Like! Mama&ja

Dvadeset mladih mama otkriva: sve tajne hrvatskih rodilišta

Ekskluzivni vodič za vas je pripremljen na temelju iskustava trudnica koje su u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Puli i Zaboku rodile u posljednjih godinu dana, a jedna od njih vodila je i detaljan trudnički dnevnik tijekom strogog mirovanja u bolnici.

Samo da sve prođe OK. Ta rečenica prođe glavom oko 38.000 žena koje u prosjeku svake godine rode u Hrvatskoj. I većinom bude sve OK. Nekada porod prođe brzo, lako i jednostavno, u par sati bez epiziotomije odnosno urezivanja međice, nekad je potrebno dati drip i epiduralnu anesteziju, a ponekad porod traje predugo i stvari se zakompliciraju.

No, kao što su vrlo rijetki slučajevi da žene onako, kao u filmovima, rode na parkiralištu ispred bolnice, jednako tako rijetko se događa da se porod završava vakuumskom ekstrakcijom ili carskim rezom. Statistički gledano, manje od 1 posto poroda završava tragično, u 2 posto slučajeva dovršava se vakuumom, 20 posto je carskih rezova, oko 57 posto epiziotomija. To je otprilike hrvatski prosjek, ali i onaj u KBC-u Split, uz zagrebačku Petrovu najvećem rodilištu u Hrvatskoj. Ova, baš kao i svih 30 rodilišta u Hrvatskoj, nose titulu Rodilišta prijatelj djece što znači da je u svim rodilištima osiguran tzv. rooming in. Majke i djeca su cijelo vrijeme smješteni u istim sobama i pružena je sva pomoć oko dojenja.

Prednost velikih bolnica

Iza velikih bolnica krije se golemo iskustvo liječnika koji u jednoj smjeni ponekad porode i više od 25 rodilja, a posebno u noćnoj smjeni punog mjeseca što je, vjerovali ili ne, uistinu kao u narodnim predajama, statistički dan u mjesecu kada se rađa najviše djece. Zato većina rodilja ipak daju prednost velikim bolnicama. One su dobro opremljene i imaju iskustva s rizičnim trudnoćama te velik broj liječničkih timova, kao i anesteziološku ekipa koja je na raspolaganju 24 sata. Većina poroda u Hrvatskoj odvija se po klasičnom protokolu: trudovi - rodilište - predrađaonica - klistiranje, brijanje - rađaonica - krevet - drip - 8-12 sati kod prvorotkinja, drastično manje kod višerotkinja.

'Liječnici, sestre, primalje i ostalo medicinsko osoblje zaslužuju čistu peticu, jedinu zamjerku imam na hranu i više nego skromne obroke. Često sam bila gladna. A tate koji satima nestrpljivo čekaju završetak poroda na raspolaganju u čekaonici imaju samo jednu klupicu s tri sjedala od kojih su dva potrgana.', komentar je majke na tretman u jednoj zagrebačkoj bolnici.

Kao i ljudi, tako postoje i odlično opremljene i grozno stare i neopremljene bolnice. I sobe s TV-om, klimom i krevetom na podizanje, ali i nažalost i sobe u koje se ne može ni ući koliko su natrpane. Negdje će vam sestre ako vas boli trbuh ili glava dati tabletu i skuhati vam kavu, a negdje će vam odbrusiti.

Koje rodilište izabrati?

Svatko ima svoje favorite. U novom broju magazina Like! Mama&ja pripremili smo malu anketu u kojoj je sudjelovalo 20-ak žena, Udruga Rode, Ministarstvo zdravlja, Zavod za javno zdravstvo. Dobili smo opsežne i korisne odgovore na sva pitanja koje si prije poroda postavljaju mlade majke. Nadamo se da ćemo nekome pomoći. Sretno!

Uz to, novi magazin donosi savjete dermatologa i pedijatra za zaštitu bebe na suncu te odgovore na najčešća pitanja iz dječje stomatološke ordinacije.

Za sve koji odlaze na odmor predlažemo malo drugačije ljetovanje - na prekrasnim rijekama i jezerima Hrvatske te savjete za obiteljsko putovanje u Gardaland. Za kraj - darujemo vam ljetovanje iz snova za cijelu obitelj na Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:27