DRUGI ČOVJEK HNS-a

‘Izvanredni izbori bili bi porazni, a bez Ustavnog suda nema ih tko verificirati’

Matija Posavec (35), međimurski župan i bivši radijski voditelj koji je magistrirao na Prometnom fakultetu u Zagrebu, prototip je hrvatskog političara budućnosti: trezveni realist koji prvo misli na ekonomiju
Matija Posavec
 Neja Markicevic / CROPIX

U ovom trenutku izbori bi bili porazni za Hrvatsku, kaže Matija Posavec, 35-godišnji međimurski župan, koji je nedavno na stranačkoj konvenciji izabran za predsjednika Središnjeg odbora svoje Hrvatske narodne stranke i tako postao njezina druga najvažnija osoba.

- Izbori znače petomjesečnu paralizu bilo kakvog odlučivanja u kritičnom trenutku za ekonomiju i to nećemo moći podnijeti. Ove godine uplatit ćemo stotine milijuna u europski proračun, a padne li Vlada, nećemo toliko povući jer neće biti spremni programi za njihovu apsorpciju. Stat će s radom Vladine institucije koje bi ih trebale pripremiti. Osim toga, nije izabran Ustavni sud, što znači da rezultate izbora nema tko verificirati! Uvjeti za izvanredne izbore nisu, dakle, povoljni…

Župan je trezveni realist i prvo misli na ekonomiju, novac, ali to ne znači da događaji neće demantirati njegov zdravorazumski rezon. Ipak, ovo pokazuje da nije karijerni špekulant u politici jer prijevremeni izbori koji bi njegovu stranku mogli iz opozicije dovesti na vlast bili bi izazov za čovjeka na njegovoj hijerarhijskoj poziciji s obzirom na to da mu se smiješi ministarski položaj. Ali, on se, očito, osjeća siguran i realiziran u svojoj bazi, najmanjoj i najuspješnijoj hrvatskoj županiji, pa nema poriv lokalnih agitatora i demagoga koji igraju na kartu “tko bijaše ništa, bit će sve”.

Premoćna pobjeda

Međimurska županija ima samo 114.000 stanovnika, jedan malo veći grad od oko 27 tisuća duša te dva manja i 25 jedinica lokalne samouprave. Ljudi su skromni i poduzetni, vrijedni i praktični, baš kao i župan, koji ima sve brojeve u glavi, jasne ciljeve i vrlo čvrste stavove, a posve je nespreman upustiti se u bilo kakvu kavansku filozofiju, svojstvenu hrvatskoj pučkoj politizaciji.

Posavec je bio voditelj na najslušanijoj privatnoj radijskoj postaji u Međimurju, magistrirao je na Prometnom fakultetu u Zagrebu. A zatim je postao zamjenik župana i četiri godine radio je s SDP-ovim županom u koaliciji koja je 2009. u Međimurju osvojila lokalnu vlast. Prije tri godine premoćno je, na novim lokalnim izborima, pobijedio svog dotadašnjeg šefa, ali i kandidate HDZ-a te tada jakih Lesarovih Laburista. Na nedavnim parlamentarnim izborima dobio je 18.122 preferencijalna glasa, više nego predsjednik stranke Vrdoljak, bivša predsjednica Vesna Pusić te bivša ministrica Anka Mrak Taritaš. Izbor mladog Posavca za župana pak bio je, sudeći po egzaktnim podacima, iznimno dobar.

- Imamo najmanji proračun u zemlji otkako smo proveli reformu javne uprave. Prepolovili smo broj odjela, smanjili broj pročelnika s devet na pet, kao i plaće zaposlenih u javnoj upravi za 18 posto, čime smo uštedjeli dva milijuna kuna kojima smo osigurali besplatan prijevoz svim srednjoškolcima te potpuno besplatne udžbenike svim osnovcima. Osigurali smo i studentima jednokratne stipendije, a osnovana županijska Zaklada za obrazovanje Dr. Vinko Žganec šalje jasnu poruku o tome koliko nam je obrazovanje važno - kaže Posavec.

Ali, to u Međimurju nije floskula, kao u Zagrebu na Markovu trgu ili na Filozofskom fakultetu. Ovdje to ima praktične reperkusije:

Kvalificirani metalci

- Sada nam je cilj da u suradnji s resornim ministarstvom promijenimo upisne kvote i prilagodimo ih potrebama tržišta u Međimurju. Potrebni su nam kvalificirani radnici, ponajprije u metalskoj industriji, pa radimo na povećanju upisnih kvota prvenstveno Tehničke i obrtničke škole, ali i još poneke druge. Već sad imamo manjak pojedinih kadrova te nam dolaze radnici iz Slovenije, dok su prije naši išli tamo - objašnjava.

Znači, štednja u javnoj upravi nije reklama, nego alat za postizanje ekonomskih ciljeva. A uspješnost koju Međimurje pokazuje zaista ohrabruje sve normalne liberale koji su već počeli dizati ruke od Hrvatske.

- Imamo malo više od 41.000 zaposlenih, a gotovo sve u malim i srednjim poduzećima koja plasiraju 90 posto proizvodnje u izvoz, nezaposlenost od 10,6 posto (u odnosu na 16 posto za Hrvatsku), a samo 6 posto svih zaposlenih radi u javnoj upravi. Otkako sam župan, broj nezaposlenih se za tri godine gotovo prepolovio, sa 8335 na 4600 - ističe.

Kako je to ostvareno? Povećanjem efikasnosti rada znatno jeftinije državne uprave.

- Postali smo strahovito konkurentni u rješavanju administrativne procedure. Kod nas se dozvole izdaju za jedan dan, prireza nema, osim u gradu Čakovcu, gdje on od maksimalnih 18 iznosi 10 posto, imamo 56 poduzetničkih zona, komunalno potpuno opremljenih i spremnih za investiranje. Jedan je nizozemski investitor tražio lokaciju za gradnju pogona za izradu dijelova za jahte i pokušavao je na različitim stranama, a mi smo ga privukli jer smo mu garantirali brzinu i efikasnost. Rezultat - za četiri mjeseca kupio je zemljište u općini Sv. Martin na Muri, riješio svu papirologiju, sagradio halu, zaposlio ljude i započeo proizvodnju. Ponavljam, sve za četiri mjeseca! Osim što svim investitorima pomaže naša Regionalna razvojna agencija REDEA, uveli smo i jedinstveni sustav postinvesticijske skrbi, pa svakom investitoru dodjeljujemo osobu koja ga prati i pomaže u rješavanju svih njegovih problema. Naime, brzo smo shvatili kako onaj koji ovdje otvori jedan pogon/proizvodnu halu, u roku od godinu do godinu i pol najčešće otvori i drugu! A to uvijek znači nova radna mjesta.

Svi predmeti u obradi županijske uprave vode se u sklopu e-administracije, transparentno, i svi uvijek mogu vidjeti status predmeta te kod koga se trenutačno nalazi, što je važno građanima i investitorima, ali i županu, koji ima nadzor, pa slijedi i - vrednovanje rada.

- Kad sam došao za župana, znao sam, nakon četiri godine pozicije zamjenika, kakvim ljudskim resursima raspolažemo i na koga se mogu zaista osloniti. Meni tu stranačka pripadnost ništa ne znači, nego sposobnost i spremnost na rad. Tako su od mojih pet pročelnika dvojica do jučer bili hadezeovci, moje dvoje zamjenika su haesesovac i Čačićev reformist, dok u županijskoj skupštini imamo koaliciju sa SDP-om, HSLS-om i Laburistima. Također, čim sam došao, u upravu sam uveo mjerenje uspješnosti svakog pojedinog zaposlenika - dakle nagrade, ali i sankcije. I sad ona zaista performira, pa tako, recimo, kod legalizacije u Hrvatskoj je prosjek 42 posto riješenosti svih predmeta, a kod nas je to 82 posto. Ne smijemo zanemariti da su sve to zaista složeni i zahtjevni predmeti.

Jedini resurs su ljudi

Međimurska županija zaista se sjajno razvila, a nema nikakav osobiti resurs - naftu ili more - nego samo ljude, koji su navikli na industrijski rad. Tu su čak i mladi shvatili da neće moći živjeti od sociologije, od fraza i politike. Nekadašnji državni giganti poput GK Međimurja odavno su propali, pa se ne moraju gnjaviti s nekim socijalističkom Černobilom. U Međimurju nove pogone otvaraju mahom strani investitori iz cijeloga svijeta, pa tako i jedan Nijemac, koji svoje proizvode izvozi u Kinu i koji je otvorio tisuću novih radnih mjesta. On tvrdi: ‘Produktivnost mi je ovdje 30 posto veća nego u Njemačkoj!’

Tekstil, koža i obuća samo su 20 posto međimurske industrije, a metaloprerađivački pogoni čine 60 posto, što znači da je ta zona, zapravo, naše najveće industrijsko poduzeće jer zapošljava dvostruko više radnika od Ine. Ima i nešto prehrambene proizvodnje, gdje se posebno ističe grupa Čakovečki mlinovi - priča.

Ova jedinstvena međimurska poduzetničko-poslovna konjunktura te neoubičajena funkcionalnost lokalne uprave daje županu Posavcu prava govoriti o ispravnim putevima kada je reforma hrvatske javne uprave u pitanju. On misli da je ideja o stvaranju pet velikih regija potpuno promašena jer bi se izrodila nova administrativna međustruktura, paradržava u državi, umjesto da se stvar razmotri s praktičnog stajališta, koji očito egzistira i opstaje u Međimurju.

Daje primjer - u županijskoj bolnici, nad kojom sada ponovno ima kontrolu, osposobio je potpuno nov RTG angiosale za intervencijsku kardiologiju, koji je nužan jer se pravodobnom reakcijom u okviru do sat vremena od neželjenog događaja spašavaju ljudski životi. Kako i sama struka kaže, pacijent kojem je to potrebno ne može čekati danima, čak ni satima, nego se zahvat mora učiniti odmah kako bi se spasio život, a neki od podataka ukazuju da je čak 48 posto smrti uzrokovano bolestima krvožilnog sustava. Time se apsolutno rješava zaista vitalni problem lokalnog stanovništva, i to ne samo Međimurja nego cjelokupne regije koja obuhvaća čak tri županije. Ministarstvo zdravlja odobrilo je proceduru nabave opreme u javnom natječaju i osiguralo 6 milijuna kuna, a zatim su bolnica i Županija tvrdo pregovarale s isporučiteljem i cijenu spustile na 3,9 milijuna, uštedjevši time 2,1 milijun kuna u državnom proračunu. Da se nabavljalo centralno, nikoga ne bi bilo briga - to je onda tuđi novac.

Trošak hladnog pogona

Kad je riječ o reformi uprave u zemlji, Posavec smatra da je za početak dovoljno odrediti plafon troška hladnog pogona, a tko ga ne može održati, uvijek ima izbor - ili će otpuštati i reducirati funkcije (pa izgubiti lokalne izbore) ili će naći način te se udružiti s drugim jedinicama samouprave i podijeliti troškove. Odmah sam pomislio da bi neki ekonomski fakultet u zemlji trebao opisati reformsku proceduru i administratrivne standarde Međimurske županije, koja bi se mogla prodavati po cijeloj Hrvatskoj! To mi se čini puno bolje od nekog centraliziranog reformizma koji u Hrvatskoj nema šanse uspjeti (vidi: kurikularna reforma).

Što se tiče politike na nacionalnoj razini, Posavec je oprezan i pragmatičan. On je uoči izbora zagovarao koncepciju Trećeg puta, onu koju je i Čačić više puta uspješno primijenio od osnivanja Porečke skupine prije 15 godina kad je aranžmanom s IDS-om i HSS-om unaprijed osigurao natproporcionalni broj zastupnika HNS-u. Milanović je stoga na prošlim izborima unaprijed odlučio platiti istu visoku cijenu - nije mu bilo stalo da vlada, nego da ima vlast. Tako je HNS sa 11 zastupnika sigurno bolje prošao nego da se udružio s ostalima na centru pa riskirao i stoga je prevladala “oportunistička” koalicijska kombinacija, strana ovom međimurskom aktivistu koji uvijek preferira manje, ali svoje. Svoje u smislu vrijednosti, osnovne ideje o poduzetničkoj orijentaciji, koja nedostaje objema velikim stranačkim centralama, jednoj nacionalno-socijalističkoj, a drugoj socijalnacionalističkoj. Dođe li do prijevremenih izbora, vjerojatno će se sve ponoviti iako primjer Mosta pokazuje da su birači uvijek spremni poći za nečim trećim ako im se to uvjerljivo prezentira, ali ne preko potrošenih, prekombiniranih likova…

Matija Posavec je prototip hrvatskog političara budućnosti, pod uvjetom da Hrvatska ima normalnu političku budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:28