PRAVOMOĆNO

VRHOVNI SUD POTVRDIO PRESUDU DRAGI TADIĆU Bivši šef Osijek Koteksa kriv za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda

Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je bivši predsjednik Uprave Osijek Koteksa Drago Tadić proglašen krivim i osuđen na ukupno dvije godine zatvora u aferi pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda 2010. godine radi izmjene osuđujuće presude Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Time je presuda protiv Tadića postala pravomoćna.

Uz Tadića u ovom predmetu bili su procesuirani i prijašnji saborski zastupnik Ivan Drmić, bivša urednica u Glasu Slavonije Sanja Marketić, splitski poduzetnik Srećko Jurišić i Tadićeva supruga Božica Tadić Ćavar. No, svi su oni priznali svoje uloge u pokušaju nezakonitog utjecaja na suce Vrhovnog suda te su na početku postupka osuđeni na temelju nagodbi s USKOK-om na uvjetne kazne. Jedino je Drago Tadić, koji je bio optužen kao organizator ove skupine, negirao svoju krivnju, odbijao je nagodbu te se upustio u sudski postupak i na koncu je 2013. nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora. Vrhovni sud sada je odbio i žalbu USKOK-a i obrane na tu presudu.

Tijekom ovoga postupka utvrđeno je da su okrivljenici stupili u kontakt s određenim osobama koje su trebale preuzeti mito za određene suce Vrhovnog suda. No, nije se otkrilo ime niti jednog suca koji je bio spreman “pomoći” Glavašu za novac. Jedino je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, koji je ispitan i kao svjedok, potvrdio da se Tadić kod njega “na neprimjeren način” raspitivao o predmetu Glavaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:14