U SABORU

Dan sjećanja na srebreničku tragediju: 'Rat i genocid rezultat su politike'

 Srđan Vrančić/CROPIX

Minutom šutnje Sabor je, dan prije obilježavanja Dana sjećanja, odao ljudski pijetet žrtvama Srebrenice.

- Prije 17 godina dogodila se Srebrenica. U zaštićenu zonu ulazi general Mladić sa svojim trupama, zauzima zonu, razdvaja muškarce i žene. U samo nekoliko dana general Mladić likvidrao je više od 8000 muškarca - kazao je zastupnik bošnjačke nacionalne manjine, Nedžad Hodžić, i nastavlja:

- Zatim ubijaju cijele obitelji, cijeli jedan narod. Događa se Srebrenica, događa se genocid. Zbog prikrivanja zločina, žrtve se pokapaju u sekundarne i tercijarne grobnice. Srebrenička tragedija je tragedija svih naroda: bošnjačkog koji je bio žrtva, srpskog koji je ubijao, ali i svih naroda koji su imali svoje predstavnike u zaštićenoj zoni, koji nisu priječili genocid, zločin na tlu Europe na pragu 21. stoljeća - kazao je Hodžić uz napomenu kako je ta tragedija pet godina ranije bila najavljena u Skupštini BiH:

- Radovan Karadžić najavio je zločin. Najavio je da ako BIH ne ostane u Jugoslaviji, da bošnjački narod ide u nestanak. Danas, uoči dana sjećanja, kao pripadnik bošnjačkog naroda dozvolite mi da izrazim ponos što pripadam tom narodu. Bošnjački se narod sa hrvatskim, pa i dijelom srpskog odlučio za samostalnost. Nezadovoljni referendumom na kojem se većina dolučila na samostalnost, gospodari rata su odlučili BiH gurnuti u pakao. Nakon 4 godine agresije, poslijeratna poruka mog naroda bila je oprost i suživot. BiH je prošlost, sadašnjost i budućnost.

A cvijet srebrenice simbolizira ljepotu životu i upozorava da se užas srebrenice više ne ponovi.

Hodžić je u Saboru dijelio male zeleno-bijele cvijetove od konca, a svoj govor je zaključio riječima da su "rat i genocid rezultat politike".

- Igramo se sa životima i sudbinama ljudi, izazivamo i tuđom djecom vodimo ratove - istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:31