DRAMA

VELIKI POŽAR U LICI, BUKTINJA SAMO DVA KILOMETRA OD KORENICE 'Ako zahvati odlagalište otpada, poprimit će katastrofalne razmjere'

Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

U predjelu Vrpile u blizini Korenice u Ličko-senjskoj županiji od četvrtka u podne gori nisko raslinje uz državnu cestu D 25, požar gasi 60 vatrogasaca, a u pomoć im stiže i interventni vod iz Karlovca, sa 27 vatrogasaca i osam vozila.

Po riječima zapovjednika Vatrogasne zajednice Ličko senjske županije Hrvoja Ostovića, požar je udaljen od Korenice svega dva kilometra, na granici s Nacionalnim parkom Plitvička jezera.

Vatru iz zraka gase kanader i dva zračna traktora, a na požarištu je 45 vatrogasaca iz Korenice te iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Udbine i Vrbovskog. U 17 sati u pomoć im je krenuo interventni vod iz Karlovca, sa 27 vatrogasaca i osam vozila.

Zapovjednik Ostović rekao je da gori u neposrednoj blizini odlagališta otpada pa bi, u slučaju da se odlagalište zapali, požar dobio katastrofalne razmjere i trajao bi jako dugo. Uz to, požar je krenuo prema pošumljenom djelu, a postoji i opasnost, u slučaju promjene vjetra, da vatra krene prema naseljima. No, vatrogasci su na terenu pa pretpostavljamo da će spriječiti širenje požara, rekao je.

Naglasio je i da požar nije na prostoru Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Ostović požarom koordinira iz Otočca jer, kako kaže, treba imati pod kontrolom sve aktivne požare u županiji - onaj na južnom Velebitu kod Malog Alana, Ovčenice, Unjka i dalje prema Ćelavcu te požar u Općini Lovinac, na predjelu Ričice odnosno Gudure i Žuljine.

Na južnom Velebitu opasan je teren, dim se širi prema autocesti, ali vatrogasci mogu čekati vatru i spriječiti širenje samo na sigurnim mjestima, a ne mogu ulaziti u taj minski sumnjiv prostor. Problem je u tome što se požar ne može gasiti ni iz zraka, jer se iz sigurnosnih razloga tzv. 'vodene bombe' ne odbaciju na minski sumnjiv teren. Vatrogasci su dobili strogu zapovijed da ne ulaze u nesigurna područja, naglasio je Ostović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:05