadrtovcu čija je ona suvlasnica. Upravo je Milka Keranović u prosincu 2013. godine potpisala s Luketom sporazum o osiguranju založnog prava na nekretninama, solemniziran kod javnog bilježnika. Kako novac nije vraćen, a radi naplate tražbine ovrhovoditelja Borisa Lukete, šibenski je sud lani donio odluku o provedbi ovrhe nad založenim nekretninama, a na temelju potpisanog i solemniziranog sporazuma koji je kao takav imao ovršnu snagu. Na osnovi svega sud je potom donio odluku o prodaji Keranovićeve kuće u Brodarici i zemljišta u Jadrtovcu te naložio Fini da sve stavi na bubanj. Vrijednost kuće procijenjena je na četiri milijuna, a zemljišta na 1,1 milijun kuna.

No, došlo je do preokreta jer je Luketa početkom travnja ove godine povukao prijedlog za ovrhu, uz obrazloženje da je s Keranovićima postigao nagodbu o povratu novčane tražbine. Luketin zahtjev sud je prihvatio, a Fini je naložena obustava prodaje nekretnina. Zašto je, pak, Kemal Keranović od Lukete posudio spornih 410.000 eura, ostaje nepoznato. No, zanimljivo je da je upravo zbog gotovo identičnog iznosa na osnovi međunarodnog zahtjeva iz Slovenije već nekoliko godina blokirana sva Keranovićeva imovina u Hrvatskoj.

Istraga u Sloveniji

Naime, premda Keranović, koliko je poznato, u Hrvatskoj nije ni pod kakvim postupkom, protiv njega je istražne radnje prošle godine pokrenulo Specijalizirano državno tužiteljstvo Republike Slovenije, slovenski USKOK, i to zbog sumnji da je bio jedan od protagonista velike financijske afere Nova kreditna banka Maribor (NKBM). Riječ je o jednom od najvećih financijskih skandala u Sloveniji zbog kojega su se pod istragom u Mariboru našli bivši direktor banke Matjaž Kovačič i nekoliko članova Uprave. Taj slučaj neobično podsjeća na slučaj austrijske Hypo banke. Veći dio inkriminacija odnosio se na kreditiranje NKBM-a za kupnju nekretnina na području Hrvatske pa je tako pod slovenskom istragom i niz hrvatskih državljana, među kojima je najpoznatija bivša Miss sporta Vlatka Matić Pivac. Premda su protiv Keranovića tek pokrenute istražne radnje, kako neslužbeno doznajemo Slovenci mu na teret stavljaju da je 2006. ilegalno zaradio 416.825 eura preprodajući tvrtki Multiconsult precijenjene nekretnine, a sve to financirao je NKBM. Konkretno, svoj udio od 25 posto u tvrtki Maslina, koja je bila vlasnik nekretnina vrijednih 1,1 milijun eura, prodao je za 1,5 milijuna eura, dakle za spomenutih 400.000 eura više.

Faksimil blokade imovine

Temeljem zahtjeva mariborskog suda, zagrebački Županijski sud je prošle godine blokirao Keranovićevu imovinu: stan u Šibeniku, zemljišta u Šibeniku i Zatonu ukupno vrijedna oko 50.000 eura i novac koji je imao u hrvatskim bankama.

- Krici koji su jučer poslijepodne odjekivali ulicom bili su prestrašni. Kemalove roditelje Milku i Hakija često su u posljednje vrijeme znali uznemiravati neki ljudi, uglavnom neki mlađi muškarci. Lupali su im na vrata pa po prozorima. A kako nisu otvarali, ljudi su odlazili. Onoga Luketu, za kojim se tragalo cijeli dan nakon ubojstva, mislim da sam samo jednom vidio kako izlazi iz dvorišta.

Problemi

Milka mi se znala pojadati da ima problem s novcem i da je zato Kemo otišao u Njemačku da privredi u kuću.

Živjeli su i od iznajmljivanja, ali ako je doista istina da je dug bio višemilijunski, teško da se to kroz normalne okolnosti, vođenjem kafića i mirovinom, može vratiti. I Bajić je znao dolaziti u ulicu, ali bio je obiteljski prijatelj Keranovićevih i bili su si međusobna podrška kad su, pak, Bajićevi sinovi imali problema sa zakonom - ispričala je za Jutarnji list jedna od Keranovićevih susjeda.

Što se točno događalo u kući netom prije zločina i je li povod Kemalovu povratku iz Njemačke dan ranije bilo upravo rješavanje duga koje je bilo, čini se, neizvedivo, od Kemala nismo uspjeli doznati jer nam je njegova odvjetnica poručila da “trenutačno ima daleko ozbiljnijih stvari od razgovora s novinarima, poput organiziranja pogreba”.

Ravnodušni nisu ostali ni susjedi Bajićevih u Žaborićima, koji svi uglas kažu da “iako Ivana Bajića mnogi nisu gotivili, bio je dobar čovjek i spreman pomoći”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 17:58