FATALNA PROMETNA

TRAGEDIJA U BRANIMIROVOJ Pripit pregazio djevojčicu, njegovi suputnici tek 'bacili' oko na prizor beživotnog tijela... Sada su dobili zaslužene kazne!

 
Dino Pleša i Denis Levicki
 Dragan Matic / CROPIX

Dvije godine od tragedije na zagrebačkoj Branimirovoj ulici kada je preminula djevojčica Laura Vidaković (14) čiji je život dok je neoprezno pretrčavala kolnik, naprasno ugasio autom pripiti vozač Dino Pleša (24), na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu donesene su nepravomoćne presude Pleši te dvojici njegovih suputnika Denisu Levickom (24) i Damiru Egrediji (22).

Suze, dok je iznosio obranu i umanjivao krivnju uz blagu amneziju, Pleši nisu pomogle jer bešćutna činjenica da se vozač kriomice vratio na mjesto nesreće kako bi pokupio otpalu registarsku pločicu, a njegovi suputnici su u prolazu, na putu prema vlaku, samo "bacili" oko na prizor beživotnog tijela, ledi krv u žilama.

Sutkinja Dubravka Čošić je Plešu zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom te sprječavanje dokazivanja, osudila na 3 godine i dva mjeseca zatvora. Njegove suputnike, Levickog i Egrediju je, pak, oslobodila krivnje da nisu prijavili kazneno djelo obzirom da je samo 13 minuta od nesreće policiji trebalo da uhvati odbjeglog vozača. Pleši će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, naloženo mu je plaćanje sudskih troškova kao i troškova četiri različita provedena vještačenja.

- Kao olakotne okolnosti sud vam je uzeo u obzir vašu mladost, izraženo žaljenje radi svega i dosadašnju kaznenu neosuđivanost. Otegotne okolnosti su vaša prekršajna neosuđivanost zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Imate kontinuitet i ranije sankcije su na vas trebale utjecati ali nisu - objasnila je Pleši dok je susprezao suze izrečenu zatvorsku kaznu sutkinja Čošić.

'Nakon tri pive, krenuli smo autom prema Zagrebu'

Podsjetimo, tragedija od 30. rujna 2015. godine zavila je u crno čak četiri obitelji. U svoju obranu Pleša je naglasio kako mu je stvarno žao što je djevojčica poginula. Ujedno se ispričao njezinoj obitelji te svima ostalima uz napomenu da će on s tom krivnjom morati živjeti cijeli život. Konfuzno kroz suze se prisjetio da je kobne večeri vozio lijevom trakom te da je najednom vidio tri cure kako pretrčavaju cestu.

- Zajedno s Denisom i Damirom prije sudara popio sam piće u jednom kafiću. Nakon tri pive, krenuli smo autom prema Zagrebu. Vozio sam po lijevoj prometnoj traci kada su mi iznenada s lijeve strane preko trake pretrčale tri cure. Jedna je stala na sredini ceste. Mislio sam da se zaustavila kako bi me propustila. Dodao sam gas misleći da ću je stići zaobići. Kad je počela s pretrčavanjem, vidio sam da neću uspjeti izbjeći udarac. Puklo je staklo, a ja sam nastavio vožnju. Stao sam u prvoj ulici desno i vratio se vidjeti što je bilo. Čim sam ugledao tijelo, uzeo sam tablicu i počeo trčati. Ali nisam namjeravao pobjeći niti se skrivati već sam otrčao do policije koja je već bila tamo – pravdao je svoju kobnu vožnju Pleša.

Iz medicinskog vještačenja dr. Vedrane Petrovečki iščitava se da je Laura, čije se tijelo kotrljalo nakon udarca 45 metara, zadobila “ozljede koje su bile nespojive sa životom i da hitna liječnička intervencija ne bi mogla spriječiti smrt”. Prometni vještak Srećko Hlišć je pak istaknuo da je na Lauru vozač naletio pri brzini od 91 km/h, a da je vozio manje od 78 km/h nalet bi bio izbjegnut. Vještak psihijatar Željko Marinić naveo je da je Pleša osoba boljeg prosječnog intelektualnog nivoa kod kojega se uočava konzumacija alkohola na razini zloupotrebe.

Egredija, koji je u istrazi ispričao da im je Pleša, nakon što je napokon stao, rekao: "Gubimo se odavde" te da, kad su se vratili na mjesto nesreće nije još bilo Hitne ni policije, na suđenju je obje ranije tvrdnje porekao.

-Ne sjećam se svih detalja nesreće. Ali kad smo se vratili na mjesto nesreće, tamo su već bili Hitna i policija. Dosta toga sam saznao baš na sudu. I nitko od nas nije imao namjeru bježati. Osobno sam idući dan otišao na policiju kako bi se prijavio – objasnio je sutkinji Egredija.

Svoje postupke, pak, nakon gaženja djevojčice, Levicki je pravdao ranijim posjetom psihijatru radi depresije, a osim toga, kao faktore kojima pravda bijeg su pijanost te stanje šoka.

-Nismo znali koja je procedura i kome se trebamo javiti. Kad smo došli do mjesta nesreće, tamo je već bila policija, Hitna i očevici. Policija je tjerala sve da se maknu od tijela curice pa smo otišli – (o)branio se Levicki.

Na presudu svi imaju pravo žalbe u roku od 15 dana kad im pisani otpravak presude stigne na kućne adrese.

Prekršajno kažnjen više puta

Ako je suditi po prekršajnoj evidenciji Ministarstva pravosuđa unazad nekoliko godina, Dino Pleša je sklon kršenju zakona i to većinom prekoračenju brzine i vožnji pod utjecajem alkohola. Na zagrebačkom području pravomoćno je kažnjen 2013. sa 500 kuna zbog nepoštivanja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, baš kao i godinu poslije kada je kažnjen sa 2000 kuna. U siječnju 2015. pravomoćna je postala i kazna ‘teška’ 1400 kuna zbog kršenja istog prometnog zakona te mu je izrečena zaštitna mjera jednomjesečne zabrane upravljanja motornim vozilima. Zbog prometnih prekršaja odgovarao je i u sudovima za prekršaje u Vrbovcu i Dugom Selu. Prema prekršajnoj evidenciji, Pleša je osuđivan i zbog remećenja javnog reda i mira, zbog čega je također bio novčano kažnjavan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:38