OTKRIVAMO

ZADNJI SMS KOJI JE UHIĆENIPOSLAO UBIJENOM OREŠKOVIĆUŠto je osumnjičeni ubojica napisaoMacolinom bratu prije likvidacije

Zagreb, 220416.U naselju Sigecica pronadjeno je tijelo ubijenog Franje Oreskovica, brata poduzetnika Zeljka Oreskovica - Macole.Na fotografiji: ocevid.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Dušanu Deniju Vrhovcu (30), osumnjičenom da je u četvrtak hicem iz pištolja ubio poduzetnika Franu Oreškovića, brata poznatog ugostitelja Željka Oreškovića Macole, jučer je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Nije želio vratiti

Povod brutalnoj likvidaciji jednim metkom u potiljak bila je, sumnjaju istražitelji, pozajmica od 10.000 eura koju je Orešković dao Vrhovcu, a koju mu on nije želio vratiti. Premda se isprva spekuliralo da se radi o naručenoj likvidaciji, sad kad je slučaj riješen razlog za ubojstvo čini se bizarnim. Naime, i Vrhovac i njegov otac, inače zagrebački ugostitelj, bili su s Franom Oreškovićem u dobrim, štoviše prijateljskim odnosima niz godina, a Orešković je Deniju, kako ga je zvao, posudio novac bez kamata da bi pomogao mladiću. Međutim nakon što ga je u četvrtak Vrhovac nazvao te mu rekao da dođe u Zagreb da bi mu vratio novac, došlo je do nevjerojatnog i brutalnog raspleta. Policajci naime tvrde da su se dvojica poznanika našla u Kornatskoj ulici da bi zatim otišla prošetati do obližnje Lopudske ulice.

Našli jaknu i pištolj

Šetajući jedan pokraj drugoga, Vrhovac je navodno u jednom trenutku malo zastao pustivši Oreškovića da produži korak ispred njega, a zatim je iz džepa izvukao pištolj koji je ilegalno posjedovao te poznaniku u potiljak ispalio jedan hitac i ubio ga na mjestu. Nakon toga je otrčao do susjedne Hvarske ulice, gdje je sa sebe brzo skinuo jaknu te nju i pištolj bacio u kontejner za smeće. Međutim tu su ga vidjeli prolaznici pa su policajci ubrzo u kontejneru pronašli i jaknu i oružje kojim je mladić počinio zločin.

Nakon uhićenja Vrhovac je pred istražiteljima porekao da je ubio svoga poznanika. Ispričao im je da je za ubojstvo doznao sljedeće jutro na kavi u kvartovskom lokalu. U vrijeme zločina, rekao je, nalazio se kod kuće sa suprugom. Oko 20 sati nakratko je izašao van iz stana te je s jednim prijateljem popio pivo na klupicama u parku, a poslije se vratio u stan te proveo ostatak večeri sa suprugom. Također, Vrhovac je porekao da je ikada od Oreškovića posuđivao novac.

No nekoliko svjedoka, ali i SMS poruke koje su razmjenjivali pokazuju nedvojbeno da je pozajmica postojala. “Bit ću kod tvoje zgrade da ti dam novce”, “Dam ti novce da vratiš čovjeku, a tebe ću počastiti jer si mi pomogao”, poruke su koje su istražitelji pronašli u Oreškovićevu mobitelu.

Tražio novac za vjenčanje

Inače, kako doznajemo iz krugova bliskih Oreškovićevoj obitelji, Orešković se s Vrhovčevim ocem upoznao prije pet godina kada su na Sigečici kupili stan za Oreškovićeva sina koji je u Zagreb došao studirati. Oreškovići su počeli piti kave u obližnjem lokal koji je držao Vrhovčev otac te su ubzo stariji Vrhovac i Orešković shvatili da su porijeklom iz istoga sela u Lici, što ih je jako zbližilo.

Navodno je svaki put kad bi dolazio sinu u Zagreb Orešković ponio ili pršut ili kolače da počasti svog zemljaka. Paralelno s ocem, Orešković je upoznao i mlađeg Vrhovca koji je pak prije nekoliko godina bio zaglavio u zatvoru zbog više razbojstava.

Prije otprilike mjesec dana Deni je sa svojom tadašnjom djevojkom došao u Liku te zamolio Oreškovića da mu posudi 10.000 eura jer se ubrzo ženio. Orešković je navodno nazvao jednog poznatog čovjeka iz tog kraja koji je dao novac Oreškoviću da bi ga on posudio Vrhovcu. No premda je to bila kratkotrajna pozajmica, Vrhovac je navodno nekoliko puta odgađao njezino vraćanje, a Oreškovića je u Lici pak stiskao čovjek koji je njemu za Vrhovca dao novac. To natezanje trajalo je oko tri tjedna, a tjedan dana prije ubojstva Deni Vrhovac se oženio. Na dan ubojstva u poslijepodnevnim satima Oreškoviću je zazvonio mobitel, a s druge je strane bio Vrhovac koji mu je rekao da mu je pripremio novac i da krene za Zagreb. Orešković je navodno stigao u Zagreb poslije 20 sati, no u stan kod sina nije otišao jer se prije toga odlučio u obližnjoj uličici sastati s Vrhovcem.

Činio mu samo dobro

Ako se optužbe protiv Vrhovca pokažu točnima, još uvijek nije jasno što je ponukalo 30-godišnjeg tek oženjenog mladića da počini takav zločin, i to prema osobi koja mu je navodno činila samo dobro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:45