ŠTETA JE OGROMNA

VIDEO, FOTO Pogledajte kako je izgorjela LIČKA KUĆA, najpoznatiji restoran na Plitvičkim jezerima!

Od vatrene stihije spašen je donji, Japodski restoran, jer je djelomično u kamenu, ali je poprilično devastiran i natopljen vodom koja se slijevala s požarišta
Plitvicka jezera, 300412.Jutros oko 6 sati izbio je plamen na Lickoj kuci, najpoznatijem ugostiteljskom objektu na Plitvickim jezerima. Na terenu je pedesetak vatrogasaca JVP-a Plitvickih jezera te vatrogasaca Nacionalnog parka. U plamenu je kompletno kroviste drvenog objekta.Na slici: Licka kuca uhvacena plamenom.Foto: Robert Fajt / CROPIX
 Robert Fajt / CROPIX

PLITVIČKA JEZERA - Prvi kat i potkrovlje Ličke kuće, najreprezentativnijeg ugostiteljskog objekta Nacionalnog parka Plitvička jezera i jednog od najpoznatijih restorana autohtone ličke kuhinje uopće, u potpunosti je izgorio u požaru koji je izbio nešto prije 7 sati.

U tom dijelu objekta bila je gornja kuhinja i restoran, te uredi. Od vatrene stihije spašen je donji, Japodski restoran, jer je djelomično u kamenu, ali je poprilično devastiran i natopljen vodom koja se slijevala s požarišta.

Oko 11 sati vatra je lokalizirana, te su vatrogasne ekipe u popodnevnim satima pristupile sanaciji požarišta.

Doznajemo da je požar prvi uočio pekar koji je dostavljao kruh te o tome odmah obavijestio vatrogasce. Još nije poznato točno mjesto odakle se vatra proširila ostatkom objekta. S obzirom da se radi o drvenoj građevini, vatra se brzo širila, te je do dolaska vatrogasaca već dobrano bila u plamenu.

Video: Likaplus.hr

- Gornja kuhinja u pravilu se ne koristi, osim kada su velike gužve. A jučer je bila strašna gužva - pričaju nam šokirani djelatnici Nacionalnog parka dok su s nevjericom promatrali borbu vatrogasaca s vatrenom stihijom.

S vatrogascima je na mjestu događaja bio i ravnatelj parka Branislav Šutić.

- Očekujem da institucije odrade svoj posao i istraže što je prouzročilo požar. Samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca NP Plitvička jezera te drugim vatrogasnim ekipama objekt nije izgorio u potpunosti, nadam se da ćemo spasiti Japodski restoran. Više ćemo znati nakon analize. Ovo smatram još jednim našim izazovom. Sposobni smo već za mjesec dana u funkciju staviti taj donji restoran i donekle spasiti sezonu, što se tiče Ličke kuće - rekao je ravnatelj Šutić, dodajući da radnici ne trebaju strahovati za posao jer ih je svih 35 raspoređeno na druga radna mjesta unutar Parka.

Koliko Plitvicama znači Lička kuća govori podatak da je godišnji promet ovog ugostiteljskog objekta bio čak 8 milijuna kuna.

U gašenju požara sudjelovali su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Plitvička jezera, DVD Rakovica i Vatrogasna postrojba u gospodarstvu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Objekt je u Domovinskom ratu devastiran, a potpuno restauriran 2003. godine.

Teški su ovo dani za NP Plitvička jezera. Podsjetimo, prije samo dva dana odigrala se tragedija u njihovom drugom ugostiteljskom objektu, kada je djelatnik buffeta "Kupalište" na jezeru Kozjak nožem ubio bivšeg sezonskog radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 06:59