PONIŽENI I POTIŠTENI

ZA SMRT TINEJDŽERICE IZ PULE DOBIO SAMO 100.000 DINARA KAZNE Roditelji napisali potresno pismo: 'Nije joj ni pokušao pomoći'

'Godinu i sedam mjeseci se mi 'vučemo' po sudovima, osuđeni smo da dijelimo istu prostoriju, dišemo isti zrak, gledamo nečovjeka koji je pijan izazvao nesreću, a zatim šutio da je naše dijete bilo s njim i na kraju nam sud kaže da je za to dovoljna samo kazna od 100.000 dinara...'
 Facebook

Nikola Tošić (28) iz Malče kod Niša proglašen je krivim u Višem sudu u Nišu i kažnjen sa 100.000 dinara (oko 6000 kuna) zbog nepružanja pomoći Vanji Janković (18) iz Pule koja je smrtno stradala nakon prometne nesreće 22. lipnja 2015. godine, piše Blic.rs.

Tošić je već osuđen na četiri i pol godine zatvora jer je vozeći motocikl bez registracijskih tablica u pijanom stanju izazvao težak sudar u kojem je stradala Vanja Janković, ali je na prvom suđenju bio oslobođen za nepružanje pomoći osobi ozlijeđenoj u sudaru. Kazna koja mu je sada izrečena na ponovnom suđenju predstavlja zakonski minimum, što je razočaralo porodicu nastradale djevojke.

- Zar život mog djeteta vrijedi 100.000 dinara? Kako ne bi bila razočarana. Pa gdje živimo mi, koja je ovo država, gdje smo, 100.000 dinara… Nadam se da će se javni tužitelj žaliti i da će Žalbeni sud napraviti nešto više, zamijeniti 100.000 dinara s maksimalnom kaznom od tri godine. Ako se to ne dogodi, ići ću do Strasbourga - izjavila je nakon suđenja Violeta Janković, majka nastradale tinejdžerke.

Nesreća se dogodila na nadvožnjaku iznad autoputa Beograd-Pirot, kada je Tošić motociklom udario u metalnu ogradu puta i prevrnuo se na bok. Vanja, koja je bila putnik na motoru preletjela je preko ograde i nakon pada sa nadvožnjaka zadobila je fatalne ozljede.

Predsjednik sudskog vijeća sudac Aleksandar Teodosić obrazložio je da na prvom suđenju, na kojem je Tošić bio oslobođen za ovo kazneno djelo, nije bilo utvrđeno koliko dugo je trajala amnezija kod njega nakon sudara.

- Na ponovnom suđenju je utvrđeno da je amnezija trajala kratko i to je bio ključno za ovu odluku. Po nalazu vještaka on se nije sjećao detalja vezanih za nezgodu, ali samo do telefonskog poziva svojoj majci. Od tog trena bio je svjestan i u mogućnosti da pruži pomoć ozlijeđenoj. Pomoć se pruža u skladu s mogućnostima, pokušavanjem da se zaustavi krvarenje, davanjem vode i pozivanjem policije i Hitne pomoći. To nije učinjeno dok njegovi prijatelji nisu pronašli tijelo Vanje ispod podvožnjaka - objasnio je Teodosić.

On je u kratkom obrazloženju rekao da su za ovo krivično djelo može dobiti do tri godine zatvora.

- Tošić, koji je bio povrijeđen u sudaru, nije pobjegao s lica mjesta. On se udaljio na zahtjev svoje obitelji, odvezen je u bolnicu da mu se pruži pomoć, što je utjecalo na odlučivanje o kazni - objasnio je Teodosić, piše Blic.rs.

U međuvremenu su roditelji preminule Vanje poslali pismo medijima koje prenosimo u cijelosti:

Pismo Vanjinih roditelja

'Poštovani predstavnici medija,

obraćamo Vam se otvorenim pismom posljednji put. Molimo Vas da ga prenesete u vašem mediju. Možda je sud danas stavio točku na slučaj u kojem je Nikola Tošić u alkoholiziranom stanju izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginula naša Vanja. Međutim mi na tu njihovu jednu, dodajemo još dvije, jer za nas ništa nije završeno, niti će biti. Jer smo ostali bez jedinog djeteta.

Danas smo poslije suđenja, više nego ikada poniženi i potišteni napustili sudnicu. Saznali smo koliko košta ljudski život. I to život našeg 18-godišnjeg djeteta – samo 100.000 dinara. Zamislite, netko odbije pomoći čovjeku i za to bude kažnjen 100.000 dinara. Godinu i sedam mjeseci se mi 'vučemo' po sudovima, osuđeni smo da dijelimo istu prostoriju, dišemo isti zrak, gledamo nečovjeka koji je pijan izazvao nesreću, a zatim šutio da je naše dijete bilo s njim i na kraju nam sud kaže da je za to dovoljna samo kazna od 100.000 dinara.

Sramna, ponižavajuća i bolna presuda suca. Presuda koja će nekim prekršiteljima zakona u budućnosti služiti kao pokriće, kada učine slično djelo. „Poštovano“ pravosuđe Srbije da li ovako OHRABRUJUTE PIJANE ljude da slobodno sjedaju za volan. Da čine prekršaje, da ubijaju nedužne. Da li im poručuje da je nastupilo BEZAKONJE, pa svatko tko ima novac može kršiti zakon.

„Poštovana“ Srbijo, pravosuđe, sude, suci... SRAMITE SE.

Sjetite se samo da je okrivljeni Nikola Tošić poslije nesreće mijenjao iskaze, ne znamo ni mi, koliko puta. Sjetite se da je prijetio policiji kad je došla na mjesto nesreće. Sjetite se da je pozvao pomoć za sebe – majku, tetku, ocu, strica, prijatelje, ukoliko smo nekoga iz ekipe koja mu je pomagala izostavili neka se ne ljute! Mnogo ih je bilo da pomognu nekome kome ništa nije bilo. To je potvrdio i neuropsihijatar u čijem se izvještaju navodi da je Tošić bio nesvjestan svojih radnji u periodu trajanja 'nokauta' i da je postao svjestan svega čim je obavio prvi telefonski poziv. Sjetite se da je Vanjin telefon NESTAO S MJESTA NESREĆE.
Sjetite se DA NIJE HTIO REĆI DA JE VOZIO NAŠE DIJETE, da bi zaštito sebe, NIJE NI POKUŠAO - HTIO DA JOJ POMOGNE. Sjetite se da je KRIVIČNO DJELO NEPRUŽANJA POMOĆI OZLIJEĐENOJ OSOBI nekada teže od svih ostalih. Danas smo saznali i za koliko teže, za točno 100.000 dinara.

Pošto je okrivljeni TOŠIĆ tražio da mu se vrati motor MOLIMO VAS da mu ga ne vraćate, skupit će 100.000 dinara, pa će opet nekoga zaviti u crno.

Za kraj pisma se pitamo da li suci imaju obitelj, da li su nekada i samo pomislili kako bi bilo da zamijenimo uloge. Pa da ja život njihove djece procijenim na sramotnih 100.000 dinara. Ako žele mi ćemo im dati naše cipele pa neka vide kako je teško koračati u njima.
Svjesni smo mi, koliko toliko svega, ali i dalje ne možemo vjerovati da postoji netko tko nema potrebu da pomogne drugom čovjeku.

S poštovanjem
Obitelj Janković'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:13