NEDJELJNI NA KRIMU

FOTO: EKSKLUZIVNO Četnici u Ukrajini: 'Izgubili smo Kosovo, ali Krim nećemo dati'

'Mi smo mali Rusi, a Rusi su veliki Srbi', tvrde pripadnici Garde cara Lazara koji su 90-ih bili i u Hrvatskoj
 Srđan Vrančić / Cropix

SEVASTOPOLJ - Četnički dobrovoljci koji su otišli u Autonomnu Republiku Krim, uključili su se u “OBR” (obrambene dobrovoljačke rezerve) i službeno postali dio vojske Krima. Pet pripadnika Četničkog pokreta pristiglih iz Srbije, ubrzo je dobilo još dvojicu dobrovoljaca iz Nižninovograda. Sedam članova simbolično je organiziralo odred “Car Lazar”. Navodno je u Srbiji spremno još na desetke četnika odmah krenuti put Krima ako zatreba. Četničko odjeljenje stavljeno je pod komandu Atamana Timura, kozačkog zapovjednika s Dona i potpuno su ravnopravni u obavljanju svih zadataka s ostalim dobrovoljcima i Kozacima. Bilo da se radi o stražama, patrolama ili kontrolama prometa, sve zadaće obavljaju kao i bilo tko drugi.

Braća Kozaci

- Mi i Kozaci smo isti, kao i Srbi i Rusi. Ne braća, više od toga. Oni nas zovu mali Rusi, a mi njih veliki Srbi, kaže nam Bratislav Živković, zapovjednik četničkog pokreta, i nastavlja: - Došli smo ovdje na njihov poziv, kao što su se i oni nebrojeno puta odazivali na naše vapaje. Nije to samo prošli put, u vezi Kosova. To se događa kroz cijelu povijest. Još u 16. stoljeću zapisano je da je Kozacima zapovijedao Srbin. Naši srpski generali zapovijedali su ruskom vojskom kod Borodina. Deset srpskih generala sudjelovalo je u bici između Napoleona i Kotuzova.

General Črnjajev zapovijedao je srpskom vojskom protiv Turaka, tako da ta tradicija dobrovoljaca traje oduvjek. Mi smo ovdje prije svega kao moralna podrška. Novinari nas pitaju jesmo li donijeli oružje. Pa šta će nam, ako treba, dobit ćemo. Uostalom, mi smo jedva i došli dovdje, nas pet iz tri pravca. Mi ovdje kontroliramo promet jer ima ekstremista, ima zaluđenika koji nemaju doticaj sa stvarnošću, i oni su opasni. Oni mogu u autu donijeti svašta, a ovi punktovi su napravljeni kako bi se spriječio bilo kakav incident.

FOTOGALERIJA: Ratni reporter Nedjeljnog s četnicima na Krimu

U tom trenutku staje autobus s pravoslavnim hodočasnicima. Izlaze većinom žene i nekoliko svećenika koji nose slike svetaca. Svi oni koji nisu na dužnosti kontrole prometa odaju poštovanje ikonama. Uslijedila je molitva za mučenika Jevgenija Rodinova, ruskog vojnika kojeg su na kontrolnom punktu zarobili čečenski pobunjenici. U zarobljeništvu mu je ponuđeno da skine lanac s križem pa će ostati živ. Nakon što je to odbio, odrubljena mu je glava. Prigodnoj molitvi pridružili su se svi od putnika namirnika, hodočasnika, dobrovoljaca, civila, Rusa, Kozaka pa do četnika.

Nakon molitve Bratislav nas je proveo kroz kamp. Poljska kuhinja, nekoliko šatora, dvije kolibe u izgradnji i jedna nadstrešnica nalaze se oko ceste. Na samoj je prometnici postavljeno dvadesetak dobrovoljaca, neki od njih su i naoružani, većinom AP-om s preklopnim kundakom, a vidi se i poneki pištolj ili nož. Tri reda betonskih gromada čine šikanu na cesti, dok se sa strane nalazi i nekoliko grudobrana napravljenih od vreća s pijeskom. Po sredini ceste postavljene su automobilske gume. Svaki se automobil zaustavlja i pregledava. Neki od zaustavljenih nervozno vrte očima, a drugi poklanjaju kontrolorima ono što im se nađe pri ruci, od čokolade do salame.

....

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:55