BUKTINJA

VATROGASCI OBRANILI KUĆE KOD OMIŠA, POŽAR STAVLJEN POD NAZOR! Očekuje se dolazak kanadera, a gasiteljima je tijekom noći išlo na ruku i vrijeme

 
Gornja Podstrana
 Zvonimir Barišin / CROPIX

>>> NOVO 7.10 Kiša koja je jutros nešto poslije 7 sati počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane, u kojima je sinoć buknuo veliki šumski požar, vatru je stavila pod kontrolu gasitelja, doznaje se od zapovjednika JVP Split Ivana Kovačevića.

Na terenu su i dalje 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja, a pomaže im i stotinjak vojnika. Tijekom sinoćnjeg gašenja požara iskopčan je dalekovod, te zatvorena magistrala.

Po informacijama dobivenim jutros u splitskoj policiji, od 6 je sati državna cesta D 8 otvorena za promet teretnim automobilima i autobusima, no uz pojačan oprez, dok osobni automobili i jutros koriste alternativne pravce Omiš-Gata-Srinjine-Tugare-Žrnovnica.

Vatra je buknula u 20.10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima

Požar je zahvatio velik prostor i bio je dug nekoliko kilometara, a sinoć dok je divljao nošen jakim jugom u jednom trenutku su plameni jezici dosezali i nekoliko metara visine.

Zbog požara u mjestu Krilo Jesenice, još uvijek je zatvorena za osobna vozila Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša. Obilazak je cestom Strožanac - Žrnovnica -Tugare - Omiš, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

--------------------------------

>>> NOVO 2:10 Požar koji je u četvrtak navečer buknuo na području Krila Jesenice, istočno od Splita, tijekom noći se nošen jakim vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane te se do jutarnjih sati očekuje i dolazak 100 vojnika koji će pomoći u gašenju, doznaje se u noći s četvrtka na petak u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Također su iz šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske županije u noći s četvrka na petak upućene vatrogasne snage kao pomoć gasiteljima na požarištu između Krila Jesenice i Gornje Podstrane te se očekuje kako će do jutra na gašenju požara, uključujući i 100 vojnika, biti angažirano ukupno oko 300 gasitelja, rekli su u Županijskom vatrogasno-operativnom centru u Splitu.

Dodali su kako je požar između Krila Jesenice i Gornje Podstrane zahvatio veliki prostor i dug je nekoliko kilometara. Po riječima vatrogasaca vatreni plamenovi nošeni vjetrom povremeno su visine i do desetak metara.

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, gdje nema stambenih objekata. Kuće u Krilu Jesenice više nisu ugrožene.

Glavni županijski splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina izvijestio je da se vatrogasne snage raspoređuju u smjeru Gornje Podstrane kako bi formirale liniju obrane i spriječile daljnje širenje vatrene stihije.

"Pokušat ćemo do jutra ovaj požar staviti pod kontrolu, a ako ne uspijemo onda ćemo u petak ujutro tražiti pomoć kanadera", rekao je Glavina.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog ovog je požara zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša. Obilazak je županijskom cestom ŽC6142 i državnom cestom DC70 Strožanac-Žrnovnica-Tugare-Omiš i obratno.

--------------------------------

0:58 Prema posljednjim informacijama, zbog obrana kuća kod Mutograsa, dižu se šibenski i dubrovački vatrogasci, javlja Dalmacija Danas. Spas s neba u obliku kiše za sada nije blizu.

--------------------------------

23:19 Zatraženo je djelovanje Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split i svih vatrogasnih snaga iz Trogira, Kaštela, Splita, Omiša i Makarske, objavila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Riječ je o 80 do 100 vatrogasaca.

--------------------------------

22:48 Kompletne vatrogasne snage s područja Splitsko-dalmatinske županije u petak navečer su na terenu u Krilu Jesenicama, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Vatra je buknula u 20,10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima.

Odmah po dojavi, na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja, te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, te opasno ugrozila stambene i poslovne objekte koje brane brojni vatrogasci pred kojima je teška i besana noć.

Hrvatski autoklub javlja da je zbog požara zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša. Obilazak je županijskom cestom ŽC6142 i državnom cestom DC70 Strožanac-Žrnovnica-Tugare-Omiš i obratno.

--------------------------------

U četvrtak oko 20.15 sati izbio je požar u Krilu Jesenice na području Omiša, koji se u međuvremenu proširio i zaprijetio nekolicini drugih mjesta.

Gore borova šuma i nisko raslinje, a vatrogascima posao otežavaju jaki udari juga.

- Vjetar vatru diže u brdo, gdje je nepristupačan teren, i to nam ne ide na ruku. Požar je i dalje aktivan, gasimo ga, dajemo sve od sebe, ali situacija je trenutačno prilično zabrinjavajuća - rekli su nam oko 21:30 u telefonskom razgovoru iz DVD-a Dugi Rat.

Glavni zapovjednik županijskih vatrogasnih snaga Dražen Glavina za Slobodnu Dalmaciju je potvrdio da je stanje dramatično. Kako kaže, na terenu su sve raspoložive snage od Makarske do Trogira, a požar se, nakon što su obranjene kuće u Krilu, nošem vjetrom širi prema Bajnicama i Podstrani.

- Očekuje nas teška noć - poručio je Dražen Glavina.

Oko 22:30 razgovarali smo s Višeslavom Pešićem, zapovjednikom DVD-a Omiš, koji nam je rekao da je situacija i dalje ozbiljna.

- Stanje nije zadovoljavajuće jer se vatra širi prema zapadu i sjeverozapadu, vjetar i dalje stvara velike probleme, rekao je Pešić za Jutarnji.

- Teren je nepristupačan jer su uski putevi i cisterne ne mogu proći, mora se čekati da se jedna isprazni pa da druga krene, ako se ovako nastavi do jutra ćemo raditi sigurno, dodao je Pešić.

Sutivan, 070917. 
Veliki pozar koji je izbio veceras oko 20 h iznad mjesta Krila Jesenice priblizio se kucama a zbog vjetra siri se prema Bjanicama i Podstrani. Na terenu su svi raspolozivi vatrogasci od Makarske do Trogira.
Na fotografiji: pogled s Braca na veliki pozar.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
pogled s Brača na veliki požar u mjestu Krilo Jesenice
Sutivan, 070917. 
Veliki pozar koji je izbio veceras oko 20 h iznad mjesta Krila Jesenice priblizio se kucama a zbog vjetra siri se prema Bjanicama i Podstrani. Na terenu su svi raspolozivi vatrogasci od Makarske do Trogira.
Na fotografiji: pogled s Braca na veliki pozar.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
pogled s Brača na veliki požar u mjestu Krilo Jesenice
Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04