VLADO TURUDIĆ

TKO JE OSUMNJIČENIK ZA UBOJSTVO IZ NAZOROVE? Nasilni pravaš znao je prebiti i prijatelja zbog poraza u šahu

Vlado Turudić, osumnjičen za bešćutno ubojstvo umirovljenika u stanu u zagrebačkoj Nazorovoj ulici, inače je poznat kao osoba koja se u medijima pojavljivala kao jedan od frontmena A-HSP-a (Autohtona - Hrvatska stranka prava), čije su političko djelovanje posljednjih godina obilježili uglavnom nacionalistički ispadi zbog kojih su često imali i sukoba s policijom.

Najpoznatiji je slučaj kada je kao pripadnik “stranačke vojske”, koju su on i predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec nazvali Hrvatske domoljubne snage, u veljači prošle godine zajedno s Kelemincem i još trojicom muškaraca uhićen u Šestinama jer su se u crnim uniformama namjeravali postrojiti na grobu Ante Starčevića.

Prvobitna namjera je bila da se u crnim uniformama postroje na Trgu bana Josipa Jelačića, no tadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je skup. Postrojavanje na Starčevićevu grobu trebao je voditi upravo Turudić, no umjesto postrojavanja svi su završili u marici.

Turudić je bio jedan od kandidata Pravaškoga bloka za Županijsku skupštinu Zagrebačke županije 2013. godine, a upravo on je ispred A-HSP-a bio potpisnik stranačkoga sporazuma koji je njegova stranka sklopila s Hrvatskom čistom strankom prava, kojoj je na čelu tada bio Josip Miljak.

Kada je na Markovu trgu došlo do sukoba branitelja iz šatora u Savskoj s policijom, Turudić je bio jedan od branitelja koji su probili policijsku blokadu te ušli u crkvu, a novinarima je tada izjavio kako odbacuje optužbe da iza prosvjeda stoji HDZ.

Kad je lijepo vrijeme, s pajdašima iz kvarta na klupicama u parkiću znao je igrati šah. Prije par godina se s jednim šahistom potukao jer mu nije sjela šala ali i jer je izgubio. Vlado ne voli gubiti. Rat je na njemu ostavio traga - priča nam jedna od Turudićevih susjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:18