OBRAČUN U HOTELU

TKO JE LIKVIDIRAO OSJEČKOG PODUZETNIKA I NJEGOVU PRIJATELJICU? Policiji se javio čovjek koji im je rekao tko je ubojica. Ali, sada je svjedok nestao

 
Optuženici u sudnici osječkog suda na ponovljenom suđenju; žrtve zločina u bivšem hotelu Turist, Jadranka Modrić i Pero Martić
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Davor Čizmok (37) i Damir Handanović (37) ponovno su sjeli na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku, gdje im je u utorak počeo novi postupak temeljem optužnice za ubojstvo osječkog poduzetnika Pere Martića (38) i njegove prijateljice Jadranke Modrić (26), koje se dogodilo u ožujku 2004. godine u bivšem osječkom hotelu Turist.

Podsjetimo, Čizmok i Handanović u prvom su postupku na istome sudu oslobođeni optužbe, no Vrhovni je sud takvu presudu ukinuo i vratio na ponovno suđenje uz obrazloženje da “u prvostupanjskoj presudi nisu navedeni razlozi o odlučnim činjenicama temeljem kojih je ona donesena te da su oni razlozi koji su navedeni u obrazloženju presude potpuno nejasni”. Naglasili su pritom kako “nejasnoći potpuno doprinose izloženi razlozi vezani uz odbijanje brojnih dokaznih prijedloga, a iz kojih bi se mogao izvesti zaključak da je te dokaze trebalo izvesti”.

Kolateralna žrtva

“Županijski sud u Osijeku nije reproducirao iskaze svjedoka, nije ih analizirao ni valorizirao njihovu vjerodostojnost, niti ih je stavio u kontekst s ostalim izvedenim dokazima. Posebno nedostaje reprodukcija, naravno samo bitnog dijela, iskaza ključnih svjedoka, kao i sadržaj tajno snimljenih razgovora između optuženog Čizmoka i zaštićenog svjedoka, te sadržaj SMS poruka koje je svjedok Đaković uputio optuženom Handanoviću”, stoji u odluci Vrhovnog suda. Obojica okrivljenika na početku novog suđenja kazali su da se ne smatraju krivima.

Čizmok je, inače, optužen da je ubio Martića i Modrić, koja je zapravo bila kolateralna žrtva, jer se u Martićevom stanu slučajno našla, a Handanovića optužnica tereti da je ubojstvo naručio od Čizmoka za određeni novčani iznos. Kao motiv za ubojstvo Martića, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku navodi Handanovićevu želju preuzimanje unosnog posla automat kluba i aparata za igre na sreću koje je vodio Martić, inače vlasnik Automat cluba City, koji se nalazio u istoj zgradi gdje je i bivši hotel, a čije su sobe nakon njegova zatvaranja prenamijenjene u stanove i kao takve prodane na tržištu. Martić je tako kupio jedan stan u Turistu, a u njemu je i ubijen.

Istraga o ovom slučaju godinama nije davala nikakve rezultate, a onda se 2012. javio svjedok pouzdanik koji je policiji iznio svoja saznanja o ovim ubojstvima. U ožujku 2012. počelo je policijsko praćenje Čizmoka i Handanovića, a razgovori pouzdanika i Čizmoka tajno su snimani prema nalogu Županijskog suda. Ti razgovori, a ima ih 125, jučer su, prvoga dana ponovljenog suđenja, reproducirani. No, svjedok pouzdanik u ovom slučaju teško će svjedočiti jer je već neko vrijeme u bijegu od policije zbog kaznenog djela prijevare.

Hladni slučaj

Obrane su, pak njegov iskaz nazvale neistinitim, o čemu, kako su kazali, govore i kontrolni dokazi, koji prema njihovim riječima, opovrgavaju svjedokove tvrdnje.

Inače, policija se prilikom objave o uhićenjima osumnjičenih Čizmoka i Handanovića pohvalila kako je to jedan od prvih slučajeva koje je riješio tada novoformirani Odjel za hladne slučajeve, no prema našim informacijama, taj je posao ipak u većini odradio Odjel općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske i osječki PNUSKOK.

Martić i Jadranka Modrić posljednji su put viđeni 27. ožujka 2004. oko 22 sata kada su odlazili iz Cityja. U Martića je ispucano pet metaka, a u Modrić jedan. Njihova tijela otkrivena su tek oko 14.30 sati 28. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:24