NOVA AFERA

‘Damir Polančec dogovorio stečaj iza naših leđa’

Ako odgovorimo da stečaj nije zadnja opcija, možemo očekivati povratak pregovora o brodogradnji na početak 112 milijardi kuna jamstava. Doći će nam na naplatu u vrlo kratkom roku ako se otvori stečaj svih brodogradilišta
 Goran Mehkek / CROPIX

RIJEKA, ZAGREB - Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač u EU, izvijestio je danas Vladu da neke članice Europske Unije traže hitno očitovanje o ispregovaranim pozicijama za brodogradnju. Kako doznajemo iz visokih vladinih izvora, Bruxelles želi potvrdu da će nad hrvatskim brodogradilištima ukoliko ne uspije drugi privatizacijski krug biti otvoren stečaj. Rok za pismenu potvrdu o tom konačnom stavu navodno je danas.

Nemamo alternative

Taj je zahtjev zatekao Vladu pa je sazvan hitan sastanak ključnih ministara koji bi trebali formulirati odgovor. U gospodarski i socijalno uzdrmanoj državi stečaj brodogradnje, premda ga je kao izvjesnu i s Bruxellesom dogovorenu opciju otvoreno najavljivao bivši potpredsjednik Polančec, Vlada bi sada, nakon dramatičnih prosvjeda seljaka, htjela izbjeći pod svaku cijenu.

Ne samo iz straha od izlaska tisuće brodograditelja na ulice, već i zbog potresa koju bi takva odluka izazvala u proračunu. Preko 12 milijardi kuna državnih jamstava u slučaju otvaranja stečaja automatski bi u kratkom roku stiglo na naplatu. U situaciji kada je gotovo izvjesno da niti u drugom pokušaju neće biti kupaca za svih 6 hrvatskih brodogradilišta, pri čemu za najveće nema nikakvog ozbiljnog interesa, zahtjev iz Europske Unije samo je pojačao nemir jer bi potvrdan odgovor značio da doista nakon 16. travnja više nemamo niti jednu alternativnu opciju osim stečaja.

Jedan od mogućih scenarija koji se razmatrao jest da Vlada odgovori Europskoj komisiji da stečaj nije zadnja već jedna od mogućih opcija. No, ako članice EU ne budu zadovoljne tim odgovorom, to bi moglo značiti da odgađamo otvaranje poglavlja 8 i da pregovore o brodogradnji vraćamo na početak. Za vladu Jadranke Kosor to je politički neprihvatljiv scenarij jer znači da eliminiramo svaku šansu zatvaranja pregovora u najavljivanim rokovima. Čak niti ideja da EK uvjerimo kako je progovore o brodogradnji vodio bivši ministar Damir Polančec, i to potpuno samostalno, da je Nacionalno vijeće za proces pregovaranja u svom zaključku stečaj navelo kao jednu od opcija a ne konačnu, za Europski komisiju vjerojatno ne bi bila prihvatljiv alibi.

Vlada ne želi stečaj

Naime, sve što je Polančec ispregovarao, a mnogi danas u Vladi tvrde kako o tome ništa nisu znali niti su vidjeli pisani trag, prošlo je proceduru odobravanja u većini zemalja članica EU. Da Vlada pod svaku cijenu želi izbjeći stečaj potvrđuje i odluka sa zatvorene sjednice. Ministarstvo financija odobrilo je državna jamstva za tri brodogradilišta, splitsko, trogirsko i 3. maj.

- Na Odboru o tome nismo raspravljali. Ali sam čuo, doduše neformalno, kako smo Europskoj komisiji potpisali takav memorandum - kaže nam jedan član Nacionalnog odbora za pregovore s EU. Kako nam je otkrio jedan sindikalni čelnik, bivši premijer Ivo Sanader još 2008. rekao je kako će u slučaju neusjeha dva kruga privatizacije jedna od mogućnosti biti i njihov stečaj.

EU: Hrvatska je obećala stečaj

Vijeće Europske Unije sljedeći tjedan moglo bi uputiti Hrvatskoj poziv za predstavljanje pregovaračke pozicije o poglavlju o tržišnom natjecanju nakon što je Europska komisija ustvrdila da su ispunjena mjerila za otvaranje tog poglavlja. To je potvrđeno jučer Jutarnjem listu iz raznih izvora EU, ali i upozoreno da je to moguće samo ako se Hrvatska bude pridržavala preuzetih obveza u vezi s privatizacijom brodogradilišta. - Hrvatska je čak i pismeno potvrdila da će, ne uspije li drugi krug privatizacije škverova, početi stečajni postupak. To je i uvjet koji su neke države postavile da bi dopustile otvaranje ovog poglavlja - rekao je visoki izvor iz EU. No, iz EU upozoravaju da ako Hrvatska odustane od obećanog, neće se moći otvoriti to poglavlje. Inače, to poglavlje jedno je od tri koja još nisu otvorena. Slovenija je već najavila da će odblokirati poglavlje o vanjskoj politici i obrani, a odblokirano je i poglavlje o pravosuđu. (A. Palokaj)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:05