NOVA ODLUKA

UKINUTO RJEŠENJE O PROŠIRENJU ISTRAGE U AFERI DNEVNICE Rješenje o istrazi protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko 'palo' zbog proceduralne greške!

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko u krugu
 Damjan Tadić / Hanza Media

Rješenje o proširenju istrage protiv bivšega predstojnika Ureda predsjednika vlade Zorana Milanovića, Tomislavu Sauchi, te njegove bivše tajnice Sandre Zeljko u aferi "Dnevnice" nije potvrđeno.

Odlučio je tako sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučujući o žalbama Sauche i Zeljko na rješenje o proširenju istrage protiv njih u slučaju "Dnevnice". Sudac je ukinuo rješenje zaključivši da je Uskok napravio proceduralnu pogrešku time što je za novu točku u aferi Dnevnice staru istragu samo proširio, a ne otvorio novu. Prema mišljenju suca istrage kojim je ukinuto rješenje hrvatski zakon ne poznaje institut proširenja istrage.

Uskok je na odluku suca istrage o ukidanju rješenja odmah podnio žalbu o kojoj bi trebalo odlučivati izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. Sauchin odvjetnik Darko Mažić rekao nam je kako nije dobio rješenje suca istrage te će vidjeti hoće li pisati odgovor na žalbu.

Novim proširenjem Sandri Zeljko i Tomislavu Sauchi na teret se stavlja da su putem krivotvorenih naloga za dnevnice izvukli dodatnih 350.000 kuna.

Veći dio ovih isplata u proširenju istrage događao se u vrijeme vlade Tihomira Oreškovića, ali i ove Andreja Plenkovića, a osim isplate dnevnica za nepostojeća putovanja Sauchi se na teret stavlja da je nagovorio tajnicu Zorana Milanovića Sunčicu Batastin da na ime nepostojećih prekovremenih sati primi 4000 kuna za Zeljko.

U prvom krugu istrage, a kojim je bio obuhvaćen samo Saucha, na teret mu se stavljalo na ime nepostojećih putovanja Milanovićevih savjetnika sebi prisvojio oko 600.000 kuna. Zbog tih je optužbi Saucha tjedan dana proveo u zatvoru, a to je rješenje postalo pravomoćno budući da se Saucha na njega nije žalio.

Nakon toga Saucha je sam podnio prijavu protiv nepoznatih počinitelja tvrdeći da on nije uzimao novac za dnevnice, već da je to radio netko drugi. Kao dokaz Uskoku Saucha je prezentirao slučajeve koji su se događali nakon što je on već bio odstupio s mjesta predstojnika ureda premijera, odnosno u budućoj vladi Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića.

Međutim, Uskok je nakon ovih otkrića prošio istragu protiv Sauche zaključivši kako je Sandra Zeljko najprije novac uzimala sa Sauchom, a nakon njegova odlska s vlasti nastavila novac uzimati sama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:59